közbeszerzés

A becsült árnál 4 milliárd forinttal többért építhet hulladékkezelőket Mészáros Lőrinc cége és a WHB

6 milliárd helyett 10 milliárd forintért, az előzetesen becsült árnál 4 milliárd forinttal drágábban építhet kilenc településen hulladékkezelő műveket a KDV 2018 Konzorcium. A konzorcium két tagja a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., és a Tiborcz-közelinek mondott West Hungária Bau (WHB) Kft.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Mészárosék úgy nyerték el a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft. és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által kiírt tendert, hogy nettó 9,9 milliárd forintért végzik el a munkát, holott annak az eredetileg becsült értéke nettó 6 milliárd forint volt derül ki az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából. A szerződést a kivitelezési munkák elvégzésére a felek március 29-én kötötték meg.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer nevű projekt uniós pénzből valósul meg egy KEHOP-program révén, vagyis az EU fizeti.

A KDV 2018 Konzorcium 9 településen – Adonyban, Székesfehérváron, Budakeszin, Dunaföldváron, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Móron, Oroszlányban és Polgárdiban – épít hulladékkezelő műveket, és a projekt kivitelezésére alvállalkozókat vesz majd igénybe.

A konzorcium tagjainak néhány korábbi munkája

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. a becsült 1,3 milliárd forint helyett 1,74 milliárd forintért vállalta az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel közösen Döbrököz szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítését. Egy másik Mészáros-érdekeltség, a ZÁÉV pedig a becsült árnál 3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárdért építheti meg Zalaegerszeg új uszodáját.

Januárban azt is megírtuk, hogy a Mészáros-család cégei által 2018-ban elnyert közbeszerzések 93 százalékát az EU fizeti.

Többször cikkeztünk arról is, hogy a Paár tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft. az elmúlt években egymás után kapta az állami munkákat. Így a WHB és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nettó 10,6 milliárd forintért alakítja ki Millenáris területén a létesítményeket és a közparkot, illetve ez a cég készítette el a vizes vb 3 milliárd forintos ugrótornyát a Battyhány téren.

A WHB nyerte el – az ÉPKAR Zrt. és a LAKI Épületszobrász Zrt. közösen – a Magyar Állami Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatait 14 milliárd forintért, és a Nemzeti Nyomozó Iroda új központjának felújítását mintegy 5,9 milliárd forintért.

A miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő WHB a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.-vel közösen nettó  11,8 milliárd forintért építheti meg a Bozsik-stadiont.

Fotó: Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenőhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadó ünnepségén az M1-es autópálya óbaroki lehajtója közelében 2018. december 7-én (fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Megosztás