közbeszerzés

Mészáros Lőrinc cége Zalában és Vasban építhet hulladékfeldolgozókat 4 milliárd forintért

A Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építheti ki a komplex hulladékgazdálkodási rendszert Zala és Vas megye egyes térségeiben – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az észak-balatoni térség után Mészáros Lőrinc cége Zala és Vas megyében is megvetette a lábát, miután elnyerte a több milliárd forintos hulladékkezelés-fejlesztési megbízást. 

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

A cégnek a nettó 4 milliárd forintos beruházás során Keszthely, Hévíz, Lenti, Zalabér és Zalaegerszeg településeken hulladékfeldolgozó rendszereket kell kiépítenie a kötelező bontási és tereprendezési munkálatokkal együtt.

A tendert – nyílt pályázaton – a Mento Környezetkultúra Kft., a Strabag Építőipari Zrt., és a Swietelsky Magyarország Kft. elől vitte el Orbán Viktor barátjának vállalkozása.

Sorban jönnek a megbízások

Az újabb nyertes pályázattal Mészáros Lőrinc végleg megvetette a lábát a „szemétbizniszben”, amely igazi kincsesbányának tűnik.

Októberben például kiderült, hogy a Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Békés Drén Kft. kármenesítheti a tiszvasvári hulladéklerakót nettó 9 milliárd forintért.

Aztán (az Opus Global Nyrt.-n keresztül) a Mészáros érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. nyerte a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közbeszerzését, amelynek köszönhetően a cég 239 millió forintért húsz földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtő szigetet telepíthet Győrben.

Nem sokkal később szintén a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó a paksi atomerőmű reaktoraiból származó kiégett fűtőelem kazetták (azaz radioaktív hulladékok) átmeneti tárolására szolgáló létesítmény bővítésére kiírt közbeszerzésen is 15,7 milliárd forint értékben.

Majd december elején jött az újabb hír: több észak-balatoni település hulladékgazdálkodásának modernizálását is Mészáros érdekeltsége végezheti nettó 2,75 milliárd forint értékben.

A különböző hulladékkezeléssel és -gazdálkodással kapcsolatos projekteknek ezzel valószínűleg még közel sincs vége, sokkal inkább úgy tűnik, hogy a felcsúti milliárdos egy újabb közpénzes területen is megveti a lábát.

Nem mintha a Mészáros és Mészáros Kft.-nek ne lenne sok dolga mostanában: ők építhetik például (a becsült árnál 6 milliárd forinttal drágábban) az árvíztározót a Felső-Tiszán, de többek között érdekeltek egy 21 milliárd forintos keretösszegű gázhálózati munkában is.

Arról, milyen jelentősen dráguló projektekben vesznek részt Mészáros Lőrinc cégei, itt írtunk bővebben:

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest.

A Mészáros és Mészáros Kft. éves forgalma 9 milliárdról 50 milliárdra nőtt 2016 óta, míg az adózott eredménye 1,7 milliárdról 5 milliárd forintra emelkedett.

A szintén említett Euro Generálnak sem megy rosszul: a 2017-es 1,8 milliárd forintos bevétele tavaly 8,7 milliárdra nőtt, és az adózott eredménye 135 millióról bő 410 millió forintra hízott.

Katus Eszter

A cégadatokat az OPTEN kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás