adatigénylés

10 évre titkosította a rendőrség, hogy hány rendőr őrzi a határt

Az elmúlt években a kormányzati kommunikáció fontos jelmondatává vált, hogy „Mi megvédjük határainkat„. Arról azonban ritkán esik szó, hogy a cél eléréséhez mennyi pénzt és emberi erőforrást veszünk igénybe. Nem is csoda, hiszen a határvédelmi feladatok ellátásában résztvevő rendőrök  létszámára vonatkozó adatokat a „Biztonságos Határ Művelet Terv” tartalmazza, amelyet 10 évre titkosított a rendőrség.

Ahogy azt a Népszava megírta, több mint 22 millió forint kiadás jutott tavaly minden egyes illegális bevándorló megállítására. A rendőrség honlapján elérhető migrációs adatok és a határrendészeti feladatokra fordított összegek szolgáltak a számadat alapjául. Ahogy azt az említett cikk írja, a honvédségi és titkosszolgálati kiadásokat nem tartalmazza a leosztott számadat.

Ki védi a határainkat?

Magyarország határait azonban nem csak a magyar rendőrség, hanem a Frontex is nagy erőkkel védi. A Frontex az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség, amelynek célja az Európai Unió tagállamainak és a schengeni társult országok határainak védelme. A szervezet működését uniós költségvetésből és a társult országok hozzájárulásából finanszírozza az Európai Unió.

Egy korábbi cikkünkből kiderül, hogy Albániában a Frontex-tisztek Magyarország nélkül dolgoznak az embercsempészet, a terrorizmus és az emberkereskedelem ellen. A Frontex 50 határőrt, 16 járművet és egy mozgó hőkamerát is bevetett Albániában, ahova 12 ország delegált erőket, köztük Ausztria és Németország is, azonban Magyarország nem vesz részt az albán misszióban.

Dávid Károly dandártábornoknak a Határrendészeti Tanulmányok című kiadványban közölt cikkéből kiderül, hogy Bács-Kiskun megyében Frontex vendégtisztek szolgálatellátása 2016-ban folyamatos volt. A Frontex-tisztek szolgálati kutyákkal, mobil hőkamerákkal és egy szlovén helikopterrel védték határainkat. Amint az a Határrendészeti Tanulmányokban olvasható, cseh és szlovák rendőri erők is segítették a határaink védelmét a Visegrádi Négyek országai együttműködésének keretében.

Kérdeztük a rendőrséget

Közadatigénylésben kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy 2018-ban a rendőrség pénzbeli erőforrásainak hány százalékát fordította határvédelemre, és ez mekkora összeget jelent?

Válaszukban megírták, hogy

a rendőrség 2018.december 31-ig terjedő pénzügyi kiadásainak 28%-át, számszerűen 146 milliárd forintot fordított a határrendészeti, illetve határvédelmi feladatok ellátására.

Egy másik kérdésünkben a rendőrség által határvédelemre fordított emberi erőforrások mértékéről érdeklődtünk. Válaszukban közölték, hogy a 2016. július 5-én kiadmányozott „Biztonságos Határ Művelet Terv” tartalmazza a kérdésünkre választ adó információkat, amit „Nem nyilvános!” jelöléssel láttak el.

Válaszukban az Infotörvény azon részére hivatkoznak, amelynek értelmében közfeladatot ellátó szerv a döntése alapjául szolgáló adatokat 10 évre titkosíthatja. Mint írják, a „Biztonságos Határ Művelet Terv”-ben rögzített adatok nyilvánosságra hozása veszélyeztetné a közfeladatot szolgáló szerv működési rendjét, vagy  a feladat- és hatáskörének illetéktelen befolyástól mentes ellátását.

A feljebb is említett, a Magyar Rendészettudományi Társaság által kiadott Határrendészeti Tanulmányokban, Dávid Károly dandártábornok cikkében mégis található némi információ a „Biztonságos Határ Művelet Terv”-ről. A művelet keretében a  határ mentén három védelmi vonal került kialakításra, melyen összesen 10 rendőri egység és a honvédség kijelölt erői teljesítenek szolgálatot.

8000 határvédő a déli határon

A határokat védő emberi erőforrás mennyiségéről Orbán Viktor miniszterelnök 2019. február 22-én közölt rádióinterjújában úgy nyilatkozott, hogy “csak Magyarországon a déli határ védelmére körülbelül nyolcezer embernek kell változó intenzitással fegyverben állnia, hogy azt a határszakaszt védeni tudja”. Az interjúban a miniszterelnök kifogásolja, hogy az Európai Unió nem adott egy fillért se a magyar határok védelmére. Azonban az Index leírta az Európai Bizottság közleményét, amiben kifejtik, hogy több mint 110 millió eurós – közel 34 milliárd forint – pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak az Európai Bizottság a külső határok, a biztonság és a migráció kezelésére a 2014–2020-as időszakra.

Uzonyi Ádám

Címlapkép: Lovas és kutyás rendőrök járőröznek a szerb-magyar határnál Ásotthalom közelében az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, Halmosi Zsolt és Benkő Tibor vezérkari főnök látogatásakor 2016. március 28-án. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás