koronavírus-beszerzések

Hárommilliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Októberi cikkünk után jelezte egy olvasónk, hogy 2022 májusában a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdos értékben selejtezett le PCR-teszteket. Ezt követően az intézménytől közadatigénylésben kértünk adatokat a selejtezésről, és a válasz szerint 188 852 teszt végezte a kukában. Ugyan az OVSZ kitakarta a Vascular Venture-ral kötött szerződésből a teszt nevét, azt az OGYÉI-től megkaptuk. És a név egyezik a selejtezésre átadott eszközök nevével.

„Az Országos Vérellátó Szolgálatnál 2022 májusában 3 milliárd forint értékben selejteztek a Covidhoz kapcsolódó teszteket, lejárat miatt. Ezt az összeget az állam finanszírozta az OVSZ számára” – az üzenetet még októberben kaptuk, miután megírtuk, hogy a Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett Vérellátó Szolgálat milliárdokért vett PCR-teszteket a nő ismerőseinek cégétől.

Akkor a K-Monitor által a Belügyminisztériumtól kiperelt adatok alapján bemutattuk, hogy a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat, így szerződtek 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés és mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére” a járvány idején.

Közadatigénylésben kértük ki ezt a szerződést, de az OVSZ igazgatója, Bayerné Dr. Matusovits Andrea 30 nap elteltével azt mondta: mivel az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”, nem tudják kiadni. Viszont segítettünk nekik, így végül sikerült az iratokat megküldeniük.

Jó szerződés, jó helyen

A dokumentumokból az derült ki, hogy a 18,2 milliárdos összkiadás jelentős része a Vascular Venture Kft.-t érinti. Ugyanis 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért kötött szerződést a céggel az Országos Vérellátó Szolgálat.

A Vascular Venture Kft. tulajdonosai azonosak azokkal, akikkel az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) korábban már szerződött, vérplazma kapcsán. A valaszonline.hu mutatta be, hogy Bayerné dr. Matusovits Andrea és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték.

Azt nem tudni, hogy mi alapján választották épp ezeket a cégeket a Vérellátónál. Az OVSZ akkor azt írta kérdésünkre, hogy

„Az Országos Vérellátó Szolgálat az Operatív Törzs döntése és az akkori Nemzeti Népegészségügyi Központ (jelenleg: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) írásos formában történt kijelölése alapján végezte a jellemzően az Országos Mentőszolgálat által levett minták, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság által irányított egészségügyi ellátó intézetek által levett minták COVID PCR-vizsgálatát, s az eredmények közlését. A tesztek felhasználása az előírások betartásával történt. Az Országos Vérellátó Szolgálat az alaptevékenységén túlmutató feladatait maradéktalanul, a lehető legmagasabb színvonalon elvégezte, hozzájárulva ezzel a koronavírus-járvány leküzdéséhez.”

Igaz, hogy a mentőknél 2020 őszétől gyorstesztet használtak, de az OVSZ által szerződött partner így is tudott PCR-t elemezni, ahogy a kórházaktól kapott mintákat is tudta vizsgálni. Vagyis jókora kerülővel teszteltek, állami pénzből.

Kitakart részletek

Az OVSZ által közreadott szerződésből a PCR-teszt nevét kitakarták – hogy miért, azt nem közölte kérdésünkre a Vérellátó. Így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) is fordultunk, hogy megtudjuk, milyen termékeket engedélyeztek a Vasculare Venture Kft.-nek.

Szerzodes Kep

Részlet az OVSZ szerződéséből, a termék nevét kitakarták.

A Müller Cecília, országos tisztifőorvos aláírásával érkezett válasz 19 oldalnyi terméket tartalmaz, és a táblázat szerint 2020-ban engedélyezték a cégnek a Procleix Panther System (PCR automata)-t, valamint további  Procleix-termékeket.

Olvasónk jelzése után szintén közadatigénylésben érdeklődtük a Vérellátónál a selejtezésről. Az OVSZ 30 nap után válaszolt, miszerint „2022. január 01. és 2022. december 31. napja közötti időszakban, egy alkalommal történt „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszttel kapcsolatos selejtezés.”

Megsemmisit

A megsemmisítési jegyzőkönyv. Épp ilyen terméket engedélyeztek a Vascular-nak.

Vagyis épp a szerződésből kitakart, de a Vasculare Venture Kft. által engedélyeztetett Procelix-termékek egy részét selejtezték.

Ezekért a típusú PCR-tesztekért a Vérellátó anno nettó 16 280 forintot fizetett darabonként a Vasculare Venture Kft.-nek, és a megvásárolt 1 millió darabból a megkapott dokumentum szerint 188 582-t adtak át selejtezésre a Septox Kft.-nek, ami a veszélyes hulladékok megsemmisítését végzi keretszerződés alapján az OVSZ-nek.

Az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába.

Az OVSZ 16,3 milliárdos PCR-szerződéséből nem csak a teszteket, hanem az ahhoz használt gép megnevezését is eltüntették. Az viszont benne maradt, hogy a teszteket „saját személyzetével, a Megrendelő Laboratóriumában (amely magában foglalja mind a Dél-pesti Területi Vérellátó (1204 Budapest, Köves u. 2.) épületében erre a célra kialakított helyisége(ke)t, mind az erre a célra ideiglenesen kialakított mobil egységeket, továbbiakban egységesen: Laboratórium) végzi el. A Gépeket Szolgáltató saját költségén telepíti a Laboratóriumban olyan határidővel, hogy a jelenleg is folyó tesztelés a Tesztek leszállításakor azonnal folytatható legyen, a tesztelési kapacitás napi 8000 teszt elvégzésére és eredmény visszaközlésére álljon rendelkezésre.”

A szerződéses pontban egy másik kontraktusra is hivatkoztak, amit szintén kikértünk. Ebből a gépek neve is kiderült – TECAN Freedom Evo II, illetve Grifols Procleix Panther – valamint az is, hogy nem csak helyet adott az OVSZ a cégnek. A vérellátó által használt MedBakter mikrobiológiai informatikai rendszert is használhatta a Vasculare, ennek díjait a szerződés szerint az OVSZ kiszámlázta. A hulladékkezeléssel sem kellett bajlódnia a cégnek, azt szintén az OVSZ keretszerződése alapján a Septox Kft. szállította el, aminek a költségét szintén átterhelhette az OVSZ.

Azt is írták, hogy „a Szerződő Felek együttműködnek az előre nem nevesíthető, de a Szolgáltatási szerződés teljesítéséhez szükségessé váló védőfelszerelések és védőeszközök, valamint szolgáltatások beszerzésében. Amennyiben ezek beszerzését az OVSZ bonyolítja, úgy azok költségeit Kft. ezen megállapodás alapján téríti meg az OVSZ részére”.

Ez azért is lényeges, mert 2020-ban, amikor mindenhol hiány volt a védőfelszerelésekből, a Vasculare Venture Kft. egyfajta védőhálót kapott az OVSZ-től, hiszen az állami tulajdonú Vérellátó közbeszerzések nélkül, kormányzati hátszéllel férhetett hozzá védőeszközökhöz is.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. A cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott, és a bő 11 milliárdos profit nagy részét kivették a tulajdonosok.

A rendőrség nem indít nyomozást

A 16,8 milliárdos PCR-beszerzésről szóló októberi cikkünk után Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben.

Polt október végi válasza szerint ő feljelentésként értékelte a kérdést, és a rendőrséghez továbbította azt. A DK decemberben közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője arról tájékoztatta Sebián-Petrovszkit, hogy a rendőrség nem indít nyomozást, mert semmi gyanúsat nem találtak az ügyben.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Átlátszó montázs, Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az OVSZ igazgatója

Megosztás