koronavírus

Sok járőröző rendőr se maszkot, se kesztyűt nem visel a kijárási korlátozás ellenőrzése során

Próbáltuk megtudni, hogy hány rendőr ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását, és hány maszkot kaptak, de az ORFK csak azt közölte a megkeresésünkre, hogy a rendőröknek FFP2-es maszkjuk, védőkesztyűjük és védőszemüvegük is van. Az állami hírügynökség fotóin viszont az látszik, hogy sok járőr semmilyen maszkot, vagy csak a vírusfertőzés ellen nem védő típust visel.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A kormány által március 28-án elrendelt kijárási korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, az ország különböző pontjain járőröző rendőrökről pedig folyamatosan jelennek meg fotók az állami hírügynökség (MTI) galériájában. Ezeken az MTI-fotókon azonban szembetűnő, hogy sok járőröző rendőr semmilyen védőfelszerelést sem visel. Néhány példa:

Rendőrök járőröznek a Nyugati téren 2020. április 3-án. (fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Rendõrök járõröznek a kecskeméti piacon 2020. április 2-án. (fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 

Rendõrök járõröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Készenléti rendõrök járõröznek az Újpalotai vásárcsarnok és piac mellett a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Bár Magyarországon több országgal ellentétben nem kötelező a maszk viselése, ennek Orbán Viktor március 30-i parlamenti megszólalása szerint csak az az oka, hogy nincs elegendő maszk az országban, vagyis hiába írnák elő a viselését törvényileg, lehetetlen lenne megvalósítani.

A lakossághoz hasonlóan tehát a magyar rendőröknek sem kötelező maszkot hordaniuk, azonban logikusnak tűnne, hogy a jelenlegi állapotban a szokásosnál is fontosabb szerepet betöltő rendvédelmi dolgozókra fokozottan vigyáz az állam, vagyis védi őket a vírusfertőzéstől. Ez pedig csak FFP2-es vagy FFP3-as maszkkal (lenne) lehetséges.

A még sima, sebészi vagy házi készítésű maszkokat sem viselő rendőröket megörökítő MTI-fotók kapcsán március 30-án kérdéseket küldtünk az Operatív Törzsnek, de hiába: nem válaszoltak írásban sem, és az online sajtótájékoztatókon sem hozták szóba az Átlátszó által felvetett témát. Kérdéseinket azonban elküldtük aznap az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) is, és a rendőrségi sajtóosztály néhány órán belül reagált megkeresésünkre.

Bár az ORFK-tól is kevés érdemi választ kaptunk, annyit azért megtudtunk, hogy a rendőröknek FFP2-es maszkjaik vannak. Azt azonban nem közölték – hiába kérdeztünk rá -, hogy hány rendőr járőrözik a közterületeken, és ők hány maszkot kaptak eddig.

Íme a kérdéseink és az ORFK válaszai:

– Hány rendőr teljesít jelenleg utcai szolgálatot?
– Hány plusz fő járőrözik a közterületeken a kijárási korlátozás elrendelése óta?

„A rendőrség a szükséges létszámban látja el a jogszabályban meghatározott feladatait.”

– Hány maszkot és kesztyűt kaptak eddig az utcai szolgálatot teljesítő rendőrök?
– Milyen típusú maszkokat kaptak a rendőrök?
– Miért nem visel az utcai szolgálatot ellátó, közterületeken járőröző rendőrök mindegyike kesztyűt és/vagy maszkot?

„A magyar rendőrség intézkedő állománya a járványhelyzetre való tekintettel többféle védőfelszereléssel rendelkezik. A rendőrök az összes körülményre figyelemmel és a fertőzésveszélyt is figyelembe véve hajtják végre intézkedéseiket, döntenek a védőfelszerelések alkalmazásának köréről. A rendőrök FFP-2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel rendelkeznek, egyes rendőrök teljes védőruházattal (Tyvek védőruha) is el vannak látva. Az Országos Rendőr-főkapitányság biztosította az állomány részére az alkoholos kézi, illetve felületfertőtlenítő eszközöket, amiket az irodákban és a szolgálati autókban is elhelyeztek. A rendőri állomány részére részletes intézkedési protokoll került kidolgozásra, amely alapján döntést tud hozni, hogy milyen intézkedéshez milyen védőfelszerelést kell viselniük.”

Természetesen az MTI-ben van fotó maszkot és kesztyűt viselő rendőrökről is, de a képek tanúsága szerint a járőrök védőfelszerelése nem egységes az országban.

Rendőrök beszélgetnek egy járókelővel a veszprémi Kossuth Lajos utcán 2020. április 3-án. (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Rendõrök igazoltatnak egy járókelõt egy szekszárdi szupermarket elõtt 2020. április 1-én. (fotó: MTI/Sóki Tamás)

 

A rendõrök szóban figyelmeztetnek egy 65. életévét be nem töltött vásárlót egy gyõri bevásárlóközpont elõtt a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Rendõrök járõröznek a Lehel téren, Budapesten 2020. március 29-én. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

De az MTI-fotók szerint nem csak településenként különbözik a rendőrök védőfelszerelése: egy Egerben megörökített járőrpáros két tagja is két különböző típusú maszkot visel.

Rendõrök az egri piaccsarnokban a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. (fotó: MTI/Komka Péter)

Bár egyre biztosabbnak látszik, hogy a maszkviselés akadályozza a koronavírus terjedését, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és rá hivatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a magyar tisztifőorvos sem ajánlja a maszk viselését egészséges, vagy legalábbis tüneteket nem mutató emberek részére. Ennek ellenére egyre többen hordják önszántukból Magyarországon is, ám mivel a többi visegrádi országhoz hasonlóan hazánkban is hiánycikk a maszk, sokan otthon varrnak maguknak.

Több ország vezetőivel ellentétben hazánkban sem a kormánypárt politikusai, sem az Operatív Törzs tagjai nem hordanak maszkot a nyilvánosság előtt.

A fejlett ázsiai országokban, és Európában már Bulgáriában, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában is kötelező a maszk viselése. Ausztriában egyelőre csak a boltokban kell hordani, Németország és az USA pedig gondolkodik rajta, hogy kötelezővé tegyék.

A maszkhordás melletti és elleni érveket ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze:

Hordjon-e mindenki maszkot a lakásán kívül? – Érvek és ellenérvek

A nemzetközi egészségügyi szervezet hivatalosan ellenzi, hogy egészséges emberek maszkok hordjanak, mégis egyre több országban vitatják a WHO előírását. A koronavírus tünetmentesen is fertőz, a szájmaszk nem viselőjét védi elsősorban, hanem a többi ember egészségét. Ha pedig egy egész társadalom kollektíven hordja, az segíthet a vírus terjedésének lassításában.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Kerékpározó idős férfival beszélgetnek a járőröző rendőrök Békéscsabán 2020. március 31-én. (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás