Nemzeti Együttműködés Rendszere

A Nemzeti Múzeumból 14 festményt kölcsönöztek ki a Karmelitába a Miniszterelnökségnek

A Várgondnokság Nonprofit Kft. 2023. november végéig kölcsönzött ki a Várban lévő új miniszterelnöki irodába 14 műtárgyat a Magyar Nemzeti Múzeumból. A festmények többnyire híres magyar államférfiakat ábrázolnak, például Széchenyi Istvánt, Tisza Istvánt és Zrínyi Miklóst. A Karmelitába kikölcsönzött alkotások között van Barabás Miklós alkotása Baross Gáborról, és Székely Bertalan Gróf Andrássy Gyulát ábrázoló festménye is.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Decemberben jelent meg a sajtóban, hogy a budai Várban kialakított új miniszterelnöki hivatalt az Iparművészeti Múzeumból kikölcsönzött szőnyegek, és a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött festmények ékesítik.

Január elején közadatigénylésben kértük ki a Galéria felettes szervétől, a Szépművészeti Múzeumtól a 2015-2018 között nem közgyűjtemények (vagyis nem más múzeumok) számára kölcsönadott műtárgyak listáját. A múzeum válaszából kiderült, hogy az állami tulajdonú Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 34 festményt és 4 szobrot kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumból 2018. november 28-tól egészen 2023. december 31-ig. A műtárgyak tárolási helye a kölcsönzés időtartama alatt a budapesti Színház u. 5-7., vagyis a Karmelitában berendezett új miniszterelnöki iroda.

34 festményt és 4 szobrot kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

A kormány és a kormánymédia folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a Várban többmilliárd forintért kialakított új miniszterelnöki hivatal egyszerű és puritán. A fehér falak és sötét bútorok valóban ezt a hatást keltik, de az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

Információink szerint nem csak a Szépművészeti Múzeumból kölcsönöztek ki műtárgyakat a Karmelitába, ezért a Szépművészetinek beadott adatigényléssel egyidőben a Magyar Nemzeti Múzeumtól is közadatigénylésben kértük ki a 2015 és 2018 között nem közgyűjteményeknek kölcsönzött műtárgyak listáját.

A Nemzeti Múzeum az adatkérésünkkel érintett iratok nagy mennyiségére hivatkozva 15 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, és január végén küldte meg a választ, ami igazolta az értesüléseinket.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 14 festményt kölcsönzött ki a Nemzeti Múzeumból 2018. december 1-től egészen 2023. november 30-ig. A kölcsönzés idején a műtárgyak tárolási helye a budapesti Színház u. 5-7., vagyis a Karmelita-kolostor, az új miniszterelnöki iroda.

Ezekről a festményekről van szó:

  • Barabás Miklós: Baross Gábor
  • Diósy Antal: Apponyi Albert
  • Hoffmann Géza: Bethlen István
  • Glatter Gyula: Bánffy Miklós
  • ismeretlen szerző: Széchenyi István
  • ismeretlen szerző: Zrínyi Miklós
  • Pállik Béla: Tisza Kálmán
  • Schöfft Ágoston: Gr. Széchenyi István
  • Stetka Gyula: Tisza István
  • Székely Bertalan: Gr. Andrássy Gyula
  • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (1)
  • Than Mór: Gr. Batthyány Lajos (2)
  • Telepy Károly: Füleki vár
  • Telepy Károly: Németújvári vár

A listán kétszer szerepel Than Mór Gróf Batthyány Lajost ábrázoló festménye, de nem tévedésből: rákérdeztünk a Nemzeti Múzeumnál, és azt válaszolták, hogy két külön alkotásról van szó.

Semjén Zsolt a Nemzeti Múzeumban megtekinti Székely Bertalan Gróf Andrássy Gyulát ábrázoló festményét

Semjén Zsolt megtekinti a Nemzeti Múzeumban Székely Bertalan Gróf Andrássy Gyulát ábrázoló festményét 2014-ben (fotó: MMA)

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. kikölcsönözte a Karmelitába Székely Bertalan Gróf Andrássy Gyulát ábrázoló művét is, amit 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vásárolt vissza Magyarország számára. A festményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2014-ben tekintette meg a Nemzeti Múzeumban, ahol az MMA beszámolója szerint „A sikeres „műtárgymentés” történetéről dr. Csorba László Főigazgató személyesen tájékoztatta a rangos vendéget, aki megelégedését és őszinte jókívánságait fejezte ki az MMA döntésével kapcsolatban.” 

Erdélyi Katalin

Címlapképen Pallik Béla Tisza Kálmánt, Schöfft Ágoston Széchenyi Istvánt, és Glatter Gyula Bánffy Miklóst ábrázoló festménye (montázs)

Megosztás