2020

2020-ban is dőltek a beruházások útjában álló fák

A fák idén is útban voltak a kiemelt kormányzati-, és a magánberuházásoknak. Magyarországon ma többnyire csak a civil szervezetek és helyi lakosok védik a fákat, ugyanis a kormány kiiktatta a környezetvédelmet, hogy ne akadályozza a gazdasági fejlődést. A hatóságok úgy változtatják a zöldfelület és a beton arányát, ahogy csak szeretnék, ha kell kormányrendeletet is módosítanak, annak érdekében, hogy a sportpálya füve is beleszámítson a zöldfelületbe. Összeszedtük az öt legdurvább fakivágást, amiről 2020-ban az Átlátszó beszámolt.

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

1. Akár 2000 fát is kivághatnak az új Duna-híd miatt

Szeptemberben megszereztük az új Duna-híd pesti levezető úthálózatának nyomvonalterveit. A hatástanulmány szerint az új Duna-híd miatt akár kétezer fát is ki kell majd vágni. A tervek alapján négy nyomvonal-verzió a Határ út mellett vezetne, ami változattól függően 810-2120 fa kivágásával járna.

Kiszivárgott az új Duna-hídhoz kapcsolódó hatástanulmány: akár kétezer fát is kivághatnak

Az új Duna-híd pesti levezető úthálózatának nyomvonaltervei a lakosság számára eddig ismeretlenek voltak, de most az Átlátszó birtokába került az erről szóló hatástanulmány. A prezentációban 6+1 nyomvonal változatot mutatnak be, négy változat a Határ út mellett vezetne. A tanulmány szerint a II.

2. A Hegyvidéken a fák helyén luxusvillák nőnek ki a földből

Budapesten, a fideszes Pokorni Zoltán vezette 12. kerületben a luxusapartmanok építése és a „Normafa kapuja” nevű fejlesztés miatt vágják ki százával a fákat. Beszámoltunk arról, hogy Magyarország 21. leggazdagabb emberének, Nagy Eleknek a cége elbontotta a hegyoldalt a XII. kerületben, hogy luxuslakásokat építsen. A Csillagvölgyi úton található erdős telek korábban az önkormányzaté volt. A 223 kivágott fából 125 volt engedélyköteles, az építtetőnek 124 facsemetét kell ültetnie a telken, és 35 millió forint fapótlási díjat kell megfizetnie az önkormányzatnak.

223 fát kellett kivágni a Csillagvölgyi úton épülő luxusapartmanokért a XII. kerületben

A Csillagvölgyi úton található erdős telek korábban az önkormányzaté volt, jelenleg Nagy Elek ingatlanmágnás tulajdonában áll, aki luxuslakásokat húz fel a területen. Az építtető Csillag-Home Kft. eljuttatta hozzánk a jogerős építési engedélyt, két fakivágási határozatot, valamint a látványterveket is.

Karácsony előtt zúgtak fel a láncfűrészek a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, ahol szintén jelentős lakópark-beruházás készülődik.

A telken közel 950 darab fa található, ebből 220-ra kapott kivágási engedélyt a beruházó.

220 fát vágnak ki a Svábhegyi Szanatórium köré tervezett luxus lakópark miatt

Felzúgtak a láncfűrészek karácsony előtt a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, ahol jelentős lakópark-beruházás készülődik. A telken közel 950 darab fa található, ebből 220-ra kapott kivágási engedélyt a beruházó – a zöldfelület helyén luxusvillák épülhetnek. [caption id=

“Megszüntetnek egy parkolót, és helyette egy csomó fa kivágásával építenek egy új parkolót” – interjúnkban így írta le a Normafánál zajló építkezések abszurditását a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke. Kovács szerint a budapestiek körében egyik legnépszerűbb kirándulóhelyen közpénz-milliárdokból megvalósított beruházások egy része fölösleges. Ráadásul a kerületi döntéshozatal nem átlátható,

neki például azt sem sikerül kiderítenie, hogy hány fát vágatott ki az önkormányzat egy-egy átalakításhoz.

Kivágják a fákat a Normafánál, hogy több helyet csináljanak az autóknak – drónfelvételek

Megszüntetnek egy parkolót, és helyette egy csomó fa kivágásával építenek egy új parkolót – így írta le a Normafánál zajló építkezések abszurditását Kovács Gergely, a budapesti XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzati képviselője, a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke.

3. A két épülő stadion miatt letarolták a fákat

Az atlétikai stadionról és a kézilabdacsarnokról többnyire az elszállt költségek miatt hallani, miközben a fákat is alaposan letarolták miattuk. Kiderítettük, hogy az atlétika stadion helyszínén, a barnamezős, egykori VITUKI-telepen a stadion felépítése és a parkosítás után alig fog nőni a zöldfelület nagysága, pedig még kormányrendeletet is módosítottak, így már az atlétikai pálya füvét is beleszámíthatják.

Ráadásul a stadiont a volt ipartelep egyetlen olyan pontján húzzák fel, ahol egy fás parkot kell miatta kiirtani.

A Népliget mellett épülő kézilabdacsarnok miatt szintén letarolták a fákat.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat az atlétikai stadion helyszínén

A barnamezős, egykori VITUKI-telepen a stadion felépítése és a parkosítás után alig fog nőni a zöldfelület nagysága, pedig még kormányrendeletet is módosítottak, így már az atlétikai pálya füvét is beleszámíthatják. Ráadásul a stadiont a volt ipartelep egyetlen olyan pontján húzzák fel, ahol egy fás parkot kell miatta kiirtani.

4. Letarolták a ligeterdőt egy Tisza melletti védett területen

Márciusban számoltunk be arról, hogy letarolták a tiszaugi fekete nyár ligetet. Tiszaug, a tiszazugi kistérség kapuja, híresen szép, festői képzeletet is felülmúló tiszai táj volt. Egészen addig, amíg a fekete nyár ligetet árvízvédelemre és hídpillér megóvásra hivatkozva ki nem vágatta a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG). Hogy a fa pontosan hova kerül, nehéz követni, de az biztos, hogy

a fekete nyár nagyon keresett és drága fafajta a bútorgyártásban.

Letarolták a tiszaugi fekete nyár ligetet, az értékes fa sorsát nehéz követni

Tiszaug, a tiszazugi kistérség kapuja, híresen szép, festői képzeletet is felülmúló tiszai táj. Volt. Egészen addig, amíg a fekete nyár ligetet árvízédelemre és hídpillér megóvásra hivatkozással ki nem vágatta a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG).

5. Ezer fa menekült meg a Hajógyári-szigeten

Az összesítés végére jöjjön egy jó hír, szeptemberben visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A kormány a sziget teljes területének árvízvédelmét akarta megvalósítani, a 12-18 milliárd forintba kerülő gátépítés miatt azonban 1000 fát vágtak volna ki.

A beruházás ellen a WWF Magyarország mellett budapesti lakosok és egyéb zöld szervezetek is tiltakoztak, a Fővárosi és az Óbudai Önkormányzat is ellenezte a gátépítést.

Nem épül meg a mobilgát, ezer fa menekült meg a Hajógyári-szigeten

Visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A kormány a sziget teljes területének árvízvédelmét akarta megvalósítani, a 12-18 milliárd forintba kerülő gátépítés miatt azonban 1000 fát vágtak volna ki.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Pixabay

Megosztás