korrupcióinfó

Hadházy: folyt a közpénz a drogbotrányos kispesti szoci Lackner haverjához

Rendszeresen többet számláztak a megrendelés értékénél a kispesti drogbotrányban emlegetett üzletemberhez, Somogyi Lászlóhoz kötődő cégek az önkormányzatnak. Ez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatigénylésére adott válaszokból derült ki, amit a politikus kerületi LMP-s és momentumos képviselőkkel ismertetett szokásos Korrupcióinfóján.

A Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számolt be a kispesti MSZP korrupciógyanús ügyeiről. A Hír TV-n bemutatott videó, amin Lackner Csaba MSZP-s kerületi képviselőre hasonlító férfi kokainnak tűnő fehér port rendez „utcákba”, miközben a helyi korrupcióval hetvenkedik, szintén bejárta a médiát.

„Az ellenzéki politikusként különösen fontos utánajárnom, hogy Lackner Csaba csak mámoros állapotban beszélt össze-vissza a kispesti lopásokról, vagy valóságtartalma is van szavainak. Hiszen ha csak tizede igaz, amiket mondott, az az egész ellenzéket hitelteleníti. Ezért fordultam adatkéréssel a Kispesti Önkormányzathoz és a kapott dokumentumok elborzasztottak” – mondta Hadházy.

Hogy mégis hogyan csinálják? A lényeg: bizonyos vállalkozások alaposan túlszámláznak. Jóval több munkáról állítanak ki számlát, mint amit megrendeltek tőlük és amit elvégeztek, az önkormányzat pedig ezt hagyja nekik, gond nélkül leigazolják a munkát és kifizetik.

Somogyi László üzletember neve a Lackner-videókon, illetve a 24.hu későbbi cikkében is felbukkant. A 24.hu kifejezetten Fidesz-MSZP közös mutyit mutatott be a parkolásbiznisz kapcsán. Somogyi felesége MSZP-s önkormányzati képviselő a kerületben.

Az üzletemberhez két cég kötődik, az Anildia Kft. papíron is az övé, a Compassion Kft. ugyan nem, de a korábbi cikkek szerint erős rá a befolyása. Hadházy ennek a két vállalkozásnak a szerződéseit, a szerződések teljesítési igazolásait, valamint a benyújtott számlákat kérte ki az önkormányzattól.

A legérdekesebbnek a Compassion Kft. által végzett járdafelújítások és útkátyúzások dokumentumait találta a politikus. Azt tapasztalta, hogy a legtöbb esetben jóval több munkát számoltak  el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt. Volt, hogy valóban több járdát aszfaltoztak le, mint ami a megrendelőben szerepelt, de egyáltalán nem annyival, mint amennyi a számlán szerepelt.

„Piti csalás ez, de kicsi a lebukás esélye, főleg, ha az önkormányzat nem erőlteti meg magát, és nem méri le a négyzetmétereket” – vélekedik Hadházy, aki felejentést tesz majd az ügyben. Talált ugyanis olyan munkákat is, ahol több mint tízmillió forinttal lett több a leszámlázott összeg, mint amit előzetesen becsültek. Egy másik konkrét esetben a 30 millió forintra becsült munka a végén majdnem 43 millió lett. Egy harmadik esetben 170 négyzetméter járdát rendeltek meg, a cég viszont 332 négyzetmétert számlázott le.

Ekkora eltéréseknél a teljesítési igazolásban, illetve a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvben mindenképpen meg kelllene jelölni az eltérés okát. Ehhez képest ezek a dokumentumok a következőképpen szólnak: „felek megállapítják, hogy a tárgyi munka elkészült, a Vállalkozó a keretszerződés szerint teljesített.”

Rádi Antónia

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás