korrupcióinfó

Hadházy: fideszes képviselő, parlamenti alelnök és volt miniszter is érintett Simonka ügyében

„Érthetetlen, hogy Jakab István parlamenti alelnök, Győrffy Balázs fideszes képviselő, az Agrárkamara elnöke és Fazekas Sándor fideszes képviselő, korábbi agrárminiszter miért nincsenek még a vádlottak padján?” – ezzel indította Korrupcióinfó címmel szervezett sajtótájékoztató-sorozatának mai eseményét Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint a Simonka György fideszes képviselő ellen folyó per kapcsán neki küldött főügyészi válasz most azt bizonyítja, hogy a legmagasabb politikai körök is érintettek lehetnek az ügyben.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Ha valaki uniós támogatást kapott, és a pénz elköltésével kapcsolatban szabálytalanságok merültek fel, akkor ne kelljen a támogatottnak automatikusan visszafizetnie az összeget, hanem kaphasson még egy esélyt arra, hogy más számlákkal igazolja a kiadásokat – Hadházy szerint ezt „intézte el” Simonka György a fideszes kapcsolatai révén. A békési képviselő ellen épp uniós pénzek felhasználása kapcsán emelt vádat az ügyészség 2019 augusztusában, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

„A vád szerint Simonka rávette a Fidesz-frakciót és egy minisztert, hogy azért módosítsanak jogszabályt (még 2016-ban), hogy neki ne kelljen visszafizetnie a bűnszervezetben elcsalt pénzeket. Az elmúlt 30 évben rengeteg hasonló sejtésünk lehet, azonban most – feltehetően egy azóta lefokozott és az ügyészséget elhagyó “tökös” nyomozást vezető ügyésznek köszönhetően – bizonyíték is van erre.” – állítja Hadházy, aki szerint a Simonka-per vádismertetése a bizonyíték minderre. A tárgyaláson elhangzott a kulcsmondat:

„a bűnszövetkezet eléri egy pártnál, hogy azért módosítson törvényt, hogy megússza egy vizsgálat következményeit”

A független képviselő a sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az ügyészség egy évvel ezelőtt még közleményben tagadta, hogy törvényt módosított volna a Fidesz a vádlott kevéért (bár jogszabály módosítást nem zárt ki). A Hadházynak a napokban megküldött főügyészi válasz elárulja, hogy milyen törvénymódosítás és rendeletmódosítás „kilobbizásáról” is szó van az ügyben.

A Simonka által kezdeményezett törvénymódosítást Jakab István parlamenti alelnök és Győrffy Balázs fideszes képviselő adták be, a miniszteri rendeletet Fazekas Sándor módosította, ezért Hadházy felszólítja őket, hogy „nyilatkozzanak, mivel vette rá őket Simonka erre a segítségre?” Polt Pétertől pedig válaszlevelében megkérdezi, hogy mostanáig miért nem kérte ki ezeknek a képviselőknek a mentelmi jogát.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás