korrupcióinfó

Hadházy: az MSZP-hez köthető cégek is hasznot húznak gyanús közbeszerzésekből

Évtizedes fideszes háttérember és egy MSZP-s kerületi pártelnök cégei húznak hasznot a csatornaberuházások marketingjén. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő 19, uniós forrású csatornaberuházások marketingtevénységére kiírt közbeszerzést elemzett szokásos Korrupcióinfóján.



Társadalmi célú hirdetés

A Direkt36 a nyáron mutatta be, hogyan virágoztatta fel közös üzleti ügyeit Czeglédy Gergő, az MSZP óbudai elnöke, és Várnai Tamás, a Fidesz-közeli üzleti kör szeniorja.

Kormányközeli üzletemberekkel összefogva virágzott fel egy MSZP-s politikus cégcsoportja

Partnerünk a Az MSZP szóban nagyon keményen támadja a kormányközeli üzletemberek vagyonosodását. Az idei választási kampányban még „oligarcha adó” bevezetését is javasolták, amely azokat sújtotta volna, akik Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez hasonlóan állami megrendelésekből gazdagodtak meg. A háttérben azonban van olyan MSZP-s politikus, aki szorosan együttműködik ezzel az üzleti körrel.

Várnai az első Orbán-kormány idején közpénzcsapdaként hírhedtté vált – mára felszámolt – Ezüsthajó Kft.-t is vezette, jelenleg az Andy Vajna-féle TV2 Médiacsoport Zrt. igazgatósági tagja. Czeglédyt korábban Hagyó Miklós köreihez, később a Fidesszel való kollaborálással többször megvádolt Molnár Zsolthoz sorolták. (Czeglédy Gergő csak névrokona az előzetesben lévő szombathelyi szocialista politikusnak, Czeglédy Csabának.)

Hadházy Ákos különösen visszatetszőnek tartja, hogy az érintettek a leleplező cikk megjelenése után is folytatták a közös bizniszt, mégpedig úgy, hogy „tömegesen nyernek el megbuherált közbeszerzéseket”.

A politikus 19 friss közbeszerzést vizsgált meg. Valamennyit uniós forrású csatornaberuházások marketingtevénységére írták ki. A nyertes a legtöbb esetben Várnai valamelyik érdekeltsége (KEIOK Kft., Har Meron Hungary Kft.) volt, Czeglédy Perfectum PR Kft.-je olykor parter, más esetben pedig alvállalkozó lett – ilyenkor a győztes egy olyan vállalkozás, amelyik Hadházy gyanúja szerint stróman.

Az ajánlatkérő valamennyi esetben az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. volt. A beszerzések értéke a tízmilliós (30-35 milliós) tartományban mozog – összesen tehát mintegy 600 millió megy el csatornanépszerűsítésre -, ami a politikus szerint durva túlárazás. Szórólap, pár infótábla, nyitó- és záróesemények, illetve reklám – vélhetően a baráti regionális médiában –, mindez projektenként 30 millió forintért akár ötszörös felár.

Hadházy beleásva magát az ajánlatokba azt találta például, hogy A2 méretű információs tábla darabját 90 ezer forintért szerzik be az egyik projektnél, a nagyot nettó 550 ezerért, miközben a képviselő ugyanerre a táblára vonatkozó reklámra bukkant, ahol felszereléssel együtt 35 ezerért kínálja a hirdető. A politikus hozzátette, 1,2 millióért tartanak 4 lakossági fórumot.

Mindebből messziről látszik, hogy a közbeszerzéseket irányították – vélekedik Hadházy Ákos.

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Megosztás