korrupcióinfó

Hadházy: Szervezett csalás folyik az EFOP-projektek hátterében

Kopipésztelt, azaz minden valószínűség szerint másolt, egy kaptafára készülő projektleírásokra bukkant Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az EFOP-transznacionális együttműködések program nyertesei között. A politikus, ha már „egyéb okból” a köztévé székházában tartózkodik, ott tartotta meg szokásos Korrupcióinfóját.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az EFOP-projekt célja papíron „a közszolgáltatások elérhetőségének és minőségének fejlesztése, esélyteremtő szerepének javítása”, erre a célra 30-50 millió forint kérhető, összesen 109 pályázat minősült sikeresnek.

Hadházy már korábban is gyanakodott a projektre, a Zombai Romákért Egyesület 50 milliós projektjén keresztül mutatta be a program gyenge pontjait és vázolta aggályait. Például azt, hogy fejenként 700 ezer forint „ajándékpénzt” kaphatna minden zombai roma ebből az összegből, ehelyett workshopokra, rendezvényekre, tanulmányutakra megy a pénz.

Ezután az Átlátszó találomra kiválasztott 11 nyertest, akiktől közérdekű adatigénylésben kérte a pályázatuk alapján megkötött szerződéseik listáját. Az eredmény lesújtó volt: a 11-ből ketten válaszoltak, a többiek a fülük botját sem mozdították. Ellenben kiderült, meglehetősen fantomgyanús civil szervezetek is szép számmal akadnak a közpénzzel megtoltak között.

Bujkálnak az EFOP-projekt nyertesei, csak a kormánybarát egyházak válaszoltak

Parkolóórákon elhelyezett információk tartalma Kilakoltatások Budakalász Hivatalos Közösségi Oladala szerkesztésével megbízott személyek MVM-nél rendszeresített fényképes belépő kártya A Hatósági Főosztály ügyfeleivel történő kapcsolattartását szabályozó dokumentumok XIX. kerületi Rendőrkapitányság által kirendelt ügyvédek Országos Vérellátó Szolgálat NGM – támogatások NGM – szerződések NFM – támogatások NFM – szerződések

Hadházy folytatta a feltárást, szintén találomra kiválasztott 18 nyertestől kérte, tájékoztassák a projekt részleteiről és költségvetéséről – erről tartott Korrupcióinfót csütörtökön a politikus. Neki hat helyről válaszoltak, sok esetben semmitmondó általánosságokat.

Azt tapasztalta, igaza volt eredeti informátorainak, akik szerint az EFOP-„transznac” mögött szervezett csalás sejthető. „A legtöbbször kamu civil szervezeteket, de sokszor valódi, működő civil szervezeteket keresnek meg üzleti tanácsadó cégek. Megígérik, hogy egy projekt nyerni fog, de cserébe azt várják el, hogy a projekt összegének kb 20 százalékáért számlázhassanak, valós teljesítés nélkül” – mondta a politikus.

Az általa felkutatott adatok alátámasztják ezeket az állításokat. Hat projektleírás például szóról szóra, karakterszámra megegyezik. Így például a Rinya menti mozgáskorlátozottak szóról szóra pont ugyanarra pályáztak, mint a már korábban bemutatott zombai romák.

A hat kopipészt-szervezet a következő, különös módon mind dél-dunántúliak:

  • Rinya-Menti Mozgáskorlátozottakért Alapítvány, a rojekt címe: „Transznacionális együttműködések Dél-Zselicben”,
  • Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány, a projekt címe: „Transznacionális együttműködések Dél-Baranyában”,
  • Abaligeti Nőegylet, a projekt címe: „Transznacionális együttműködések Észak-Baranyában”,
  • Zombai Romákért Egyesület, projekt címe: „Transznacionális együttműködések a Bonyhádi és a Szekszárdi járásban”,
  • Bükkösd Jövőjéért Alapítvány, a projekt címe: „Transznacionális együttműködések a Szentlőrinci és a Szigetvári Járásban”,
  • Töttös Községért Közalapítvány, a projekt címe: „Transznacionális együttműködések a Bólyi és a Mohácsi járásban”,

Másik tíz szervezetnél „csak” a mutatószámok és a vállalások sikerültek azonosra „véletlenségből”.

Hadházy személyes kedvence a Környezeti Ártalmak Bőrgyógyászati Megelőzéséért és Kezeléséért Alapítvány, amely a következő címen nyert 50 milliót: „Stressz kezelési és kooperációs jó gyakorlatokkal a családi élet harmóniájáért és a család társadalmi szerepének erősítéséért”.

„Az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy szegények felzárkóztatására szánt pénzeket továbbra is hálózatokban tüntetik el. Normál országban a fenti adatok alapján azonnal feljelentést tennék. Itthon inkább az EU-Ügyészségért kell kampányolni. Az OLAF-nak el fogom küldeni a dokumentumokat, feljelentést nem teszek, mert Poltnál nincs értelme” – hangsúlyozta a politikus.

Rádi Antónia

Fotó: szegedi nyertes alapítvány székhelye, Segesvári Csaba felvétele

Megosztás