közbeszerzés

A WHB és az ÉPKAR közös cége 10,6 milliárdért építi a magyar pavilont a dubaji világkiállításra

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. idén május 30-án írta alá a szerződést a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft.-vel a munkára.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

Az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb számából derül ki, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség gőzerővel készül a jövő évi világkiállításra.

Az EXPO Dubai 2020 világkiállításra megépítendő 1881 négyzetméteres magyar pavilon megépítésért a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft. nettó 10,6 milliárd forintot kap.

A tájékoztató tartalmazza a tervezési feladatok elvégzését, az engedélyeztetéssel kapcsolatos feladatokat, a kivitelezést, a beüzemelést, a műszaki karbantartást és a bontást.  A tájékoztató alapján a WHB-ÉPKAR Kft. alvállalkozók bevonásával végzi el a munkát.

A WHB-ÉPKAR Építőipari Kft.-nek – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – két tulajdonosa van. Az egyik az Építő- és épület-karbantartó (ÉPKAR) Zrt., a másik a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungária Bau (WHB).

A 2016-ban létrehozott WHB-ÉPKAR-nak valószínűleg jól jön a turisztikai ügynökségtől elnyert munka, mert 2016-ban és 2017-ben sem volt árbevétele az értékesítésből, és két éve az adózott eredménye mínusz 5,2 millió forint lett. A 2018-as pénzügyi adatai még nem láthatóak.

A magyar kormány már 2017-ben döntött a dubaji világkiállításon való részvételről, és tavaly novemberben miniszteri biztost neveztek ki a kapcsolódó feladatok ellátásra. Takács Ferenc idén márciusban azt nyilatkozta, hogy 2 millió látogatót várnak a magyar pavilonba, amelynek fő mondanivalója az lesz, hogyan lehet ötvözni az innovációkat, a kutatásokat és az új ötleteket a hagyományokkal.

A Napi.hu szintén márciusban számolt be arról, hogy a kormány összesen 20,9 milliárd szán a világkiállításon való részvételre, és létrehoztak miatta egy külön céget, az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft.-t.

Az Expo Dubai honlapján néhány pavilon látványterve már elérhető, de a magyar még nincs köztük.

Csikász Brigitta

Címlapkép: a 2020-as világkiállítás látványterve (forrás: www.expo2020dubai.com). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás