közbeszerzés

300 milliárdos központosított takarítás: megnéztük, mennyiért szerződtek a kórházak

Vannak, akik úgy vélik, nem sok a 300 milliárd forint egyetlen piaci szereplőnek, ha kórházi takarításról van szó, hiszen ez az ár 4 évre, valamint az intézmények takarított területére elosztva nem magas. Megnéztük ezért, hogy az elmúlt évek közbeszerzései alapján a hazai kórházak mennyiért találtak takarító céget a feladatra.

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

A minap arról írtunk, hogy a két közbeszerzésben 500 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság december 12-én és december 15-én tette közzé központosított közbeszerzését.

A kórházak takarításáról szóló közbeszerzés a kiíró szerint 300 milliárd forint értékű, ezért a pénzért a nyertes pályázó vállalja a “teljes körű napi-, időszakos-, nagy- és eseti takarítási, fertőtlenítési szolgáltatások nyújtását”, összesen közel 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény 372 telephelyén. A szolgáltatásban érintett felület közel 3,6 millió négyzetméter.

Év végi gigatender: 500 milliárdért őriztetné és takaríttatná a kormány a kórházakat

Ünnepek alatt pályázhat az a nagyon felkészült szolgáltató, aki szeretné Magyarország 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményének 372 telephelyét őrizni és takarítani. Az őrzésre kiírt 200 milliárdos pályázat mellé 300 milliárdért a takarításra is lehet ajánlatot tenni: ezért a pénzért közel 3,6 millió négyzetmétert kell rendben tartani.

A kiírás szerint csak azok pályázhatnak, akik “jelen felhívás feladásától visszafelé számított 3 évben (36 hónap) befejezett, de 6 évnél (72 hónap) nem régebben megkezdett, összességében legalább 400 ezer négyzetméter nettó alapterületen, legalább 50 különböző létesítményben és legalább 20 különböző településen végzett, legalább 12 hónapon keresztül folyamatosan teljesített, napi rendszerességű takarítási szolgáltatás ellátására vonatkozó, szerződésszerűen teljesített referenciamunkával, legalább egy, legalább 12 hónapon keresztül folyamatosan teljesített, napi rendszerességű fekvőbeteg szakellátást végző gyógyintézetben, legalább 1500 négyzetméter műtő és 500 négyzetméter pszichiátriai területen végzett takarítási szolgáltatás ellátására vonatkozó, szerződésszerűen teljesített referenciamunkával”.

Ezzel jelentősen leszűkült azon pályázók köre, akik alkalmasak lehetnek a feladatra, pedig az üzlet látszólag nem rossz: a nyertes 4 évnyi megbízást nyer el a tervek szerint 300 milliárd forintért.

Ki, mit, mennyiért?

Cikkünk kapcsán néhányan megjegyezték, hogy ez nem is tűnik soknak, ha évekre és négyzetméterre elosztjuk az összeget. Bár mi soha nem állítottuk, hogy magas vagy túlárazott lenne, kíváncsiságból utánajártunk, mit is jelent ennyi pénz.

A 48 hónapra szóló megbízásban 3 587 068 négyzetmétert kell takarítani. Vagyis havonta 6,25 milliárd forint jut a felületre, azaz minden egyes négyzetméterre havonta 1742 forint. Ez naponta 58 forint/m2.

De mennyiért végeztetik el most ezt a munkát a kórházak? A NEAK Ágyszám és Betegforgalmi Kimutatásában szereplő központi egészségügyi intézmények, valamint egyetemi kórházak közbeszerzéseit néztük át.

Az gyorsan kiderült, hogy nem mindenhol szervezték ki a takarítást, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központról épp a NEAK jelentette be, hogy “a Péterfy Kórház tudatosan törekszik a biztonságosabb környezet megteremtésére a páciensek számára, beleértve a kórházi higiéniai követelmények maradéktalan teljesítését és a megelőzési célú figyelemfelhívást a környezeti és a személyi higiénia fontosságra. Az intézmény 40 millió forintos fenntartói támogatásból szervezi vissza a takarítási szolgáltatásokat saját, kórházi hatáskörébe. A pályázati pénzből ugyanis megvásárolhatók az induláshoz szükséges gépek és eszközök.

Az egyszeri befektetéssel megvalósuló fejlesztés éves szinten 82 millió forintos megtakarítást hoz a kórháznak, miközben szakmailag jobb minőségű, és a betegek elvárásainak megfelelő higiéniát biztosít.”

De aki ezt így mégsem tudta megoldani, közbeszerzést írt ki. Így néznek ki az elmúlt évek számai – a központi 300 milliárdos közbeszerzés analógiájára.

 

A legolcsóbban a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház kötött szerződést. A közbeszési értesítő szerint a megbízás “négy telephelyen összesen 70 543 m2 alapterületű kórház takarítása, mely tartalmaz összesen 2 846 m2 alapterületű szeptikus és aszeptikus műtők takarítását is, valamint mosogatást.” Mindezt 36 hónapra 862 millió forintért. Ez négyzetméter/hónapra lebontva mindössze 339 forintot jelent.

Gyűjtésünk másik végén a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház áll. Az értesítőben az áll, egy éve írták ki a közbeszerzés, de eredménytelen lett, mert a “a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel sem”. Vagyis a kórháznak nem volt elég pénze. A legalacsonyabb ajánlat 11 035 négyzetméterre, 24 hónapra 216,8 millió forint volt. Vagyis – ha hirdettek volna nyertest – akkor a havi négyzetméter díj 818,8 forint lenne.

És akkor vissza a központosított közbeszerzésre. Az ott szereplő összeg minden egyes négyzetméterre számolva havonta 1742 forint. Ez kétszerese a Markusovszky kórházénak – amit ugye pénzhiány miatt csak ajánlat maradt – és közel hatszorosa a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházénak. Arról nem is beszélve, hogy a 2019-ben elbírált közbeszerzések zöme 24-48 hónapra köttetett.

 

Segesvári Csaba

A nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com 

Megosztás