koronavírus

A magyar felhatalmazási törvény is felkerült a sajtót sújtó intézkedések nemzetközi listájára

Angol nyelvű oldalon gyűjti az International Press Institute újságírószervezet, hogy világszerte milyen támadások érik a sajtószabadságot a koronavírus-járványra hivatkozva. A listán ott a magyar felhatalmazási törvény is.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Március elején a magyar médián is átszaladt Li Zehua esete, aki élőben streamelte, amint a kínai kormányzat civilruhás emberei letartóztatják. A kínai újságíró februárban lépett ki cenzúrára hivatkozva a kínai állami tévétől, és a koronavírus-járvány ottani központjából, Vuhan városából közölt a kulisszák mögé néző videókat, elsősorban a közösségi médiában. Azóta semmit sem tudni róla, ahogy két másik olyan kínai állampolgár-újságíróról sem, akik a koronavírus-járvány alatti életről és a kormányzati korlátozásokról osztottak meg információkat és videókat az interneten.

De a kínai koronavloggerek esete csak egy abból a másfél tucat ismert támadásból, ami a nemzetközi COVID-19-válság kitörése óta a sajtószabadságot érte – derül ki a bécsi központú International Press Institute (IPI) oldaláról, ami az ilyen eseteket listázza. Ahogy a járvány és a rá adott reakciók, úgy az újságírókat érő retorziók is hasonló alakot vesznek fel világszerte: politikusok „álhíreket” emlegetnek és különleges cenzúratörvényeket fogadtatnak el, magukat az újságírókat a hatóságok, vagy gyanús ismeretlenek vegzálnak.

Néhány példa:

  • Koszovóban két ismeretlen megvert és megrugdosott egy videós stábot, akik éppen lisztet vásárló helyiekkel interjúztak.
  • Oroszországban már több médium koronás anyagait is cenzúráztatta az állami médiahatóság Roskomnadzor arra hivatkozva, hogy azok félrevezetőek és pánikkeltőek.
  • Venezuelában egy újságírót megvertek és elvittek valamilyen hatóság emberei. A letartóztatásnak nevezett eljárás keretében állítólag arra próbálják rávenni, hogy mondja meg, kitől kapta az ottani járvány valóságos statisztikáiról szóló cikkeihez az adatokat.
  • A Fülöp-szigeteken Rodrigo Duterte elnököt újdonatúj törvény hatalmazza fel arra, hogy börtönbüntetéssel vagy súlyos pénzbírsággal büntesse a koronavírussal kapcsolatban „álhíreket” terjesztő kiadványokat és újságírókat.

Az IPI kedden indította útjára a figyelőoldalt. A szervezet érdekképviseleti igazgatója, Ravi R. Prasad szerint

„a független média létfontosságú ahhoz, hogy mindannyian tájékozottak maradjunk, és részt vehessünk a vírus legyőzéséhez szükséges eszközökről folytatott eszmecserében.  Ráadásul megvan az esélye annak, hogy egyes tekintélyelvű rezsimek a kialakult helyzettel takarózva a mostani válság határain bőven túlmenően is kiterjesszék a hatalmukat a médiára. Ezért most különösen odafigyelünk a sajtószabadságot érő támadásokra – éppen nem a járvány dacára, hanem pontosan amiatt is.”

Az IPI listáján szerepel a magyar felhatalmazási törvény javaslata is: mint az ismeretes, Orbán Viktor kormánya a címe szerint a „koronavírus elleni védekezésről szóló” törvényjavaslat keretében például azt szeretné elérni, hogy veszélyhelyzet idején álhíreket terjesztő újságírókat több évnyi börtönnel büntethessenek.

Ahogy Venezuelában vagy a Fülöp-szigeteken működnek az ottani trükkök, úgy ez a lépés a hazai sajtót veszélyeztetné. A Mérték Médiaelemző Műhely véleménycikke szerint „tekintettel arra, hogy a kormányoldal a független média által feltárt valódi híreket tartja álhírnek, nagy a veszélye annak, hogy az új szabályozás nem a tényleges álhírek terjesztőit szankcionálja, hanem a független újságírást lehetetleníti el”.

Az IPI korábban több alkalommal kiállt a magyar sajtószabadságot érintő kormányzati intézkedések ellen, ahogy például egy Bangladesben eltűnt fotóriporter érdekében a délkelet-ázsiai, vagy egy Montenegróban lábon lőtt újságíró miatt a balkáni ország vezetését is számonkérték a közelmúltban. Decemberben Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő emlékezetesen azzal vélte cáfolni több nemzetközi újságírószervezet, így az IPI kritikáját, hogy csak Soros György miatt kötözködnek az Orbán-kormánnyal.

Címlapkép: International Press Institute, az eredeti cikkből. Fordította Sarkadi Nagy Márton.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás