interjú

“A kár az ügyészség által kommunikált 1,4 milliárdnak többszöröse lehet” – Hadházy Ákos a Simonka -ügyről

Augusztus 21-én kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György fideszes országggyűlési képviselő és 32 társa ellen. A vádemelés kapcsán interjút készítettünk  a Simonka-üggyel régóta foglalkozó Hadházy Ákossal.

A korrupciós ügyek feltárásáról ismert képviselő, Hadházy Ákos több feljelentést is tett a szerinte Simonka Györgyhöz köthető visszaélések miatt, és sajtótájékoztatóin több, Simonkához és rokonaihoz vagy ismerőseihez köthető ügyet ismertetett. Az Átlátszó kérdésére így fogalmazott: ”Simonkának „apró” 20-200 milliós kamu projektjei voltak. De a kár az ügyészség által kommunikált 1,4 milliárdnak minimum 2,5-3 -szorosa lehet.”

Emlékszik még, összesen hány “Korrupcióinfó”-n beszélt Simonka Györgyhöz köthető ügyekről? (A Korrupcióinfó a Hadházy által többnyire a Kormányinfó-val egyidőben, 2016 óta tartott sajtótájékoztató-sorozat) 

Igen, hat alkalommal ismertettem ilyen projekteket, ezek az alábbiak voltak:

Lehet tudni, hogy összesen hozzávetőleg mekkora összegű, Ön szerint kifogásolható módon felhasznált pályázati pénzről volt szó ezekben az ügyekben?

Csak becsülni lehet, és csak nagyon durván, mert annyi „apró”, 20-200 milliós kamuprojektje volt. De az biztos, hogy az adófizetőket ért kár az ügyészség által kommunikált 1,4 milliárdnak minimum 2,5-3 -szorosa lehet.

Hogyan volt lehetséges, hogy  a hatóságok mostanáig nem vették észre – a jelzések ellenére – ezeket az ügyeket, és  nem kérték számon a fideszes képviselőt ?

Ez szándékos időhúzás. A tettestársakat már több évvel ezelőtt előzetesbe is vitték, jómagam láttam olyan jegyzőkönyvet, ahol ők Simonkára, mint főszervezőre vallanak. Két dolog miatt húzzák ennyire (hiszen hol van még az ítélet, ugye, az még több évbe telhet): egyrészt a parlamenti  kétharmad megtartásáért, másrészt, hogy minél kevesebb sajtótermék legyen, amelyik beszámol az ítéletről. Ebből a szempontból már most is elég jól állnak….

Mikor tette az első feljelentést Simonka György kapcsán, és milyen ügyben?

2016 nyarán. Volt még több is, a legutóbbi, tótkomlósi is fut még (hozzácsapták az eredetihez), a bermuda-háromszögest pedig azzal zárta le a NAV, hogy “Nem bűncselekmény, hogy a Voldemort-ügyben is érintett Public Sector Consulting több településnek is eladta szóról szóra ugyanazt a tanulmányt.”

Ön szerint mik voltak a fő problémák az Ön által kifogásolt “Simonka-ügyekkel”?

Egy kiterjedt hálózatot hozott létre, amelyekben rokonai, kezdetben saját maga is, és közeli ismerősei voltak a tagok. A hálózatban alapítványok, nonprofit kft.-k , szociális szövetkezetek nyertek uniós támogatásokat, majd a kamuprojektekkel megbízták a hálózat kamu cégeit (illetve gyakran a kimondottan erre specializálódott budapesti cégek tagjait).

Ön próbálta személyesen is kérdezni Simonka Györgyöt ezekről az ügyekről? Milyen választ kapott?

Egyszer fel is jelentett, akkor odamentem Békéscsabára, de a tárgyalást a bíró azonnal lezárta, mert elfelejtette, hogy képviselő vagyok. A Parlamentben is, plenáris ülésen is kifejezetten kértem, hogy adják ki a mentelmi jogomat, vagy ha nem adják ki, akkor becsületsértésért, polgári perben jelentsen fel, mert így sok dokumentumot megismerhettünk volna. Nem tette. Amúgy én személyesen nem beszéltem vele, a parlamenti folyosón el szokott nézni mellettem….

Simonka György véleményét a Hadházy Ákos által ismertetett ügyekről egy, az Átlátszó korábbi megkeresésére adott válaszából idézzük:

„Hadházy Ákos képviselő úr zagyvaságokat beszél, amikor Simonkához közelálló cégeket próbál negatív színben feltüntetni csak azért, mert valamelyik tulajdonosnak rokona vagyok. Ez csak az én személyem miatt érdekes téma, még akkor is, ha ő maga is tudja, hogy nekem ezekre a projektekre ráhatásom nem lehet.

Egyetlenegy szándék húzódik meg nyilatkozatai mögött, ez pedig nem más, mint a politikai lejáratásom, amihez nem kívánok asszisztálni. Természetesen Hadházy Ákos nyilatkozatával kapcsolatban azonnal feljelentést teszek.”

Horn Gabriella

Címlapkép: Simonka György és Orbán Viktor (forrás: Simonka György / Facebook)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás