közbeszerzés

A becsült ár duplájáért építi az új soproni uszodát Tiborcz István üzlettársának cége, a WHB

5 milliárd forint helyett 10,9 milliárdért épül meg Sopron új fedett uszodája, a közbeszerzést a W-F Konzorcium nyerte el. A két betű a WHB Kft.-t és a FÉSZ Zrt.-t rejti.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Új fedett uszodát építtet Sopron önkormányzata a meglévő, még az 1970-es években épült Csík Ferenc uszoda és strand területén a „Modern Városok Program – Lőverek Program” keretében a W-F Konzorciummal mintegy nettó 10,9 milliárd forintért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából.

A nyertes konzorcium két betűje a West Hungária Bau Kft.-t és a soproni FÉSZ Zrt.-t takarja, és igencsak szerencsésnek mondhatják magukat, mert a munkát dupla áron végezhetik el. Az uszodaépítés költségét ugyanis eredetileg 5 milliárd forintra becsülte a soproni önkormányzat.

Az új uszoda a meglévő, 1 db 33,00 m-es medencét tartalmazó, 1970-es években épült uszodaépület lebontásával, annak helyén jön létre. A WHB-FÉSZ konzorcium épít egy 25 méteres bemelegítő medencét, (lehetőséget biztosítva szinkronúszáshoz, úszáshoz, vízilabdához), valamint az úszó és vízilabda számok lebonyolítására alkalmas 50 méteres medencét. Emellett a medencecsarnok része lesz 2 tanmedence, 1 merülő melegvizes medence és 1 jacuzzi.

Az eredményhirdetésben szerepel még az is, hogy a lelátók egyoldali elhelyezésűek lesznek, és az 50 méteres medence 908 néző, a 25 méteres medence pedig 362 fő befogadására alkalmas. A nap elleni védekezést előtetők biztosítják. Továbbá a kialakítandó parkolóban 160 személygépkocsi és 7 busz számára lesz hely. Természetesen a munkák egy részéhez, így például a bontáshoz vagy az állványozáshoz a társaságok alvállalkozókat vesznek majd igénybe, ezeknek a cégeknek a neve azonban nem derül ki a hivatalos tájékoztatásból.

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő WHB-ról többször írt az Átlátszó az elmúlt években, mert sorra nyeri a közpénzes megbízásokat.

Tavaly számoltunk be arról, hogy a cég mintegy 5,9 milliárd forintért végezheti el az NNI új központjának felújítását. 2017-ben pedig azt írtuk meg, hogy a West Hungária BauKft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nettó 10,6 milliárd forintért alakítja ki Millenáris területén a létesítményeket és a közparkot, illetve a cég készítette el a vizes vb 3 milliárd forintos ugrótornyát a Battyhány téren. Szintén a WHB nyerte el – az ÉPKAR Zrt. és a LAKI Épületszobrász Zrt. közösen – a Magyar Állami Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatait 14 milliárd forintért. Ez az ár Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint még szinte olcsó is volt, tavaly azonban az állam megtoldotta az összeget további 7 milliárd forinttal.

A Közbeszerzési Adatbázisra alapozott számításaink szerint 2018-ban a WHB összesen nettó 83,5 milliárd forint értékű tendert nyert el egyedül vagy konzorciumi partnereivel közösen.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Paár Attila (jobbra) és Tiborcz István (háttal) – Fotó: Magyar Narancs / Németh Dániel

Megosztás