budapest

Önjelölt harcművészek garázdálkodnak vagy anyagfáradás? Kifogyott a műanyag konténerekből az FKF

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél az elmúlt öt évben 50-80 millió forintos értékben sérültek meg 1100 literes zöld műanyag konténerek. Egy bejelentés szerint a törések nagy részét a közbeszerzésen beszerzett műanyag tartályok gyenge minősége, és a szabálytalan ürítés okozza. A cég szerint szó sincs helytelen ürítésről, és bár jelenleg valóban hiány van az 1100 literes zöld műanyag tartályokból, ez nem a fokozott elhasználódás, hanem egy elhúzódó közbeszerzés miatt van.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Egy kukahelyzetben jártas férfi azzal keresett meg minket, hogy Budapesten több helyen is találkozni széttört konténerekkel, amiknek az eleje szinte teljesen megsemmisült. Az 1100 literes zöld műanyag tartályok a lakótelepen élőknek biztosan ismerősek lehetnek. Mivel ennyi önjelölt harcművész valószínűleg nem munkálkodik a fővárosban, utánajártunk, mi tépheti ki a kukák elejét.

Már az első ürítésnél eltörhettek

A bejelentő elég sötéten vázolta fel a helyzetet, szerinte közpénz pazarlása folyik a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél.

„Az FKF Nonprofit zrt. az elmúlt években közbeszerzési pályázatot írt ki zöld műanyag, 1100 literes hulladékgyűjtő tartályokra, ez a közbeszerzés a 100 millió forintot is meghaladta. A Társaság a legolcsóbb közbeszerzési pályázatot fogadta el, de már az első kihelyezések alkalmával minőségi problémák merültek fel, a konténerek sokszor már az első ürítés során eltörtek. Anyagfáradásról nem beszélhetünk, mert a vadonatúj kihelyezéseknél tapasztaltuk, hogy egy hét elteltével ki volt szakítva a tartályok pereme” – írja levelében.

A pazarláshoz a férfi szerint az is hozzájárul, hogy nem lett volna szabad a fém konténereket műanyagra cserélni azokon a lakótelepeken, ahol kint vannak az utcán a hulladékgyűjtők, mert a lakótelepek sokkal nagyobb mennyiségű kommunális hulladékot termelnek, mint amennyi a zöld műanyag tartályok maximális teherbírása.

Harmadrészt szerinte az is szerepet játszik a problémában, hogy a szemétszállítást végző munkatársak Budapest-szerte szabálytalanul ürítik ezeket a tartályokat. A célgépek kombinált emelőszerkezete ugyanis kétféle ürítési lehetőséget kínál, tartálytípustól függően: a kisebb (60, 80,110,120, 240 literes) hulladékgyűjtőket úgynevezett peremes, fésűs megfogással kell emelni, a nagyobb (770 és 1100 literes) konténereket pedig emelővillás megfogással, a konténerek oldalán található emelőfülek segítségével.

Talán itt érdemes képen is megnézni, hogy mit is jelent a fésűs és az emelővillás megoldás, hiszen a laikusok valószínűleg ilyen szemmel nem nézték még a kukákat.

A konténereket fésűs vagy emelővillás megoldással tudja felemelni a kukásautó. / Fotó: Olvasónk felvétele

A bejelentő úgy tudja, hogy a cég rakodói azonban a peremes, fésűs megfogást alkalmazzák az 1100 literes zöld műanyag konténerek esetén is, méghozzá azért, mert így nem kell az emelővillába illeszteniük az oldalsó emelőfüleket, ráadásul így a gép is gyorsabban emeli a tartályokat, ezért előbb végezheti el a járat a napi útvonalát.

Minden harmadik tartály megsérült

Korábban az Index is foglalkozott az üggyel, akkor az FKF megírta a portálnak, hogy:

„2015-2019 között, öt év alatt összesen 974 db 1100 literes tartály minőségi cseréjére került sor. Ez átlagban 195 darab évente, ami mindössze 6,1 százaléka a kihelyezett 3200 darab ilyen űrméretű gyűjtőedénynek. Jelenleg folyamatban van egy közbeszerzési eljárás 3000 darab 1100 literes konténerre, amelyek ütemezetten kerülnek majd beszállításra.”

Az FKF tehát eddig 3200 db konténert helyezett ki, aminek évente csupán 6,1 százaléka használódik el.

Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt öt évben a 3200 darab tartályból 974 darab, tehát durván minden harmadik tönkrement.

Megkerestük az ügyben az FKF Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját nemrég elvállaló Mártha Imrét, aki a transzparencia érdekében felajánlotta, hogy találkozzunk Dr. Becker Pál stratégiai vezérigazgató-helyettessel és Nagy Gábor hulladékbegyűjtési és szállítási igazgatóval.

Nagy Gábor elmondta, hogy a közel 1000 cserébe beleszámolják azokat a konténereket is, amiket meg tudnak javítani, és vissza tudnak forgatni a rendszerbe. A cserék ugyanis történhetnek műszaki meghibásodás, vagy természetes elhasználódás miatt is. Nem csak az oldala törhet ki ezeknek a tartályoknak, hanem előfordul, hogy a kerekeik vagy a fedeleik mennek tönkre.

2013-ban írtak ki legutoljára a zöld 1100 literes műanyag tartályokra közbeszerzést, akkor 2700 konténert szereztek be, 2019-ben egy futó szerződés módosításával további 260 db ilyen tartály került beszállításra, tehát körülbelül 240 darab tartály még 2013 előttről való.

„A 2010-ben beszerzett tartály pedig életszerű, hogy eltörhet 2019-ben” – teszi hozzá Dr. Becker Pál.

Egy 1100 literes műanyag tartály ára az FKF szerint nettó 50 ezer és 80 ezer forint között mozog. Ha ezzel a számmal felszorozzuk a sérült kukák számát, akkor a tíz év alatt meghibásodott konténerek értéke összesen körülbelül 50 millió és 80 millió forintra tehető. 

Mindkét fogásra alkalmas

„A zöld műanyag tartályokra évente 400 ezer ürítés történik, ehhez képest átlagosan évi mintegy 200 darabot cserélünk le. Ha tényleg rossz módszerrel ürítenénk ezeket a tartályokat, akkor nem ez a mennyiség törne el évente, hanem valószínűleg az összes ” – mondja Nagy Gábor.

Az FKF cáfolja, hogy a tartályok ne lennének alkalmasak a fésűs ürítésre. Azok a tartályok, melyeket a közbeszerzési eljárás során szereznek be, meg kell hogy feleljenek a vonatkozó szabvány előírásainak, tehát fésűs és csapos fogásra egyaránt alkalmasnak kell lenniük.

Mivel a hulladék begyűjtése, így a tartályok ürítése is balesetveszélyes tevékenység, ezért előre meg kell határozni, hogy a szemétszállítók hogyan emeljék fel a konténert. Munkaszervezési oknál fogva a cég az emelőfüles megfogást preferálja.

A társasági szabályozás (műveleti utasítás) szerint ezeket a tartályokat emelőfüles megfogással kell üríteni, kivétel, ha a tartály törött és így ez akadályba ütközik. Ekkor lehet fésűs megfogással is emelni. Erről a vonatkozó szabályok szerinti oktatások keretében tájékoztatást kapnak az érintett munkavállalók.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban egyszerűbb-e a fésűs megoldás? Dr. Becker Pál szerint abban az esetben igen, ha az ürítők olyan területen dolgoznak, ahol vegyesen kell üríteni például 210 literes, és 1100 literes tartályokat, hiszen akkor nem kell kiengedniük egy külön kart, hogy csaposan emeljék fel a nagyobb konténert.

Az FKF szerint a műanyag tartályok is ugyanolyan tartósak, mint a fémek, azonban egyszerűbben kezelhetőek az ügyfelek és az ürítők számára. „Ha a szabvány szerint is megfelel ugyanarra a célra, akkor miért használnánk drágább, nehezebb eszközt?” – mondja Dr. Becker Pál.

Az elmúlt öt évben – szintén a fent említett okoknál fogva – évente átlagban 709 db fém 1100 literes tartály minőségi cseréjére került sor. Ez 9,7 százaléka a fővárosban rendszeresen használatban lévő mintegy 7300 darab ilyen űrméretű gyűjtőedénynek.

A cég elismerte, hogy jelenleg valóban kifogytak az 1100 literes, zöld műanyag tartályokból, amiket csereigény esetén fém 1100 literes vagy kisebb méretű műanyag tartályokkal tudnak helyettesíteni.

Tavaly novemberben írtak ki egy közbeszerzést 3000 darab új műanyag 1100 literes tartályra, ám a beszerzés jelenleg egy vitarendezési eljárás miatt csúszik.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Olvasónk felvétele.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás