koronavírus

Utólag majdnem félmilliárddal drágultak a koronás liblingbeszerző lélegeztetőgépei

Az eredeti árnál cirka félmilliárd forinttal többet kóstált az államnak az a közel 200 darab lélegeztetőgép, amelyeket a CECZ Közép-Európai Kft. szerzett be még korábban.

Lélegeztetőgépek vásárlására eredetileg 3 251 553 euró értékben írt ki közbeszerzést a Semmelweis Egyetem (SE) a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet legelején.

Az egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelölte ki a beszerzés lefolytatására március 14-én. A tendert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás formájában, azaz bármilyen verseny nélkül nyerte el a CECZ Közép-Európai Kft; a szerződést március 16-án írták alá.

Ennek értelmében a CECZ-nek mintegy 56 nem invazív és 140 invazív jellegű lélegeztetőt kellett leszállítania a ferihegyi repülőtérre egy, illetve két héten belül.

A SE a Közbeszerzési Hatóság felé beszámolt a pályázat körülményeiről: nekik az egyetem azt mondta,

a “járványhoz kapcsolódó egészségügyi termékek piacán csak egy gazdasági szereplőt talált, aki feltehetően képes a szerződés teljesítésére”.

A szerződés múlt héten nyilvánosságra hozott módosítása azonban arról tanúskodik, hogy a CECZ-nek mégis akadtak problémái a szerződés eredeti elvárásainak teljesítésével. Így kérdéses, hogy eredetileg mennyiben volt indokolt a beszerző kiválasztása.

Noha a módosítás ténye csak júliusban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, a szerződés maga már április 23-án módosításra került.

Az eredeti vállaláshoz képest jelentősen, az eredeti szám közel másfélszeresére emelkedett az ár, mintegy 4 610 476 eurósra. Ez nagyjából 1,65 milliárd forintnak felel meg;

az eredeti árhoz képest a növekmény értéke cirka 485 millió forint.

A módosítás indoklásából kitűnik, hogy a szerződés nagyjábóli tárgya ugyan nem változott, de az eredetileg tervezetthez képest mégis másfajta eszközöket vett a CECZ, részben azért is, mert bizonyos áruk fizikailag mégsem voltak számára elérhetőek:

“A humánjárvány terjedése során, az első teljesítési ütemet követően a védekezéshez szükséges eszközök változtatása, így különösen más típusú lélegeztetőgépek beszerzése ill. kapcsolódó eszközök beszerzése (de mindenképpen az alapszerződés tárgykörében) vált indokolttá és a korlátozott elérhetőségek miatt szükségszerűvé. Felek rögzítik, hogy a fentiek okán szükséges a szerződés módosítása annak biztosítása érdekében, hogy a fenti okból a védekezéshez ill. a folyamatosan változó terápiás igényekhez leginkább szükséges és egyebekben fizikailag elérhető eszközök kerüljenek beszerzésre.”

A CECZ által beszerzett lélegeztetőgépek átlagára a szerződésmódosítással együtt 8,25 millió forintos. Érdekesség, hogy még ez a szám is kisebb azoknál az összegeknél, amiket a g7 számításai szerint Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ átlagosan hasonló eszközökért fizetett: míg a KKM átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, az ÁEEK 10,8 millióért.

Egészségügyi dolgozóknak szánt sebészmaszkok. Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook

Korábban azért írtunk a CECZ-ről, mert érdekes háttérrel vált az egyik legfoglalkoztatottabb állami koronás beszállítóvá. A most is a cégnek dolgozó, régi olajügyek viharában edződött egykori finánc, idősebb Kovácsics Iván évtizedek óta állami hátszéllel mozgolódik a legfontosabb magyar-kínai közös ügyek környékén.

Portyázók és fürkészek: több évtizedes félállami nyomulás ágyazott meg a kínai beszerzéseknek

Az olajügyek viharában edződött egykori finánc, idősebb Kovácsics Iván évtizedek óta állami hátszéllel mozgolódik a legfontosabb magyar-kínai közös ügyek környékén. Jelenlegi munkaadója a magyar kormány legfontosabb koronavírus-védelmi beszállítója lett: a CECZ koronavírus-védőeszközök beszerzésére kiírt, négy darab, 5,8 milliárd forintos összértékű közbeszerzési pályázatokon nyert március hónapban, ez a cég nyerte a legtöbb ilyen közbeszerzést Magyarországon.

Nemrégiben pedig arról írtunk, hogy hiába titkolózik az állam a koronavírus elleni védelmet szolgáló eszközök pontos típusával kapcsolatban, képek alapján több ilyen árut is sikerült azonosítanunk és legalábbis aggodalomra okot adó körülményekre bukkantunk. A cikkünben bemutatott eszközökhöz legalábbis hasonló áruk beszerzésére a CECZ az állammal is szerződött, a cikkünkben bemutatott konkrét termékek közül egyet a céggel azonos tulajdonosi kör érdekeltségéhez tartozó webshopban is megtaláltunk.

Egészségügyi kockázatokat rejthet a koronavírus elleni kormánybeszerzéseket övező titokrezsim

Az Orbán-kormány állami intézményeitől mindeddig nem kaptunk választ arra, hogy milyen orvosi és védőeszközöket vettek a magyar orvosoknak, mentősöknek, rendőröknek. Ezért alaposan átnéztük a sikerpropagandára használt képeket. Amíg az állami szervek válaszára hiába vártunk, a hozzáférhető egyetlen információforráshoz fordultunk: azokhoz a képekhez és képsorokhoz, amelyek a megszerzett eszközökről, vagy azok csomagolásáról készültek.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én. (fotó: MTI/Vajda János)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás