Megkaptuk az MVM-től a CÖF-támogatás iratait, a “közgondolkodás javítására” utaltak 508 milliót

cofmvm

 

Áprilisban pert nyertünk az MVM ellen, a bíróság jogerős ítélete szerint az állami vállalatnak ki kell adnia a CÖF-nek nyújtott 508 milliós támogatással kapcsolatos iratokat. Nemrég megkaptuk a dokumentumokat, amikben nyoma sincs a CÖF által emlegetett “komplettált ételeknek”, egyszerűen csak kértek és kaptak 508 millió forintot a “közgondolkodás javítására”.

 

 

Tavaly májusban kiderítettük, hogy az MVM 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt. Ezután egy adatigénylésben megkérdeztük az MVM-től, hogy milyen támogatási kérelmet nyújtott be a CÖF, mi alapján döntöttek a támogatásról, és mi áll a támogatási szerződésben.

Az MVM megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy a támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi, így rá egyáltalán nem is vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény.

Nem értettünk  egyet ezzel az állásponttal, ezért bepereltük az állami céget. A bíróság pedig októberben első-, majd áprilisban másodfokon is kimondta, hogy az MVM-nek ki kell adnia az általunk kért dokumentumokat.

Ennek megfelelően a napokban az MVM az alábbi iratokat küldte meg:

 • a CÖF támogatási kérelme
 • az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottság ülésének jegyzőkönyve
 • az MVM és CÖF által kötött adományozási megállapodás

Ahogy arra számítottunk, egyikből se derül ki semmi arról, hogy miért érezte fontosnak egy állami vállalat a fideszközeli szervezet félmilliárdos szponzorálását.

Az MVM akkori vezetőjének címzett, 2016. augusztus 30-án írt támogatási kérelmében Csizmadia László röviden bemutatta a CÖF, és a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tevékenységét – természetesen a Békemeneteket és politikát nem említve, hanem társadalmi, tudományos (!), kulturális (!), jogvédő (!) tevékenységet hangsúlyozva -, majd rátért a lényegre:

“Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is.”

Az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottsága 2016. október 12-én döntött a CÖF támogatásáról, de a jegyzőkönyvből nem derül ki semmi az állami vállalat motivációjáról, csak beírták a táblázatba, hogy CÖKA 508 millió forint, és kész.

2016. október 26-án pedig alá is írta az MVM és a CÖF a támogatási szerződést, amibe gyakorlatilag bemásolták az adománykérő levélből a CÖF-CÖKA tevékenységét, melléírták, hogy “az adományozó nagyra értékeli” és utal rá 508 milliót.

Sem a CÖF adománykérő levelében, sem az MVM-mel kötött támogatási szerződésben nincs szó “a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételekről”, holott a félmilliárdos támogatás nyilvánosságra kerülése után ezzel takaróztak Csizmadiáék.

 

 

Az viszont kiderül a támogatási szerződésből, hogy a CÖF-nek az 508 millió forint felhasználásáról 2017. november 20-ig el kellett készítenie a beszámolót, amit most szintén kikértünk az MVM-től. Abból a dokumentumból talán kiderül majd, hogy mire is költötte a rengeteg közpénzt a Fidesz-rajongó szervezet.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Jogerős: nyilvános a CÖF félmilliárdos MVM-támogatásával kapcsolatos teljes iratanyag

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá a CÖF félmilliárdos támogatását

Köztulajdonú cégek korábban soha nem finanszíroztak közvetlenül politikai kommunikációt

Titkolták, de kiderítettük: tavaly 508 millió forinttal szponzorálta az MVM a kormánypárti álcivil CÖF-öt

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Horizont

  Félmillárd forint gyűlöletkeltésre, az ország szétszakítására és ezeknek a tetű gerinctelen rohadékoknak a zsebébe.

  • Péter Varga

   Szerintem te magadról beszélsz. Ők nem vertek meg ref papokat, a te kedvenceid igen A Cöf rendezvényeken nem köpködnek, geciznek, nem bunkók az emberek a tieiden pedig tombol a csürhe.

   • Horizont

    Van olyan, hogy enyém, tied???? Na ne viccelj már. Hol vertek meg papokat? Te hülye vagy? Szemrebbenés nélkül hazudsz? Túlzol? Nem bunkók az emberek a CÖF-ön? Bayer a fő bunkó baszki miről beszélsz? Fröcsög a gané a szájából !!! Félmilliárd akkor se jár nekik, pláne, hogy elszámolni se tudnak. És még kitudja mennyi ment be nekik! Kaptak az ellenzéki tüntetők fél milliárdot? Na majd akkor beszélj!

   • shannon

    az áldóját, de jó embörök azok! kár, hogy csak ennyit kaptak, többet érdemelnének!

   • Hofi S.

    Nem?
    Akkor Bayer ott sem volt ugye?

 • János Virág

  Az 508 millió kellett orbán hálamiséjére!

 • Ernőné Pál

  szerintem az 508 millió forint magánzsebekben kötött ki,egyéni kedvteléseket elégített ki, és a közt ahogy mindenhol itt is kifelejtették, illetve köptek a közre.

 • satman1

  Gy.F. sokkal ügyibb volt. Nem létező balos ifi szervezetek-, nem létező pályázataira és nem létező programjaira tolt ki sok százmilliókat úgy, hogy akkor hírből sem tudtunk a “közérdekű adatszolgáltatás” létezéséről. Szerencsétlen Zuschlag János ült az elfolyt összegek elenyésző része miatt…de az öregebbek emlékezhetnek a Next2000 nevű állami tolvajlásra kitalált “cég”-re, stb., stb. A hatalom már csak ilyen mindenhol…

  • Hofi S.

   És akkor most minden rendben van?

 • Szalók Zoltánné

  Vajon mire költötték?

 • Sötétség

  Annyira felvilágositották a közgondolkodást az energiatakarákosság jegyében, hogy
  a napelemfejlesztési lakóssági keretet Közintézményekre forditották.
  A képen lévő Emböri erőforrásoknak meg külföldi kirándulásokat fizetnek és ott
  lehet igazán világosodni nem ám a Tiborcz cég által szerelt LED lámpák fényénél.

 • józsef knobloch

  Ezért drága a villany!

 • Boris

  Most már érted, hogy miért nem jó okoskodni? Kértél, kaptál valamit és nem tudsz vele mit kezdeni. Megpróbálod megint?

  Például Gyurcsányéknál még a betegtől is loptak. Minden beteg mellé raktak egy értékmegőrző trezort.
  Na és, perelte valaki a Gyurcsányékat, hogy lopnak?

 • Boris

  Segítek, úgy adták oda azt a pénzt, hogy közben mindenkinél csökkent a rezsi.
  Míg a kedves Lendvai igen az mszp-s Lendvai mondta,
  hogy annyi lesz majd a rezsid, amennyi pénz van a kártyádon.Történelem.

  • Hofi S.

   Mindenkinél?hm…
   Most talán az Orbán előző nyilatkozatairól beszéljünnk. Azok az aktuálisak.

 • Boris

  És amit most is csinálsz, az micsoda, ingyen csinálod? Csak kérdezem.

 • Boris

  És amit most is csinálsz, az micsoda, ingyen csinálod? Csak kérdezem.

 • AMI Szerkesztőbizottság

  Ez a mi pénzünk, most ideje visszakövetelni.

  • Oké, de előbb a nyugati rablótőke által elloott pénzt követeljük vissza, mert az ennek az tízezerszerese.

 • Frank Barat

  Az lesz a vége…., mint Ceausescuéknak, milyen pöszén nézne orbán?

 • S mi ezzel a gond? Valahonnan pénzelni kell a magyar civileket is, mert őket nem pénzeli se Soros, se Norvégiai Köztársasági Alap.