közbeszerzés

A Közszolgálati Egyetem műemlék épületét 3,5 milliárd forintért építi át a ZÁÉV

Mészáros Lőrinc nemrég megszerzett érdekeltsége, a ZÁÉV Építőipari Zrt. 3,5 milliárd forintért építi át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szárnyépületét – áll az EU-s közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában.

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

A tender eredményhirdetésről szóló tájékoztatóból nem derül ki, hogy az NKE mennyire becsülte előzetesen a munkálatok árát, csak az biztos, hogy a ZÁÉV nettó 3,5 milliárdért vállalta a kivitelezést.

Mint írják, a műemléki védelem alatt álló épületben az egyetem számára szükséges további oktatási, továbbképzési és egyéb, a hallgatók számára szükséges funkciók kiszolgálására alkalmas termeket, irodákat alakítanak ki. A nettó alapterület 8 386 négyzetméter, az oktatótermek összes befogadóképessége 774 fős lesz, az irodák nettó területe pedig 1 878 négyzetméter.

Az NKE nemrég, a szerződés aláírásakor adott hírt a beruházásról a honlapján. „A korábban a Vendéglátó-ipari és Humán Szakképzési Centrum által használt, középiskolai tantermeket tartalmazó épületben az egyetem oktatási és irodai funkciókat alakít ki. A kivitelezés során megtörténik a műemlék épület teljes belső átalakítása, az elavult gépészeti rendszerek teljeskörű korszerűsítése, valamint az informatikai hálózat kialakítása.”

A közleményben szerint a felújított épületbe költözhetnek be, várhatóan az év végéig „az intézmény Ménesi úti campusán dolgozó egyetemi polgárok, akik a 2019/2020-as tanév második szemeszterére teljes egészében birtokba vehetik a szárnyépületet”. Hozzátették, hogy a ZÁÉV Zrt. korábban dolgozott a Ludovika Campus projektben: a cég végezte el az Orczy-park rekonstrukcióját a hozzá tartozó lovas létesítményekkel együtt.

Ezekről a beruházásokról beszámoltunk már 2016-ban: a Ludovika Campust a Market Zrt. bővítette 6 milliárd forintért, az Orczy-parkot pedig 3 milliárdért építette át a ZÁÉV.

Mostanában többször is írtunk az idén januárban Mészáros-érdekeltséggé lett ZÁÉV tendergyőzelmeiről: a cég az Újpesti Torna Egylet számára épít jég- és curling csarnokot 4,6 milliárdért, és a zalaegerszegi új fedett uszodát 8,8 milliárdért húzza fel. Mindkét projekt jelentősen megdrágult az eljárás során, a jégcsarnok ára megduplázódott, az uszoda költsége pedig 3,2 milliárd forinttal ugrott meg.

Szintén nemrég derült ki az is, hogy a ZÁÉV mintegy 26 milliárd forintért építi fel az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben a Magyar Építő Zrt.-vel közösen.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Résztvevők a Ludovika Fesztiválon, a honvédtisztavatást megelőző, úgynevezett száznapos ünnepség egyik központi programján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) épülete előtti Ludovika téren 2018. május 12-én. (fotó: MTI/Mohai Balázs)

Megosztás