2019

Habony Árpád diplomataútlevele, műtárgyak a Karmelitában, szennyezés a Mátrai Erőműnél – Top5 adatigénylésünk 2019-ben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rengeteg közadatigénylést adtunk be különböző állami szervekhez változatos témákban. Több alkalommal sikerrel jártunk, és könnyedén megkaptuk a kért közérdekű adatokat, de – szokás szerint – néhány esetben megtagadták az adatgazdák az információk kiadását, ezért az adatvédelmi hatósághoz vagy a bírósághoz fordultunk jogorvoslatért. Összefoglaló a 2019-ben beadott öt legfontosabb adatigénylésünkről.

1, Múzeumi műtárgyak a Karmelitában

Orbán Viktor miniszterelnök és apparátusa 2019 januárjában költözött be a Miniszterelnökség új épületébe, amelyet az egykori Karmelita-kolostorban alakítottak ki. A költözés előtt néhány nappal, december 23-án néhány újságírónak megmutatták az új miniszterelnöki hivatalt, és ezen a sajtóbejáráson hangzott el, hogy az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

Ezt követően adataigénylésekkel jártunk utána a részleteknek, így sikerült kiderítenünk, hogy a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek. A szőnyegekről egyelőre nem derültek ki részletek, mert az Iparművészeti Múzeum nem adta ki az általunk kért adatokat, és bűnmegelőzési hivatkozva titkosíttatni akarja őket. Közben azonban megtudtuk, hogy a Miniszterelnökség a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-től további 40 állami tulajdonú műtárgyat kölcsönzött ki a Karmelitába dekorációnak.

 

34 festményt és 4 szobrot kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

A kormány és a kormánymédia folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a Várban többmilliárd forintért kialakított új miniszterelnöki hivatal egyszerű és puritán. A fehér falak és sötét bútorok valóban ezt a hatást keltik, de az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

2, Szerencsejáték-milliók a CÖF-nek

2018-ban adatigényléssel derítettük ki, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 508 millió forinttal támogatta az adófizetők pénzéből az Orbán Viktort támogató Békemeneteket szervező, Fidesz-rajongó Civil Összefogás Fórumot (CÖF).

Idén tavasszal észrevettük, hogy a CÖF által szervezett események meghívóján megjelent az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. logója, ami arra utalt, hogy az MVM után most a Szerencsejáték szponzorálja a kormány kedvenc civil szervezetét. A részletek tisztázása érdekében közadatigénylésben kértük ki a Szerencsejáték Zrt.-től és a cég támogatásait osztó leányvállalatától, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től is, hogy mennyi pénzt adtak a CÖF-nek. Adatigényléseinkre nem kaptunk érdemi választ, viszont a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. honlapjára felkerült az általa kiosztott támogatások listája. Eszerint az állami cég 2018. november 28-án 70 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a CÖF alapítványával, a CÖKA-val.

 

70 millióval támogatta a CÖF euroszkeptikus propagandamunkáját a Szerencsejáték Zrt.

Tavaly november végén az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. 70 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a CÖF mögött álló alapítvánnyal. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy március eleje óta a CÖF rendezvényeire szóló meghívókon szerepel az állami cég logója. Közadatigénylésben kértük ki a megállapodást, hogy megtudjuk, pontosan mire és miért kapták a pénzt a kormány kedvenc civiljei.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ezeknek a cikkeknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

3, Habony Árpád diplomata-útlevele

A miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójának a külügyminisztérium korábbi hivatalos tájékoztatásai szerint 2019 előtt nem volt diplomata-útlevele, azonban idén úgy értesültünk, hogy a helyzet megváltozott. Ezért közadatigénylésben kértük ki a külügytől, hogy van-e Habony Árpádnak diplomata-útlevele, és ha igen, azt mikor, milyen célból, és ki kérvényezte illetve engedélyezte részére.

A tárca válasza szerint Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását. Azt nem közölte a külügy, hogy miért kapott diplomata-útlevelet Habony.

 

Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele

Közérdekű adatigénylés az „Élhetőbb Decsért, Mindannyiunkért” Egyesülettel kötött szerződésekről, valamint a egyes pénzügyi tranzakcióiról Közérdekű adatigénylés az „Élhetőbb Decsért, Mindannyiunkért” Egyesülettel kötött szerződésekről, valamint a egyes pénzügyi tranzakcióiról Hozzátartozói, rokoni eljárások, jogesetek. Hozzátartozói, rokoni eljárások, jogesetek. Mátrai Erőmű és Viresol Kft. Mátrai Erőmű és Viresol Kft.

4, Továbbra is veszteséges a felcsúti kisvasút

2015-ben az Átlátszó elsőként írta meg, hogy az Orbán-kormány 600 millió forint európai uniós támogatást ad a felcsúti kisvasútra, amely aztán 2016. április 30-án indult első útjára a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között. 2017-ben kipereltük az uniós pályázatot az NGM-től, és több cikkben foglalkoztunk a gazdálkodási és utasforgalmi adatokkal. 2017-ben és 2018-ban is közadatigénylésben kértük ki a hivatalos nevén Vál-völgyi kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA) a kisvonattal kapcsolatos bevételek és kiadások listáját, valamint a jegyeladások számát.

Idén is ezt tettük, és a FUNA-tól kapott friss adatok szerint az elmúlt évben 5,1 millió forint veszteséget termelt a kisvasút, ami ezzel 2016-os indulása óta összesen már 17,4 milliós mínuszt hozott össze.

 

Eddig 17 milliós veszteséget termelt a felcsúti kisvasút, az elmúlt évben 17 nap járt üresen

Közérdekű adatigénylés az „Élhetőbb Decsért, Mindannyiunkért” Egyesülettel kötött szerződésekről, valamint a egyes pénzügyi tranzakcióiról Közérdekű adatigénylés az „Élhetőbb Decsért, Mindannyiunkért” Egyesülettel kötött szerződésekről, valamint a egyes pénzügyi tranzakcióiról Hozzátartozói, rokoni eljárások, jogesetek. Hozzátartozói, rokoni eljárások, jogesetek. Mátrai Erőmű és Viresol Kft. Mátrai Erőmű és Viresol Kft.

5, Szennyezés a Mátrai Erőműnél

November 19-én számoltunk be arról, hogy nem hivatalos értesülésünk szerint kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben történt gázszivárgásokban. Cikkünk nyomán a Viresol Kft. perrel és kártérítési követeléssel fenyegetőzött, mert úgy véli, hogy rossz hírnevét keltettük a Mátrai Erőműben történt sajnálatos események ügyében.

Azonban már november elején közadatigénylésben kértük ki a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. Adatigénylésünk határidejét előbb meghosszabbították 15 nappal, majd december 14-én megkaptuk az érdemi választ. A katasztrófavédelem által küldött összefoglaló táblázatokból kiderül, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak.

 

Mátrai Erőmű: itt vannak a hivatalos számok a katasztrófavédelem által mért szennyezésről

Egy hónapja közérdekű adatigénylésben kértük a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált, meg nem nevezett gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. A most megkapott összefoglaló táblázatokból kiderül, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak. [featuredbox text=

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás