korrupcióinfó

Hadházy: milliárdokért vett ingatlanokat a paksi ipari park, fideszesek járhattak jól

A korábban önkormányzati, ma már állami tulajdonban lévő, a paksi ipari parkot üzemeltető PIP Nonprofit Kft. 2017 óta majdnem 5 milliárd forint értékben vásárolt ingatlanokat Szekszárdon, Pakson és Fadd-Domborin. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a politikailag jól helyezkedő tulajdonosok az ügyleten sokat kereshettek, emiatt feljelentést tesz. 

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

“Egyre több információ érkezik arról, hogy kétséges az is, hogy egyáltalán valaha meg tud-e épülni Paks 2., a környéken viszont egészen elképesztő milliárdos ingatlanpanamák indultak el, amelyek mögött nagyon könnyen megtalálhatóak a helyi fideszes kiskirályok” – erről beszélt Hadházy Ákos csütörtöki szokásos korrupcióinfóján.

A képviselő a korábban a paksi önkormányzat tulajdonában álló, ma már állami PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-hoz intézett adatigénylést, melyben arról érdeklődött, milyen ingatlanokat vettek meg az elmúlt években és mennyiért. Így derült ki, hogy ingatlanokra mintegy 5 milliárd forintot költött a Paksi Ipari Park üzemeltetője. Miután Hadházy megkapta a választ, utánanézett annak is, hogy kihez köthetők ezek az ingatlanok. 

Forrás: Hadházy Ákos

Az egyik bevásárlás értéke 1,8 milliárd forint volt. Hadházy szerint ezért a pénzért a PIP a “több, mint egy évtizede elhagyott, lepusztult, kibelezett szekszárdi Húsipar telephelyét” vette meg a Cseppkő Zrt.-től. Az eladó cég tulajdonosai között – különböző vállalkozásokon keresztül – megtalálható Póla Zoltán és felesége is. Póla Hadházy szerint a szekszárdi polgármester bizalmasa, egyben a Tolna Megye 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságának elnöke.  

További érdekesség, hogy a Cseppkő Zrt. két cégjegyzékszámmal is jelen van a nyilvántartásban, az elsőt törölték. A képviselő úgy véli, ennek az az oka, hogy a címen, ahová először bejegyezték, “a helyi fideszes nagykutyák ingatlanozással és trafikozással foglalkozó céghálózata” található.

Forrás: Opten

A kérdéses címre jelenleg, illetve korábban bejegyzett vállalatok tulajdonosai között van Kapitány Zsolt (Pannon-Immo Kft.), valamint Fajszi Lajos (Ingatlankorzó Kft.), aki jelenleg is kültag egy trafikos cégben. A Tolna megyei közgyűlés alelnökét ugyancsak Kapitány Zsoltnak hívják, korábban pedig szekszárdi önkormányzati képviselő volt egy bizonyos Fajszi Lajos. Hadházy szerint mindketten Horváth István képviselő, korábbi polgármester legszorosabb bizalmasai.

Hadházy azt mondta, hogy az ügyben feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanúja miatt, szerinte ugyanis a Cseppkő Zrt. tulajdonosai igen jól járhattak a vásárlással. A társaság egy árverésen vehette meg a telephely egy részét, a teljes területre a kikiáltási ár 1,6 milliárd forint volt, azt viszont nem tudni, hogy végül mennyit fizettek érte. 

Hadházy szerint nem sokat, az ingatlan korábbi tulajdonosának bevétele ugyanis az árverés évében 300 millió forint körüli összeg volt, ebből a független képviselő azt a következtetést vonta le, hogy a Cseppkő Zrt. nagy valószínűséggel ennyiért juthatott hozzá a területhez, amiért végül 1,8 milliárd forintot fizetett a PIP. 

“A Cseppkő Zrt. tehát 1,5 milliárd forintot kereshetett” – vélekedett Hadházy Ákos. 

Megnéztük mi is, hogy alakultak a Hadházy által említett M-Ingatlan Amida Kft. bevételei. Az összes bevétel 342 millió forint volt, a vételár ugyanakkor konkrétan nem szerepel a kiegészítő mellékletben, így azt sem tudni, ki, mennyire járt jól. Kerestük az érintetteket e-mailben, egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre.

Hadházy szerint az is felháborító, hogy a PIP Nkft. egy másik földterületet is megvásárolt 1,87 milliárd forintért. Itt az ár szúrt szemet a képviselőnek, számításai szerint ugyanis az négyzetméterenként 10 ezer forint. “Ez az ár akkor is egészen elképesztő, ha a 15 hektáros prérit az önkormányzat belterületté nyilvánította” – közölte.

Megosztás