közbeszerzés

Ismét drágult egy közbeszerzés, amit Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége nyert meg

A leggazdagabb magyar egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel közösen 1,3 milliárd forint helyett 1,74 milliárdért építi ki Döbrököz szennyvízcsatorna-hálózatát – áll az EU-s közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában. A beruházás egy 420 milliárd forintos keretösszegű projekt része, amivel kapcsolatban Jávor Benedek feljelentést tett. A Polt Péter vezette ügyészség nem érezte úgy, hogy nyomoznia kellene, az OLAF-nak viszont gyanús lett a gigatender 5 milliárdos tanácsadási szerződése.

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit (NFP) Kft. által kiírt közbeszerzésen a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., a Colas Alterra Zrt. és Swietelsky Magyarország Kft. elől vitte el a döbröközi munkát Mészáros érdekeltsége és az EuroAszfalt – derült ki a TED-ben megjelent tájékoztatóból.

Ráadásul Mészárosék úgy nyertek, hogy az NFP által eredetileg becsült 1,35 milliárd forint helyett 1,74 milliárdért vállalták a munkát.

A döbröközi szennyvízelvezetés fejlesztése annak a 420 milliárdos keretösszegű projektnek a része, amelyet az NFP 2016-ban írt ki. Ez hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű, 2020-ig szóló tender a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, illetve ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.

A közbeszerzés első nyertesei között volt az észak-magyarországi régióban– mint beszámoltunk róla – Mészáros Lőrinc cége, illetve az EuroAszfalt is, de megbízást kapott a Swietelsky, a Penta, és az A-Híd is. Aztán a felcsúti milliárdos vállalkozása megbízást kapott az észak- és közép-dunántúli térségben is.

A víziközmű-fejlesztési pályázatokkal kapcsolatban szabálytalanságokat és bűncselekmények – hűtlen kezelés, közbeszerzési versenykorlátozás – gyanúját találta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, ezért 2017-ben feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

Az ügyet megkapó Fővárosi Főügyészség azonban úgy találta, hogy „a feljelentésben foglaltak bűncselekmény gyanújának valószínűsítésére nem alkalmasak”, és elutasította a feljelentést.

Nemrégiben azonban kiderült, hogy az Európai Bizottság problémásnak találta az NFP víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódó 5 milliárd forintos tanácsadói megbízását, ami a bizottság szerint felesleges és túlárazott volt. A 24.hu értesülései szerint ezért a magyar kormány mégsem EU-s támogatásból, hanem magyar közpénzből fizeti ki.

Mint megírtuk, a 420 milliárd összértékű pályázatokkal kapcsolatos tanácsadásra és bonyolításra 2015 végén írt ki az NFP egy 5 milliárd forint értékű közbeszerzést, és a keretmegállapodásnak öt győztese lett.

Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. és Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt., mint közös ajánlattevők, az „Ész- Ker” Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a CEU Konzorcium, az IMPERIAL TENDER Kft.: Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda és Juharos Ügyvédi Iroda, mint közös ajánlattevők, illetve az ANPAST- DEBKÖZ Konzorcium.

Az írásunkban többek között szerepelt az, hogy a Provital jogelődjében, a Provital 2000 Kft.-ben 2005-2008 között résztulajdonos volt az a Homolya Róbert, aki 2010-ben az uniós pénzek elosztásáért akkor felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese lett. Ez pedig az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a figyelmét is felkeltette: a Népszabadság információi szerint az OLAF nyolc esetben talált hozzá köthető szabálytalanságot.

A 2016-os cikkünkben megírtuk azt is, hogy az NFP-t 2014 és 2017 között irányító Nagypál Sándor, ügyvezetői megbízatása előtt éveken át Kecskemét beruházásokért és városüzemeltetésért felelős alpolgármestere volt. E pozíció betöltésekor szerződött a város 704 millió forint értékben az akkor még Tiborcz István miniszterelnöki vő érdekeltségébe tartozó lévő Elios Zrt.-vel Kecskemét közvilágításának korszerűsítésére.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Megosztás