budapest

Fákat vágtak ki a Szent Rókus Kórház előtt, a szomszéd lakók tiltakozásba kezdtek

A Szent Rókus Kórház előtt szerda reggel négy fát kezdett kivágni FŐKERT Zrt., a vállalat szerint a fák már menthetetlen állapotban voltak, és veszélyt jelentettek. Mivel a fakivágást nem kísérte megfelelő tájékoztatás, a szomszédos lakóházban élők spontán tiltakozásba kezdtek: úgy értesültünk, hogy a rendőrök is intézkedtek a helyszínen. 

Szerda reggel Budapest VIII. kerületében, a Blaha Lujza tér közelében fekvő Szent Rókus Kórház előtt a fővárosi kertészet vállalata, a FŐKERT Zrt. fákat kezdett kivágni. A szomszédos épület lakói reggel a fűrészek hangjára lettek figyelmesek, sokan pizsamában rohantak ki megnézni, hogy mi történik a fákkal.

Korrekció (2020.05.28.): A cikk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a park a Szent Rókus Kórház tulajdona. A kórház arról tájékoztatott minket, hogy a park külön helyrajzi számon szerepel, és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll.

A fűrész hangjára keltek a lakók. Fotó: Olvasónk felvétele.

„Odalettek a százéves fák, és odalett az árnyékunk, reggel, volt aki még pizsamában ment le tiltakozni, sok az idős, volt, aki az ablakból sírva követte az eseményeket. Reggel békésen megpróbáltuk akadályozni a fakivágást, körbeálltuk a fákat, amikor megjelentek a rendőrök, akkor pedig félreálltunk”– számolt be az egyik lakó.

Megkésett a lakosok tájékoztatása

A FŐKERT Zrt. honlapján olvasható, hogy a fák állapotát korábban felmérte a vállalat, és megállapították, hogy négy fát kell eltávolítani, három darab japánakácot károkozás veszélye miatt, egy fát pedig azért, mert kiszáradt. További hét fa esetében állapotjavítás érdekében ápolási munkák szükségesek. A honlapjukon is szerepel, hogy a fakivágást május 20-21. között tervezték.

Az állapotfelmérésről, a fakivágás időpontjáról a kerítésre is felfüggesztettek egy tájékoztatót, a lakó szerint a favágás előtt mindössze egy nappal került ki a papír.

Márciusban egyébként már kivágtak három fát, amelyek a FŐKERT szerint szintén élet-és balesetveszélyesek voltak. „A feltárt kockázati tényezők és a járvány miatt kialakult helyzet hatására akkor úgy ítélték meg szakembereink, hogy a három fa azonnali beavatkozást igényel, így kivágásra kerültek.” A lakó szerint akkor azért intézkedtek olyan gyorsan, mert féltek, hogy a fák a mentőautókra dőlhetnek.

Márciusban is kivágtak három fát. Fotó: Olvasónk felvétele.

Márciusban egyébként elmaradt az önkormányzat tájékoztatása, akkor azt írták, hogy „a fakivágásokról a Főkert nem tájékoztatta a kerületet, a jövőben azonban szorosabb együttműködést kezdeményeznek”.

A FŐKERT tájékoztatása a fakivágásról. Fotó: Olvasónk felvétele.

Megkérdeztük Bardóczi Sándort, Budapest új főtájépítészét az ügyről, aki szerint a FŐKERT Zrt. felmérésében lehet bízni, valóban rossz állapotban vannak a kivágásra ítélt fák. Az más kérdés, hogy megfelelő gondozással ez az állapot megelőzhető lehetett volna. „Mint tudjuk, az elmúlt harminc évben kevés pénz jutott a fák gondozására a fővárosban, hiszen a fák nem beszélnek vissza, és nem panaszkodnak.”

A főtéjépítész hallott arról, hogy reggel tiltakozás volt a Szent Rókus Kórház előtt, úgy értesült, hogy egy személy megdobálta a FŐKERT munkatársait, akiknek a felelősségük elhárítani a veszélyt.

„A FŐKERT annyiban hibázott, hogy nem történt meg időben a lakosok tájékoztatása. Sikerült egyeztetnem Rádai Dániellel, a kerület alpolgármesterével, akivel közösen azt szorgalmazzuk, hogy történjen meg a kerület érintett lakóinak a lakossági tájékoztatása, ahol a FŐKERT munkatársai bemutatják személyesen is a favizsgálati adatlapokat.”

Rádai Dániel, városfejlesztési alpolgármester szintén kiment a helyszínre, lapunknak azt a tájékoztatást adta, hogy „négy fa kivágása közül kettő szemmel láthatóan is indokolt volt. A másik kettő bár szemre egészségesnek tűnhettek, életveszélyes sérülések és betegségek miatt kerültek kivágásra, amelyek vágása közben is mindenki bizonyosságot nyerhetett a törzs korhadásáról, így abszolút megalapozott volt a döntés.”

A városfejlesztési alpolgármester is beszélt a lakókkal, mely során elmondása alapján sikerült konstruktív mederbe terelniük a párbeszédet a beavatkozások szükségességét illetően, aziránt, hogy nem egy ismeretlen nagyberuházás okozta a beavatkozásokat és a fák mindegyike pótlásra kerül majd (ez jogszabályi kötelezettség is).

A kérdéseinket elküldtük a rendőrségnek is, akik arról tájékoztattak, hogy „2020. május 20-án 7 óra 58 perckor a FŐKERT munkatársa tett bejelentést, hogy a VIII. kerület, Szent Rókus Kórház előtti parkba fák ápolása céljából érkeztek, azonban munkájukat többen akadályozzák. A kiérkező rendőrök a helyszínen lévőket igazoltatták és megállapították, hogy bűncselekmény, szabálysértés nem történt. A munkálatokat akadályozó embereknek a FŐKERT szakembere tájékoztatást adott a munkálatok szükségességéről.”

Kerestük az ügyben a FŐKERT Zrt.-t is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Frissítés (2020. május 26.): Cikkünk megjelenése után a következő információkat kaptuk:

VIII. kerületi Önkormányzat

A kivágott fák tulajdonosa a Józsefvárosi Önkormányzat, fenntartója pedig a FŐKERT Zrt. A fővárosi cégnek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat felé az életveszélyt elhárító tevékenységet követően három napon belül. Az önkormányzat tudott a kivágás és faápolás szükségességéről, és eredetileg abban maradtak, hogy ezek megfelelő tájékoztatás után történnek meg.

„Szintén az Önkormányzat és a FŐKERT Zrt. felelőssége, hogy a jövőben a fakivágások indokáról, időpontjáról, a fák lehetséges pótlásáról a lakók és az érintettek időben és érdemben tájékoztatást kapjanak, mert, ahogyan a mostani történet is megmutatja, ez szolgálja a lakók és érintettek érdekeit” – írta levelében a Józsefvárosi Önkormányzat.

FŐKERT Zrt.

A cikkünk megjelenése után reagált a FŐKERT Zrt. is, kiderült, hogy az ablakból vizesballonnal dobálták meg tiltakozásul a kollégájukat. Az eltávolításra került négy fa különböző korú és fafajú fa volt. A legkisebb kiszáradt fa tíz év alatti, a nagyobbak 30-40 év körüliek lehettek. Volt közöttük egy darab 50 centiméter átmérő feletti, amely talán már a 40 éves kort is meghaladta. A cég megerősítette, hogy a faápolási és faeltávolítási munkákra az élet és vagyonvédelmi okokból volt szükség.

„A fáknak is, mint más élő szervezeteknek van egy életciklusuk. A fák csak jobb esetben halnak meg állva, az esetek túlnyomó többségében sajnos kidőlnek. Ez egy városi környezetben mindenképpen elkerülendő. A mi szakmánk legfőbb feladata és felelőssége, hogy ezt az időpillanatot megelőzően, lehetőleg ahhoz a legközelebb végezze el az adott egyed állományból történő kiemelését. A kivágásra került fákat szakmai meglátásaink szerint már nem lehetett tovább állományban tartani, azonban az összes többi gallyazást, ifjítást szakembereink éppen azért végezték el, hogy azok egészségi állapota javuljon és ezáltal azaz állományban tartása minél hosszabb ideig megoldható legyen” – írta lapunknak a FŐKERT Zrt.

Zsilák Szilvia

A címlapkép az olvasónk felvétele.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás