korrupcióinfó

Hadházy: tovább nyeli az uniós pénzt a bullshitgenerátor DFT-csoport

A DFT nevű unióspénz-szippantó cégcsoport Hadházy Ákos új példája, miért kell nekünk az Európai Ügyészség. A DFT-cégcsoportról már 2017-ben cikksorozatot írt az Átlátszó, de az erre hivatott hatóságok a fülük botját sem mozgatták.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Pályázzatok uniós pénzre, mi majd lezsírozzuk, hogy megnyerjétek, cserébe a teljes munkát kérjük, jó drágán. Ja, hogy arra közbeszerzést kellene kiírni? Szedjétek darabokra a tevékenységet, értékhatár alá, jó lesz az úgy – aki nem kő alatt él, sejti, hogy így működik, de bizonyíték ritkán kerül rá. Most a 444 Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselőre hivatkozva ismertette egy több mint tíz éves önkormányzati képviselőtestületi ülés jegyzőkönyvét.

Még az „elmúltnyolcévben”, ám az ekkor már fideszes irányítású Tolnán kicsit körmönfontabb megfogalmazásban ugyan, de gyakorlatilag a fenti dialógust jegyzőkönyvezték.

A képviselőkön és másokon kívül jelen volt az ülésen a Csikesz Tamás, a DFT-Hungária Kft. ügyvezetője is, aki azt tukmálta, hogy a város pályázzon „polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” címén.

A DFT-ről cikksorozatot írtunk 2017-ben. A lényeg: a központi cég és proxyjai tízmilliárdos nagyságrendben húztak uniós pénzt. Komplett szolgáltatásként biztosították a teljes pályázati folyamatot („projektötlettől a záró elszámolás elfogadásáig, kockázatvállalással!”), amelynek keretében például hajdúnánási henteseket képeztek 20 millió forintért „lean menedzsmentre”, vagy tartottak az államigazgatási reform keretében több tucatnyi önkormányzatnál „Process-Quality Managment (PQM)- sztenderdizálási mesterkurzus”-t.

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

A DFT-Hungária Zrt. körül kialakult céghálózatban tökéletes módszertant fejlesztettek ki az uniós fejlesztési pénzek becsatornázására: a hálózat tagjai az elmúlt három évben legalább 6 milliárd forintot pályáztak össze. Cikksorozatunk első részében egy belső használatra szánt prezentáció segítségével bemutatjuk, hogyan csinálják ezt a profik, és összevetjük ezt néhány megnyert és lezárult projekt eredményével.

Most Hadházy Ákos gyűjtött csokrot azokból a „rendezvényekből”, amiket sokszor a legnyomorultabb helyzetű kis falvakban, alkalmanként 500 ezer-1 millió forintos EU támogatásból egy „erre szakosodott budapesti céghálózat”, a DFT és szatellitbirodalma vállalt el.

„Ezek groteszk, vicces események, messziről látszik, hogy szemfüles vállalkozók állították össze” – mondta a politikus. Példái: anyatej világnapon mesemondás, májusfaállítás, lángossütés – mindebből összesen akár 800 milliós haszon kasszírozható.

Balatonhenyén „közösségépítés” címszó alatt például a következő programokat szervezték (a szerződés összértéke több mint 92 millió forint): szüreti táncos, zenés mulatság, falusi disznótor, főzőverseny, egészségnap, hagyományőrző fényünnep, fiatalok közösségépítő rendezvénye. Az egészségfejlesztéshez pedig azzal járultak hozzá, hogy előadást szerveztek „a félelem természetéről”.

A DFT-Hungária szekere cikksorozatunk után tavaly év végén indult be ismét, amikor gyorsan egymásután hat EFOP-pályázaton is nyert, közel 700 millió forint értékben. Mindegyiket „humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” címmel írták ki, ami itt annyit jelent, hogy több önkormányzat együtt pályázott. Levélben kérdeztük a cégcsoportot a Hadházy és a 444-cikk felvetéseiről, Pablényi Attila vezérigazgató türelmünket kérte válaszában, mint ígérte, szabadsága leteltével reagálni fog.

„Az ügy rendszerszintű csalásra utal. A magyar ügyészséghez nincs értelme fordulni, persze, az OLAF -nak mindenesetre elküldöm a részleteket. Ez persze semmire sem megoldás, az igazi megoldást csak az Európai Ügyészséghez csatlakozás jelenthetné” – hangsúlyozta Hadházy.

Megosztás