Propagandagépezet

Második generációs fideszesek gyártják a fiatalokat célzó kormánypropagandát

A miniszterelnöki megbízottként dolgozó Giró-Szász Áron az alapítója az Axióma nevet viselő cégnek és alapítványnak úgyszintén. Nem tudni, az egyaránt mínuszos szervezetek közül melyik és milyen forrásból készítette a Novák Katalin családügyi minisztert szerepeltető, emancipációellenes videót. Az Axióma fellépése a fideszes politikai kommunikáció új időszakát jelzi.

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

A keresztényügyi miniszterelnöki biztos szervezetének videójában a családügyi miniszter osztja az észt arról, hogy hol a nők helye a világban — így lehetne összefoglalni a pontos státuszát annak a decemberi videónak, ami az emancipációellenes beállítottsága miatt vetett hullámokat.

Az Axióma égisze alatt közzétett, profi videóanimációval aláfestett monológban Novák Katalin miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a nőknek el kellene fogadniuk azt, hogy a férfiaknál alacsonyabb pozíciót, kevesebb fizetést kapnak, és több terhet cipelnek.

A monológot a miniszter az Axióma tájékoztatása szerint pénzügyi ellentételezés nélkül adta a szervezetnek. Nem világos, hogy egy ilyen életvezetési tanácssort egy kormánytag miért nem mondjuk a közmédia számtalan csatornája valamelyikén tesz meg, ahogy az sem: a szervezet miért tartja küldetésének, hogy a miniszter mögé animációt gyártson.

Novák üzenete illeszkedik egy olyan politikai kommunikációs kampányba, ami a téli politikai-jogalkotási szezont kíséri. A fideszes országgyűlési többség nemrégiben ismeretesen szövegszerűen beszavazta az Alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”.

„Bevándorlók helyett a gyermekvállalást kell támogatni, a gender helyett a hagyományos családmodellt kell megerősíteni” — mondta Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök ezzel egyszersmind megágyazott annak, hogy a következő politikai kommunikációs etapban a kormányerők migránsok helyett

keresztényellenes feministák és homoszexuálisok kitalált hordáinak nemlétező fenyegetése ellen fellépve igyekezzenek minél több szavazatot behúzni.

Az érkező kampány újdonságának ígérkezik, hogy a köztéri hirdetésekben és a médiában már meglévő brutális Fidesz-barát túlsúly mellé a fiatalokat megcélzó új csatornák felzárkózása várható.

Giró-Szász Áron, az Axióma alapítója. Forrás: Axióma / fb

Ilyen az Axióma is: a brand alatt néhány hónapja jelennek meg saját gyártású videók különböző platformokon: saját webszájton, YouTube-on, Facebookon és Instagramon. A videók jellemzően a Novák-féle darabra hajazó mintát követnek: egy élő ember frontálisan hosszabbacska monológot mond, amit illusztratív videóanimáció, profi vágás körít.

Hogy személyesen ki csinálja a történetet, az egyértelmű: az Axióma Kulturális Alapítvány nevű nonprofitot és az Axióma Intézet Kft. nevű céget egyaránt Giró-Szász Áron alapította 2019 második felében. Ugyanez év októberében nevezte ki a ma 28 éves férfit miniszterelnöki megbízottjának Orbán Viktor. „Feladata: a keresztény mozgalmakkal és keresztény közösségekkel való kapcsolattartással és támogatásával összefüggő feladatok ellátása.” — írja róla a kormányzati honlap.

Másodgenerációs harcosok

Giró-Szász Áron ugyanahhoz a Fidesz-közeli másodgenerációs jogász-élcsapathoz tartozik, mint a miniszterelnök fia Orbán Gáspár vagy Sárközy István, a NER-hez közelálló Sárközy és társai ügyvédi iroda névadójának gyermeke. Giró-Szász apja szintén a nevét viselő ügyvédi irodát visz, egyszersmind a volt kormányszóvivő Giró-Szász András unokatestvére.

Giró-Szász Áron, Orbán Gáspár és Sárközy István egy időben voltak az ELTE-ÁJK jogászhallgatói, és mindhárman szerepelnek a JÖSZ nevű diákszervezet egyesületének alapító tagjai között.

Erről a szervezetről nemrégiben azért írtunk, mert állami támogatásból lett exkluzív belvárosi bentlakásos kollégiumuk.

Közpénzből csináltak exkluzív bentlakásos kollégiumot Orbán Gáspár jogász barátainak

Végső soron az államtól ered az a 61,5 millió forint, amiből Orbán Gáspár alapítványa finanszírozza a JÖSz nevű szakkollégium épületének felújítását és működtetését. Az évente maréknyi joghallgatóval bővülő szervezetnek a miniszterelnök fia is alapító tagja volt.

Az alapító Giró-Szász Áron mellett több exjöszös is feltűnik az Axióma környékén. Sárközy István az egyik műsor menedzsere, Oravecz Zsófia pedig az Axióma alapítvány kuratóriumi tagja. A harmadik kuratóriumi tag Tallár Ákos szintén az ELTE jogi karára járt, ma a Giró-Szász ügyvédi irodában dolgozik. Tallárnak a pártpedigréje is kifogástalan: nevelőapja a tavaly elhunyt Rátonyi Gábor, aki fideszes színekben 2002-2006 között zuglói polgármester, később a fővárosi közgyűlés tagja is volt.

Nem világos, milyen forrásokból gazdálkodnak

Nem világos, hogy mégis miből van minderre pénze az Axiómának. Nyilvános adatok a 2019-es pénzügyi évről hozzáférhetőek, de ezek a videós brandhez kapcsolódó egyik szervezetről sem festenek rózsás képet — noha ebben az évben még nem is csináltak semmit. Ahogy az egyik beszámoló írja, „az Axióma Kulturális Alapítvány 2019-ben még nem végzett tevékenységet, a működéséhez való feltételeket alakította és szervezte meg.”

Ebben az évben az alapítványnál mégis 1,2 millió forintot költöttek, ami meghaladja a Giró-Szász Áron által alapításkor letett kerek egymilliós összeget. A cég beszámolója még durvább: 2019 végéig 5,4 milliós veszteséget sikerült összehozni úgy, hogy az alapításhoz a jogász alig százezer forintot tett le azzal, hogy ezt 2020-ra hárommillióra fogja kipótolni.

Axióma-forgatás stúdióban. Forrás: Axióma / fb

Rejtély, hogy ez milyen forrásból történhetett meg, ahogy az is, hogy milyen pénzből működik azóta a két szervezet — a Szabad Európa számításai szerint az utóbbi fél évben Facebook-hirdetésekre egymillió forintot költöttek. A közösségi szájtra posztolt képekből az is látszik: profi stúdióban dolgoznak, feltehetően a két szervezet székhelyeként egyaránt bejelentett Bécsi úti címen.

Hasonlóképpen homályos, hogy voltaképpen mi a két szervezet közti leosztás, és ki a felelős kiadója — ha van egyáltalán — a közéleti videóknak. Az Axióma honlapjáról ez nem derül ki. a A szájton az olvasható, hogy a „honlap tartalmának szerkesztője: Axióma Kulturális Alapítvány”. Meg az is, hogy „Minden jog fenntartva 2020 © Axióma Intézet”. A honlap domainje a domain.hu keresője szerint természetes személy birtokában van. A videók simán „Axióma” aláírással jelennek meg: ilyet az NMHH hivatalosan bejelentett sajtótermék-adatbázisában nem találtunk.

Kérdéseket küldtünk Novák Katalinnak a családügyi minisztérium szájtján megadott sajtós emailcímre. Ezekre nem kaptunk választ. További kérdéseket küldtünk az Axiómának a webszájton közzétett, illetve a cég hivatalos elérhetőségeként bejegyzett emailcímekre.

„Axióma” aláírással ezekre azt a választ kaptuk: „az Axióma mögött az Axióma Kulturális Alapítvány áll, mely egy magánalapítvány. Magunkat magánadományokból tartjuk fenn; az állammal, illetve politikailag érintett szervezettel semmilyen kapcsolatban nem állunk, üzleti tevékenységet nem végeztünk.”

„Tartalmaink nem számítanak sajtóterméknek, mivel nem gazdasági szolgáltatásként nyújtjuk őket. Továbbá maga az Axióma Kulturális Alapítvány sem nyújt semmilyen médiaszolgáltatást a hatályos magyar jogszabályok szerint. Tevékenysége nem önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett gazdasági szolgáltatás. Mindez igaz az Axióma Intézet Kft.-re is. […] Az Axióma aktuálpolitikai (főleg pártpolitikai) kérdésekkel alapvetően nem foglalkozik […] intellektuálisan kiváló szakemberek gondolatait népszerűsítjük közügyekről és életvezetési kérdésekről”

A válaszok nem teszik tisztába azt a kérdést, hogy vajon milyen forrásokból gazdálkodnak.

A videókban megszólaltatott szereplőket végigböngészve pedig nem egyetemi professzorokat találunk, hanem inkább politikakörnyéki embereket: politikusokat, expolitikusokat, politikai elemzőket, politikai újságírókat. Magyar helyett az Egyesült Államok aktuálpolitikájával is egészen biztosan foglalkoznak: az amerikai elnökválasztással összesen négy adásban foglalkoztak, ebből az egyikben Megadja Gábor (a Századvég politikai elemzője) vitázott Ungár Péterrel (az LMP parlamenti képviselőjével).

„Nagyon fontos, hogy fiatalok csinálják”

Az Axióma feltűnése a Fidesz-barát politikai kommunikáció új kelléktárát is jelzi. A szervezetnek hivatalosan semmi köze a Fideszhez vagy a kormányhoz, a szájton annyit írnak magukról: „olyan magyar fiatalok [vagyunk], akik hisznek abban, hogy vannak a világban eredetüknél fogva jó, igaz és szép dolgok, amelyekért érdemes küzdeni.”

Az alapító személye (és Novák miniszter monológja) ugyanakkor kétségtelenné teszi a világos kormánykötődést. Giró-Szász Áron egyébként nem egyszerűen csak a miniszterelnök megbízottjaként dolgozik, hanem meggyőződéses fideszes. Legalábbis erről árulkodik a (kormánybarát KESMA-médiaholdinghoz tartozó) Mandinernek tavaly vendégszerzőként írott publicisztikája, amiben a Fidesz szerepébe helyezkedve írta: „jobb nekünk a[z Európai] Néppárton kívül”.

A szervezet önmagát lelkes fiatalok önszerveződő-önigazgató kollektívájaként írja le. Giró-Szász Áron a szintén kormánybarát Pesti TV műsorában azt mondta, az Axióma „fiataloknak egy olyan szerveződése, akik felismerték azt, hogy nem igazán van közügyekkel kapcsolatban Magyarországon olyan konzervatív alapú, de koherens és jól artikulált narratíva ami eljut a fiatalokhoz, és tényleg fiatalok csinálják”.

Az Axióma esetében ez nem állja meg a helyét: a videóbrand Giró-Szász irányítása alatt áll, aki a cég alapítójaként és ügyvezetőjeként, az alapítvány alapítójaként és kuratóriumi elnökeként a legfontosabb ember a sztoriban. Még a főember szavaiból is leszűrhető, hogy a cél nem az Axióma videóit gyártó fiatalok önkifejezésének a beteljesítése, hanem az avíttas, Bayer Zsolt-típusú megmondóarcok generációs frissítése a kormánypárti holdudvarban:

„Az őszi választások után idősebb médiások próbálták boncolgatni, hogy milyen is ez a fiatalabb korosztály, és hogyan is tudjuk őket megérteni, mintha valami állatkertben lennénk. Ezért nagyon fontos, hogy fiatalok csinálják az Axiómát” — mondta Giró-Szász Áron a Pesti TV-ben.

Az Axióma szerint a világ: Pride-zászlós homoszexuálisok mindenki más ellen. Forrás: Axióma / fb

További érdekessége ennek az új típusú kommunikációnak, hogy a lengyel közéletben is középpontba került keresztényfundamentalista keretezések mentén élezne ki összetett kérdéseket: család vs. feministák és homoszexuálisok, életvédők vs. abortusz, satöbbi.

Nemrégiben Szilvay Gergely Mandiner-publicista és Dombos Tamás a Háttér Társaság ügyvédjének „melegházasság-vitáját” közvetítették (az alcím szerint: „szükség van Magyarországon melegházasságra?”), miközben a valóban kurrens közéleti események a melegek házasságának témakörét csak távolról és közvetve érintik: decemberre a fideszes többségű Országgyűlés törvényben tiltotta be, hogy egyedülállók (melegek, heterók, akárkik) olyan gyerekeket fogadhassanak örökbe, akikről egyébként az államnak kéne gondoskodnia.

Kérdéses hitelesség

Soha nem létezett HVG-címlap az Axióma-videójában. Forrás: Axióma / fb

A hamvas arcbőrű kormánybarát ifjak lelkes önszerveződése már most is jól hozza a régi gárda affinitását a legalábbis megkérdőjelezhető hitelességű tényanyag vonatkozásában. Az Axióma önbemutató videójában például Giró-Szász mellett egy soha nem létezett HVG-címlap illusztrálja a pedofilokkal szemben állítólag elnéző, úgymond „liberális” felfogást.

A már idézett Pesti TV-adásban Giró-Szász és a műsorvezető pedig egy olyan rejtettkamerás videóról csevegnek (egy részletét be is játsszák), amit eredetileg öt éve készített és publikált egy amerikai abortuszellenes szervezet. A videó akkor a tengerentúli politikai viták kereszttüzébe került, készítőit legalább egyszer elítélték az ügyben. A felvétel minimum vitás hitelességéről mindenesetre nem esik szó a műsorban.

Kérdéses hitelességű idézet az Axióma egyik videójából. Forrás: Axióma / fb

Hasonlóan kérdéses, hogy pontosan honnan is származik az American Journal of Psychiatrynek tulajdonított idézet (ld. fent) , amely a szexuális kisebbségekkel és a „genderideológiával” foglalkozó adásban került elő. A pontos forrásra rákérdeztünk az Axiómánál, de mindeddig nem kaptunk választ.

Annyi biztos, hogy 2019-20-ban nagyobb szakmai vita játszódott le a neves szaklapban eredetileg tavaly leközölt egyik cikk körül, amely eredetileg azt állította: részletes svéd adatok szerint a nemváltó műtétek jót tesznek az érintettek mentális egészségének. A szerzők végül egy javítást adtak ki idén, elismerve, hogy az adataik nem elegendőek ennek a biztos megállapításához.

Azonban az Axiómán szerepeltetett idézetet — miszerint a pszichiátriai szaklap azt írta volna: ezek a műtétek biztosan nem vezetnek a mentális egészség javulásához — egyáltalán nem találtuk sem az eredeti vagy a javított cikkben, sem a vitához érkezett és a lapban közzétett szűk tucat olvasói levél között.

Természetesen a kevés szakmabelin kívül nem várható el a magyar olvasótól, hogy rutinosan mozogjon az amerikai abortuszvita obskúrusabb momentumaiban vagy éppen a transzgender-kérdés aktuális nemzetközi pszichiátriai szakirodalmában, az meg különösen nem, hogy érdeklődve olvassa, amint magyar orgánumok a nemzetközi térben már lejátszott, végtelen viták szereplőinek bőrébe bújnak.

Azonban a magyar olvasónak is szöget üthet a fejébe, hogy az Axiómánál miért és hogyan bukkannak rá éppen ezekre a vitás ügyekre.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapképen Novák Katalin animációval kísért, az Axiómán megjelent videómonológjának egy részlete.

Megosztás