közbeszerzés

Karácsonyi pénzeső: NER-cégekkel pályázó részvénytársaság az év vége egyik nyertese

Lesz mit tenni a fa alá a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-nek. A zalakarosi cég összesen nyolcmilliárd forint összegű közbeszerzést nyert el karácsony előtt. A kormányközeli cégek oldalán felbukkanó vállalkozás több jelentős megbízást is kapott az elmúlt időszakban.

Nem tetszik a családnak a
kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést
karácsonyra!

Két nagy összegű közbeszerzést is elvitt a mostanában sikert-sikerre halmozó Szabadics Zrt.

A cég egyrészt a Somogy Megyei Kormányhivatal épületének teljes körű energetikai korszerűsítését végezheti el nettó 1,1 milliárd helyett nettó 1,8 milliárd forintért, emellett a Duna Aszfalttal közösen építhet járműipari tesztpályát Zalaegerszegen 6,29 milliárd forintért.

A Duna Aszfalt tulajdonosáról, a NER egyik legfontosabb üzletemberéről, Szíjj Lászlóról itt írtunk bővebben:

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

Bár a zalakarosi Szabadics Zrt. nem új cég, mostanában különösen jól szerepel a közbeszerzéseken. Nyáron például a Mészáros Lőrinc és gyermekei tulajdonában lévő Fejér-BÁL Zrt.-vel közösen nyerték el a zánkai Erzsébet-tábor felújítására kiírt pályázatot. A konzorcium 16,8 milliárd forintért vállalta el az egykori úttörőváros (több mint fél éve csúszó) felújítását.

Szintén konzorciumban dolgozhatnak a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend zalaegerszegi iskolájának tornacsarnokán és vívótermén. Itt a B&G Építő és Üzemeltető Kft.-vel közösen indultak és nyerték el 1,7 milliárd helyett 2,4 milliárd forintért a megbízást.

A cég elnöke, Szabadics Zoltán egy másik cége, az SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft. írt ki közbeszerzést arra a balatonfüredi luxus szállodára is, amely abban a füredi kemping épül, amelyet egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég üzemeltet.

A Zrt. honlapjának tanúsága szerint emellett számos más projekten is dolgozhatnak, a lista igazán impozáns: ivóvíz- és szennyvíz-beruházások, városrehabilitációs fejlesztések sora szerepel a bemutatkozásban.

Látható, hogy a vállalkozás kedves a kormánynak, olyannyira, hogy annak (egyik) vezetőjét hivatalosan is elismerték. Szabadics Zoltán ugyanis idén március 15-én Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterétől.

A 2006-ban részvénytársasággá alakuló, 115 fős Szabadics Zrt. egyébként 2016-ban és 2017-ben nem zárt kimagaslóan jó évet (3,7 és 3,8 milliárdos éves forgalmat bonyolítottak) tavaly azonban is meglódult a szekér: 10,6 milliárd lett az éves bevételük. Igaz, még ez is messze elmarad a 2014-es csúcstól, ami 18,3 milliárd forint volt.

Katus Eszter

A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. Fotó: szabadics.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás