korrupcióinfó

Hadházy furcsa közbeszerzéseket talált az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Lezáratlan közbeszerzési eljárás ellenére tesztel és használ egyes eszközöket az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztató-sorozatának e heti rendezvényén. Az OVSZ vezetője, Bayerné Dr. Matusovits Andrea (aki egyébként Bayer Zsolt publicista felesége), a képviselő megkeresésére azt közölte: ők a legjobb döntést hozták, s ennek köszönhetően 300 millió forintot takarítanak meg idén.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Hadházy szerint az OVSZ-nél úgy telepítettek és üzemeltek be teljesen új, még nem kipróbált eszközöket (hepatitisz-, és HIV-vírus tesztelésre), hogy nem lehetett tudni, ki nyerte az erre kiírt közbeszerzést. A képviselő azt állítja, hogy utoljára 2014-ben fordult elő, hogy az OVSZ egy ideig törvényes módon szerezte be azokat az eszközöket, amik kapcsán most szabálytalanságot talált.

“Azóta háromszor semmisítette meg a tendert a Közbeszerzési Döntőbizottság nagyon komoly indoklásokkal, milliós pénzbüntetésekkel, és az OVSZ többször visszavonta a kiírást, így öt éven keresztül törvénytelenül, közbeszerzés nélkül bízta meg a DIAGON Kft-t.” – fogalmazott a képviselő, aki szerint az ügy kapcsán a fő probléma, hogy így verseny nélkül szolgáltathat egy cég, megfosztva ezzel a hasonló profilú többi céget a megmérettetés lehetőségétől.

Az OVSZ-nél Hadházy megnézte azokat az automatákat, amelyeken eddig is, évek óta zajlottak – közbeszerzés nélkül – a vizsgálatok. Ezekről az OVSZ vezetése így írt a kéviselőnek küldött válaszban:

„Az említett automaták eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés keretein belül kerültek az OVSz-be 2012-ben. Azóta és jelenleg is ezeket a berendezéseket használjuk, megfelelő karbantartásuk egyre nagyobb erőfeszítéseket követel meg. Meg kell jegyeznem, hogy eredményes érdekérvényesítő tárgyalásainknak köszönhetően a szállító az elmúlt években egyszer sem emelt árat.”

Hadházy szerint az eddig és jelenleg is használt készülékek (Abbott Architect) mellett az OVSZ “Abbott Alinity” típusú készülékével annak ellenére végeznek tesztüzemet a központban, hogy a közbeszerzés érvénytelen lett.

A képviselő kérdésére az OVSZ elismerte, hogy a sikertelen közbeszerzés ellenére telepítették az új típusú Abbott gyártmányú készülékeket, mint mondták

“annak érdekében, hogy a vizsgálatokat jelenleg a világon az egyik legkorszerűbb immunossay rendszer és laboratóriumi kivizsgáló automaták (Alinity s) alkalmazásával végezhessük el, az ellenőrzési szakaszban lévő közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés hatályba lépéséig terjedő ideig. Ezzel nemcsak az OVSz alapfeladatainak ellátását biztosítjuk, hanem 2020 áprilisától egy évre vetítve közel 300 millió Ft megtakarítást eredményezünk, amit a katasztrofális mértékű fluktuáció megállítására fordítunk és az emelkedő árak miatti többletkiadások fedezetét biztosítjuk belőle.”

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás