korrupcióinfó

Hadházy: kamuszakértők megbízásával is kente a Microsoft az Orbán-kormány embereit

Kormányközeli szakértő-alvállalkozók kamumegbízásával is kedvezett a Microsoft a magyar kormányzatnak – ez az USA tőzsdefelügyeletének jelentéséből derül ki, amin Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rágta át magát. A jelentésben is megnevezett Oktatáskutatási és Fejlesztő Intézet úgynevezett nemzeti köznevelési portál projektjét már a politikus azonosította be, és továbbra is gyanúsak az ORFK és a NAV megbízásai is, a rendőrségnél például az elektronikus útdíjrendszer. Erről szólt a mai Korrupcióinfó.

Az elmúlt hetekben elsősorban az amerikai igazságügyi minisztérium, másrészt a tőzsdefelügyelet vizsgálati jelentéséből sokat megtudtunk arról, hogy a Microsoft hogyan fizette le az Orbán kormányt – emlékeztetett Hadházy.

Az eddigi hírek azonban csak az egyik primitív módszerről szóltak, ahol a Microsoft 30-40 százalékkal olcsóbban adta a szoftvereket, de a milliárdos kedvezmény nem jutott el kormányhoz, hanem a „közvetítő cégek” tették el a hasznot, és juttatták el a kormány embereihez kenőpénzként.

Az USA tőzsdefelügyelet jelentése 23. pontja megnevez egy másik, szintén nem túl szofisztikált módszert is. Ebben az esetben a magyar kormányszervek nem szoftvert, hanem szakértői munkát (szolgáltatást) vásároltak, többek között EU-pénzből a Microsofttól. A munka egy részét azonban a Microsoft kifizette „alvállalkozóknak”, akikről a tőzsdefelügyelet megállapítása szerint nem azonosítható be, hogy csináltak-e valóban bármit is a pénzért.

A teljes jelentés itt olvasható (angol nyelven):

2. Tőzsdefelügyelet USA 34-86421-1 Angol by Kutya vacsorája on Scribd

Ráadásul a szakértők több esetben papíron már azelőtt megkezdték a „munkát”, hogy a Microsoft elnyerte volna a pénzt.

A jelentésben szereplő történet szerint a NAV esetében egy Microsoft-alkalmazott tiltakozott is amiatt, hogy az úgynevezett alvállalkozónak nincsenek kompetenciái a munkához. Azonban felvilágosították, hogy az adott cég nem „egy” partner, hanem „a” partner (a magyar kormány kérésére nyilván).

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) esetében pedig olyan ember „dolgozott” a Microsoftnak az OFI által fizetett munkáért – ráadásul álnéven -, aki az OFI alkalmazottja volt.

A jelentés ugyan nem említ konkrét projekteket, azonban Hadházy, egy évekkel ezelőtti adatkérése alapján beazonosította, hogy az Oktatás Fejlesztési Intézet „Nemzeti Köznevelési Portál” projektjéről van szó az amerikai dokumentumban. A politikus birtokába került belső dokumentumból pedig az sejthető, hogy az ORFK az elektronikus útdíj rendszernél fizetett a Microsoftnak.

Hadházy szerint a törvénysértés súlyos volt és rendszerszintű: az EU pénzből végzett projekt előkészítésében is részt vett az a Microsoft, amelyik aztán közbeszerzés nyerteseként megkapta a munkát. A képviselő bejelentette azt is, további közérdekű kérdéseket fog feltenni az érintett szervezeteknek, például hogy a kamu alvállalkozók között volt-e Tiborcz István HCS Experts nevű cége.

Horváth András közzétette a Microsoft-ügyben vevőként érintett állami szervezetek listáját

A Samsung Zrt. gödi telephelyén végzett tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági ellenőrzések A Samsung Zrt. gödi telephelyén végzett tűzvédelmi és iparbiztonsági hatósági ellenőrzések A Samsung Zrt.

Rádi Antónia

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás