koronavírus

Nem lehet interneten gyorstesztet értékesíteni, mégis árulják, az OGYI hallgat

Az Operatív Törzs szerint tilos az interneten koronavírus tesztet árulni, mégis kapható. Az egyik kereskedő Facebookon is hirdette termékét, majd hirtelen mindenhonnan törölte. Több kereskedőt is megkerestünk, de senki sem reagált. Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek egy hete küldtünk kérdéseket, azóta sem válaszoltak.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

OGYÉI engedélyes koreai teszt!, Kiegészítő teszt a koronavírus-fertőzés betegség diagnosztizálásához (COVID-19), Könnyen kezelhető, azonnali eredmény 15 perc alatt” – ezzel hirdette 6985 forintos darabáron a peak-sport.hu a Genbody elnevezésű gyorstesztet. A terméket már nem lehet elérni a cég honlapján, a Google tárolt adatai között viszont még látható. A cég Facebook kampányt is indított, így aki rákeresett valaha is a korona vírusra, jó eséllyel összefuthatott a gyorsteszt reklámjával.

És nem csak ők hirdetnek tesztet. Az inzita.hu CoreTest® COVID-19 IgM IgG AB Test – néven kínál terméket, igaz, csak május közepére ígérik a szállítást. Azt írják, a “teszt CE jelzéssel és európai regisztrációval rendelkező IVD eszköz. “A tesztet egészségügyi szolgáltató végezheti el, azaz orvos (üzemorvos) vagy a mellette dolgozó nővér/asszisztens!” A mediwel.hu is antitest-kimutató, mindössze 4490 forintért. A honlapjukon elérhető anyagok szerint a kínai tesztet 2018 feburárban minősítette a német TÜV, de akkor még nem koronavírusra. Azt, hogy COVID-19 kimutatására is alkalmas lehet, azt a kínai gyártó állítja, 2020 márciusában. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet hatósági bizonyítványát is közzétették, ebben az áll, az eszközt nyilvántartásba vették, de azt is írták benne, hogy “jelen igazolás nem tekinthető sem jóváhagyásnak, sem hozzájárulásnak”.

Hogy mégis milyenek ezek a gyorstesztek, nehéz megítélni. Megírtuk, a kínai gyors tesztekkel több baj is van, a kormány és a magán-egészségügyi cégek is nagy mennyiségben rendeltek koronavírus-gyorsteszteket, amelyeket már a mentőszolgálat is használ, és hamarosan kiskereskedelmi forgalomban is értékesíthetnek Magyarországon.

Az úgynevezett szerológiai teszteknek megvan a maguk haszna, de nem alkalmasak a még tünetmentes fertőzöttek szűrésére, és még a tünetes betegeknél is mintegy 70 százalék a fals negatív diagnózisok aránya. Ahogy azt is, hogy a Semmelweis Egyetem kutatói által bevizsgált tesztek közül az Anhui (gyártó: Anhui Deep Blue Medical Technology Co., Ltd., Kína), és a Clungene (gyártó: Hangzhou Clongene Biotech Co., Ltd., Kína) típusú, SARS-CoV- 2-specifikus IgM és IgG kimutatására alkalmas kit a kutatók szerint “diagnoszti­kai érték szempontjából” nem tekinthető kellően megalapozottnak.

A két gyorsteszt azonos azzal, amelyeket az Országos Mentőszolgálat rendszeresített. A mentőszolgálat honlapján ennek a két tesztnek a használati útmutatója található meg. Arról nincs nyilvánosan fellelhető információ, hogy a mentősöket másféle gyorstesztekkel is ellátták volna.

A neten rendelhető tesztekkel ráadásul még egy probléma van: az Operatív Törzs május 13-i tájékoztatója szerint “tilos interneten teszteket értékesíteni, az OGYI nem adott ki engedélyeket erre vonatkozólag”.

Az Átlátszó egy hete küldött a netes tesztekkel kapcsolatban kérdéseket az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi teszt rendelkezik OGYÉI engedéllyel, hogyan zajlik egy ilyen teszt engedélyeztetése, valamint a hatékonyságát ellenőrzik-e. Ki és mikor kérte az első engedélyt? Jelenleg hány forgalmazó, mennyi termékkel vár engedélyre, de azóta sem kaptunk választ.

A most is rendelhető tesztek miatt a kereskedőket is megkerestük, ők sem reagáltak.

Segesvári Csaba

Fotó: A Genbody elnevezésű gyorsteszt reklámja a Peak honlapján. A terméket már törölték, de a Google tárolt adataiban még megtalálható a hirdetés.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás