koronavírus-beszerzések

A Bayer Zsolt felesége által vezetett Vérellátó Szolgálat milliárdokért vett PCR-teszteket Bayerné ismerőseinek cégétől

Felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat, így szerződtek 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés és mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére” a járvány idején – ez derült ki a K-Monitor által a Belügyminisztériumtól kiperelt adatokból. Az Átlátszó most közadatigénylésben kérte a szerződést, amire az OVSZ igazgatója, Bayerné Dr. Matusovits Andrea 30 nap elteltével azt mondta: mivel az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”, nem tudják kiadni. De segítettünk, hogy megtalálják.

„Felek rögzítik, hogy a COVID-19 járvány okán az országos SARS-CoV-2 PCR-tesztelési kapacitás fenntartására van szükség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága jóváhagyásával, az Országos Tisztifőorvos – a kapacitás fenntartása érdekében – e feladatra Vevőt jelölte ki.” – az idézet a Bayerné Dr. Matusovits Andrea vezette Országos Vérellátó Szolgálat és a vele szerződő Vascular Venture Kft. közötti szerződésből származik. A megállapodást 2021 áprilisában kötötték, a vásárlást az Operatív Törzs mentesítette a közbeszerzés alól.

„Az első időszakban a zárások, az elszigetelés önmagában képes volt a járványt eltüntetni két-három hónapra, míg a második hullám formájában vissza nem jött szeptemberben. Ez azonban nem ilyen vírus. Ezt le kell győzni. Tehát ezt egy szuronyhegyre kell tűzni, át kell lőni a tüdejét, szóval ezt meg kell semmisíteni. És az izolálás, a bezárkózás, az elzárás csak lassítani tudja a terjedését. Ez egy ilyen jól képzett vírus. És megsemmisíteni csak vakcinával lehet. Tehát egy éve élünk háborús állapotok között.” – miközben Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adta elő a pénteki beszédét, az Átló Koronamonitorja több mint 11 ezer kórházi ápoltat jegyzett, közülük 1364-en voltak lélegeztetőgépen. Csúcson volt a koronavírus.

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) pedig ugyanezen a napon, 2021. április 9-én szerződést írtak alá PCR-tesztekre – az Operatív Törzs és a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium tudtával. Az OVSZ vezetője Bayerné Dr. Matusovits Andrea, akinek férje a durva stílusáról elhíresült kormánypárti publicista, Bayer Zsolt.

Amiről szó lesz a cikkben:

  • ki bízta meg a Vérellátót, hogy PCR-tesztre keressen partnert
  • kinek a PCR-tesztjeit elemezte a nyertes
  • egyáltalán, mit ér a PCR-teszt
  • milyen viszony van Bayer Zsolt felesége és a nyertes cég között
  • ki vett fel 9 milliárdos osztalékot az állami biznisz után

Ez a 18,2 milliárdos tétel része annak a 722 milliárd forintnak, amit a koronavírus-járvány alatt a kormány közbeszerzés nélkül költött el. A szerződéslistához a K-Monitor hosszas pereskedés után jutott hozzá.

Először nem találták a szerződést

1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért kötött szerződést az Országos Vérellátó Szolgálat. A részleteket csak hosszú hetek után sikerült megtudni. Ugyan a K-Monitor kiperelte az adatokat a Belügyminisztériumtól, az OVSZ közadatigénylésünkre – amiben a minisztérium által kiadott adatokra hivatkoztunk – először nem találta a kérdéses dokumentumot. Azt írták, hogy „a megkeresésében szereplő adatigénylés tárgya — vagyis az Ön által megküldött táblázat-kivonatban szereplő adatok alapján kért szerződés — kétséget kizáróan nem azonosítható be, erre való tekintettel nem áll módunkban teljesíteni kérését.”

Mivel az OVSZ a 17 milliárdos költést a közadatigénylésben megjelölt cégnevek ellenére sem tudta beazonosítani, azt kértük, küldjék meg a cégekkel kötött szerződéseket külön-külön. Ezt végül sikerült megoldaniuk. Az iratokból az derül ki, hogy

a 18,2 milliárdos tétel jelentős része a Vascular Venture Kft.-t érinti.

A PCR-teszteken túl a Vasculartól vettek még „1.100.000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintacsövet és 1.100.000 darab SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatok elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcát” nettó 463,2 millióért. Az egészet csomagolni is kellett, amivel furcsa módon egy építőipari céget bíztak meg: a Centrál-Bau Hungária Kft. 40 Ft + 27% áfa áron vállalta az egységcsomagok összeállítását.

A penzcetrum.hu 2021 áprilisi cikke a PCR-tesztek árát gyűjtötte össze. „Végignézve a magyar magánlaborok díjszabását azt láthatjuk, hogy a PCR-tesztek még mindig 19 500 forintos hatósági áron érhetők el a legtöbb helyen. Természetesen vannak kivételek: a Dimenzió-Med Egészségközpontban és az InspiroMednél találunk PCR-tesztet 18000 forintért, az Emineónál 17900 forintért, a Budai Magánorvosi Centrumban 17500 forintért, és a Swiss Medicalnál most akciósan 16500 forintért.”

A vérellátó mintegy bruttó 17 630 forintért végeztette a tesztek darabját. Túl nagy kedvezményt nem adott a nyertes, még úgy sem, hogy a megbízás közel 18 milliárd forintra rúgott. A PCR-tesztek manapság ennél jóval olcsóbban, 9500 forintért is elérhetők.

Államilag finanszírozott PCR-tesztek

„A COVID-gyanús betegek diagnosztikájának meggyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén gyorsteszttel láttunk el minden mentőautót. Ezt megelőzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében. A cél azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása volt, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekét. A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak” – a bejegyzés ma is elérhető a kormany.hu-n.

A közlemény 2020 októberi, vagyis a 18,2 milliárdos szerződés előtti. Ugyanakkor kiemeli, hogy „Ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos COVID-pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.”

Mészáros Anna, a Miskolci Egyetem gyógytornász hallgatója negatív koronavírus-antigéntesztet mutat az encsi Zrínyi Ilona általános iskolában 2020. december 2-án. (fotó: MTI/Vajda János)

A PCR-tesztek körüli anomáliákat jól mutatja a kormány kommunikációja: 2021. augusztusban azt közölték, hogy már nem finanszírozzák közpénzből a PCR-teszteket.

„A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. Ez alól azonban több eset is kivételt jelenthet.” – írták, amikor a Vérellátó Szolgálat szerződéséből még több mint 4 hónap hátra volt. Vagyis volt olyan teszt, aminek költségét az adófizetők állták, és az OVSZ rendelte meg.

2023-ban a G7 próbálta összesíteni, kik lettek a közpénzes tesztelés nyertesei. „Húszmilliárdos extraprofitot hozott, hogy a kormány félig a lakosságra tolta a tesztelés költségét” című cikkében a gazdasági lap arról írt, hogy „A koronavírus-járvány kezelése során gyakori kritika volt, hogy Magyarországon túl kevés tesztet végeztek. Nemzetközi összehasonlításban valóban ez látszik: az 59. helyen állunk a 145 rangsorolt országból. (….) Magyarország nemcsak a fejlett országokhoz mérten, de a kelet-közép-európai régióban is a legkevesebbet tesztelte.”

Hozzátették: „Hosszadalmas közérdekű adatkérések után az állami szereplők azt állítják, hogy a magyar egészségügyi finanszírozás 2020-2021-ben PCR-tesztelések finanszírozására alig 5,5 milliárd forintot fizetett ki. A szerződések a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyilvántartásából lelhetők fel, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig azt állítja, hogy ők nem finanszíroztak egyáltalán koronavírus-tesztelést.”

Mintát vesznek egy férfi szájüregéből a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. (fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az Operatív Törzs döntése alapján

Mint cikkünkben látható, ez igaz is, meg nem is: az állam 5,5 milliárdnál jóval többet költött PCR-tesztekre, csak sajátosan, hiszen nem a kórházakat felügyelő NEAK, vagy éppen a járványkezelésért felelős NNK szerződött, hanem az Országos Vérellátó Szolgálat. Ez egyébként érthetetlen, hiszen az OVSZ-nél évente negyedmilliónál kevesebb véradó fordul meg, így az 1 millió PCR-teszt vásárlása nem tűnik indokoltnak. Megkérdeztük a Vérellátót, mi lett a tesztekkel, mire használták őket. Ezt a választ kaptuk:

„Az Országos Vérellátó Szolgálat az Operatív Törzs döntése és az akkori Nemzeti Népegészségügyi Központ (jelenleg: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) írásos formában történt kijelölése alapján végezte a jellemzően az Országos Mentőszolgálat által levett minták, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság által irányított egészségügyi ellátó intézetek által levett minták COVID PCR-vizsgálatát, s az eredmények közlését. A tesztek felhasználása az előírások betartásával történt. Az Országos Vérellátó Szolgálat az alaptevékenységén túlmutató feladatait maradéktalanul, a lehető legmagasabb színvonalon elvégezte, hozzájárulva ezzel a koronavírus-járvány leküzdéséhez.”

Igaz, hogy a mentőknél 2020 őszétől gyorstesztet használtak, de az OVSZ által szerződött partner így is tudott PCR-t elemezni, ahogy a kórházaktól kapott mintákat is tudta vizsgálni. Vagyis jókora kerülővel teszteltek, állami pénzből.

Álpozitív eredményt mutathat a PCR — „A COVID járványt megalapozó PCR-tesztelés ezért is volt a világ legtrükkösebb, zseniálisan agyafúrt átverése – a légutak felszínét védő nyákrétegből ugyanis számos kórokozót bármikor, bárkiből ki lehet mutatni” – ezt már Letoha Tamás tette közzé a napokban. A szegedi kutatóorvos visszatérően kritizálja a járványkezelést, a kormányzati lezárásokat, a védekezés mikéntjét. A PCR-ről a következőket írta: „Tehát attól, mert valaki PCR-pozitív, még nem biztos, hogy fertőzött, vagyis olyan ember, akinek a légutaiban a vírusok a hámsejtekbe jutva már szaporodnak (a fertőzött azonban biztosan PCR-pozitív).” Közérthetően is elmagyarázta, mire gondol: „A légutak mukociliáris védő funkciója ugyanazon az elven működik, mint a lábtörlő, amely megakadályozza, hogy a talpra ragadt szennyeződések az épületbe jussanak. A lábtörlő példájával élve a a tünetmentes fertőzöttek nem jelentenek mást, minthogy a lábtörlőkön talált szennyezőanyagok alapján egy épületet fertőzöttnek nyilvánítunk.”

Bayerné és a nyertes cég kapcsolata

2020-ban a Válasz Online írt a Vascular Plazma Kft. és Bayer Zsolt felesége közötti kapcsolatról, amit a kormányközeli publicista felesége bíróságra vitt, de a pert elbukta. A lap beszámolt arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Bayerné dr. Matusovits Andrea és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték. A PCR-tesztelést megkapó Vascular Venture Kft.-ben ugyanezek a szegedi orvosok voltak tulajdonosok. Azt nem tudni, hogy mi alapján választották épp ezeket a cégeket az OVSZ-nél.

Bayerné Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat fõigazgatója beszél a Magyar Vöröskereszt sajtótájékoztatóján a véradók világnapján az esztergomi vároldalon 2021. június 14-én. (fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. A kiegészítő melléklet szerint

a cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott.

A bő 11 milliárdos profit nagy részét kivették a cégből: „A tárgyévi adózott eredményből 9 000 000 ezer Ft osztalékként kerül jóváhagyásra, a fennmaradó összeg eredménytartalékba kerül átvezetésre.”

A fenti példa is jól illusztrálja, hogyan profitáltak kiemelt körök a koronavíruson. Korábban írtunk már a Szabó Tünde államtitkár rokonságában árult maszkokról és fertőtlenítőkről, a járványra hivatkozva fejlesztett, ám nem túl hasznos csetrobotról, és a szintén sokmilliárdos lélegeztetőgép-bizniszről is.

Segesvári Csaba

Címlapkép: pexels.com. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás