közpénzégetés

A Főkert leánycége félmillióért vett használt szoláriumot, masszázságyat és kondigépet

A Főkert Mérnökiroda Kft. bruttó 533 ezer forintot költött az eszközökre, amelyeket egy raktárban tároltak. A beszerzést az egykori gazdasági igazgató intézte készpénzben ajánlatkérés, átadás-átvételi jegyzőkönyv, és az ügyvezető tudta nélkül. Kolpaszky Tamásné, és az anyavállalat leváltott vezetője, Szabó József a belső ellenőrzés során azt nyilatkozta, hogy a vásárlás célja a munkavállalók rekreációjának elősegítése volt. Az Átlátszó birtokába került átvilágítási jelentésben egyéb érdekességek is vannak.

Támogatási kampány

Budapest 2019 októberében megválasztott új vezetése hivatalba lépése után elkezdte átvilágítani a főváros tulajdonában lévő vállalatokat. Az első nagy botrányt felvert ügy az volt, amikor kiderült, hogy a fővárosi köztisztasági vállalat, az FKF rendelt egy (birtokunkba került) tanulmányt az indonéziai exportstratégiájának lehetőségeiről 11 millió forintért.

Mutatjuk az FKF indonéziai exportstratégiáját, amit fű alatt rendelt az azóta leváltott cégvezető

A főpolgármester által elrendelt szerződéskötési moratórium idején a fővárosi kukacég korábbi vezetése nettó 11 millió forintért rendelt egy tanulmányt az indonéziai exportstratégiájának lehetőségeiről. Az Átlátszó birtokába került dokumentum kevés konkrétumot, nagy általánosságokat, és két jövőbeli projektlehetőséget tartalmaz, de felhívja a figyelmet a korrupciós kockázatokra is.

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy a Főtáv Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő ügyvédi irodájától ötvenezer forintos óradíjon vett igénybe jogi tanácsokat, és erre 2015 óta összesen több mint 37 millió forintot költött. A januári vezérváltás után a Főtáv nem fizetett ki egy “silány minőségű” szakanyagot az ügyvédi irodának, ezért perre ment a Nagy és Trócsányi.

Trócsányi ügyvédi irodája beperelte a Főtávot, mert a vezérváltás után nem fizettek ki egy „silány minőségű” szakanyagot

A volt igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő ügyvédi irodája 2015 óta, nagyjából ötvenezer forintos óradíjért adott jogi tanácsokat a fővárosi tulajdonú távhőszolgáltató cégnek, tavalyig összesen több mint 37 millió forintot számláztak.

Aztán – ahogy azt az Mfor.hu megírta – a Fővárosi Kertészeti Zrt. (Főkert) átvilágítása során kiderült, hogy a budapesti zöldterületek, parkok, játszóterek fenntartásáért és felelős vállalat közszolgáltatási feladatainak nagy részét alvállalkozóknak szervezi ki, akik aztán további alvállalkozókat vonnak be, akik részben a Főkert munkavállalóit foglalkoztatják hétvégenként.

Ezen a bonyolult láncolaton persze a főváros kivételével minden szereplő nyert, ráadásul a Főkert egyik alvállalkozója a saját leánycége, a Főkert Mérnökiroda Kft. volt. Ennek nyilvánosságra kerülése után a Főkert vezérigazgatói pozíciójára pályázatot írt ki a főváros, és a korábbi vezetőnek, Szabó Józsefnek mennie kellett.

Használt szolárium és kondigép a raktárba

A Főkert átvilágítása során azonban újabb érdekes történetek kerültek elő.

Az Átlátszó birtokába került átvilágítási jelentés szerint 2018 októberében Kolpaszky Tamásné, aki akkor a Főkert, és annak leánycége, a Főkert Mérnökiroda Kft. gazdasági igazgatója is volt,

bruttó 533.400 forintért vett egy használt szoláriumot, masszázságyat, kondigépet és tévét, amiket aztán egy raktárban tároltak.

Kolpaszkyné készpénzes számla ellenében vásárolta az eszközöket, a vételárat a Főkert Mérnökiroda pénztárából vette fel. A beszerzés után a Főkertnél soha nem használták az eszközöket, azokat a cég egyik telephelyének raktárában tárolták. Az eladó az É.M.B-Technik Kft. volt, egy ipari és kereskedelmi tevékenységet is végző cég, ami akkor egy tokodi magánszemély tulajdonában volt.

A belső ellenőrzés során Hegedűs Gábor, a Főkert Mérnökiroda Kft. korábbi ügyvezetője azt mondta, hogy neki nem volt tudomása erről a vásárlásról, és nem adott rá utasítást.

Kolpaszky Tamásné, és az anyacég Főkert leváltott vezére, Szabó József azt nyilatkozta a vizsgálat során, hogy az eszközök beszerzésének célja a munkavállalók rekreációjának elősegítése, és a munkakörülmények javítása volt, „arra azonban nem született magyarázat, hogy az eszközök miért nem kerültek soha használatra”.

A lapunk birtokába került átvilágítási jelentés szerint a vizsgálat során kiderült, hogy az eszközök beszerzését „semmilyen szabályozott ajánlatkérés nem előzte meg”, az eszközökről nem készült átadás-átvételi jegyzőkönyv, és semmilyen dokumentációt (használati utasítást és tanúsítványt) nem kapott hozzájuk a Főkert leánycége.

„Összességében a lefolytatott belső vizsgálat eredményeként nem került feltárásra olyan körülmény, amely az eszközök megvásárlását – figyelemmel a teljes beszerzés körülményeire és azt követően az eszközök kihasználatlanságára – indokolta volna.”

Egészségbiztosítás a volt vezér feleségének

A Főkert átvilágítása során borult ki a szekrényből az a csontváz is, hogy a leváltott vezérigazgató feleségének még mindig fizet(ett) a Főkert egészségbiztosítást.

A Főkert ugyanis 2018. július 1-jén szerződést kötött a Medicoverrel, melynek célja csoportos egészségbiztosítási szolgáltatás volt a cég egyes vezetői pozíciót betöltő munkavállalói részére. Fél évvel később a szerződést úgy módosították, hogy a biztosított munkavállalók bevonhattak egy családtagot is.

A szerződést és a módosítást is Szabó József, a Főkert akkori vezetője írta alá, aki aztán 2019. április 1-től bevonta a céges egészségbiztosításba a feleségét is. A Főkert összesen bruttó 243.540 forint biztosítási díjat fizetett ki a Medicovernek Szabó felesége miatt.

A birtokunkba került átvilágítási jelentésből kiderül, hogy a 2020 januárjában leváltott

Szabó a vezérigazgatói átadás-átvételkor nem szólt senkinek arról, hogy a Főkert fizeti a felesége egészségbiztosítását,

ezért a cég elutalta a nőre vonatkozó 2020. I. félévi biztosítási díjat. A belső ellenőrzés során került elő a dolog, és csak 2020. július 1-től tudták lemondani a Szabó feleségére vonatkozó biztosítást.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A címlapkép illusztráció (forrás: Pixabay)

Megosztás