szolgálati közlemény

Kormánypropaganda helyett hatalomellenőrző újságírás – adj 1 százalékot a független sajtónak!

Évente mintegy 10 milliárd forintról nem rendelkeznek az adózók. Ne hagyd bent az 1 százalékot, inkább add oda az Átlátszónet Alapítványnak (adószám: 18516641-1-42), és mi kiderítjük, hogy mire költik a többi 99-et. Amikor az Átlátszónak adod az szja 1%-odat, akkor a hatalomellenőrző újságírásba fektetsz be, ami a demokrácia és a közélet tisztaságának egyik utolsó megmaradt őre. Ha nekünk – vagy egy hozzánk hasonló kormányfüggetlen, nonprofit szerkesztőségnek, például a Mércének vagy a Direkt36-nak – adod az 1%-odat, akkor a gyerekeinknek és az unokáinknak is lesz esélye egy demokratikus országban élni.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

A magánkézben lévő fideszes propagandamédia 2018-ban hozzávetőlegesen 50 milliárd forint közpénzt kapott állami hirdetések formájában. Az állami (közszolgálatinak már nem neveznénk) média 2019-ben 97 milliárd forint adófizetői pénzből működik. Az egy, kormánypárti kézbe összevont médiumok száma ma közelíti az ötszáz nyomtatott, online, televíziós és rádiós sajtóterméket, továbbá plakátcégeket. És ebben még nincsen benne például a TV2 vagy a Rádió1. Eközben a kormánytól független média jelentős része anyagi gondokkal küzd, esetleg állami hirdetésekért cserébe alkudozik, és ki van téve a kereskedelmi hirdetők kormányzati megfélemlítésének is.

Ebben a környezetben valódi, minőségi és fontos független médiát kizárólag az olvasóink hozzájárulásából tudunk csinálni.

Amikor a hazai sajtóban elsőként önkéntes adományokat kértünk tőletek a működésünkre, a legtöbben kinevettek minket, vagy sóhajtottak egy nagyot, hogy ez nem fog működni. Küldetésünk az volt akkor is, ami most: nyilvánosságra hozni a korrupciót, a pénzherdálást, az elkövető politikai és gazdasági pozíciójától függetlenül. Éppen ezért voltunk már szélsőbaloldaliak, nácik, amerikai kémek, brüsszeli besúgók, vagy a Fidesszel titokban összejátszó fasiszták is. Mostanában ismét Soros-ügynökök vagyunk. Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy soha nem voltunk és ma sem vagyunk hajlandóak megfelelni semmilyen politikai és gazdasági nyomásnak.

Éppen ezért nincs nálunk sem állami, sem politikai, sem pedig kereskedelmi hirdetés, nem fogadunk el támogatást politikai pártoktól.

Az első kérésünk óta eltelt pár év. Megírtunk több ezer cikket, feltártunk több száz korrupciós esetet, és jónéhányat talán meg is tudtunk akadályozni. Emellett évről-évre odafigyeltünk arra, hogy a lehető legszélesebb közönséghez, a létező legtöbb formában el tudjunk jutni. Jártuk a vidéket, előadásokat, műhelyfoglalkozásokat tartottunk több száz érdeklődő állampolgárnak, civilnek és újságírók tucatjainak.

Ez az apró szerkesztőség tárta fel 2018 legfontosabb politikai korrupciós botrányát, a miniszterelnök és a kormányzati elit magánrepülőzését és luxusjachtozását. Mindenki más előtt kezdtük el kinyomozni a Tiborcz-féle Elios-ügylet sötét szálait. Mi göngyölítettük fel, hogy Azerbajdzsánból több részletben egy magyar bankszámlán landolt 9 millió dollár (2,7 milliárd forint) pont akkoriban, amikor kiadtuk a baltás gyilkost az azerieknek, mi jártunk utána az eltussolt paksi földrengésveszélynek.

Tőlünk tudhatsz több száz közbeszerzési visszaélésről, a kormány jó bevándorlóiról, kazalnyi uniós pénzégetésről, földek politikai alapú odaárverezéséről, a TAO-pénzekről, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Andy Vajna, Tiborcz és még egy sor magyar üzletember és oligarcha gyors vagyonosodásáról.

Még akkor is, ha a sztorit máshol olvastad: évente mintegy háromezerszer hivatkozza a híreinket a magyar sajtó szabadabb része.

A cikkíráson kívül országos vidéki újságíróhálózatot üzemeltetünk, hogy a helyi ügyeknek is legyen egy jelentős elérésű fóruma. Az évek során számos, nagysikerű közszolgálati eszközt is fejlesztettünk, mint például a Ki-Mit-Tud közadatkérő, az Európai Sajtódíjra jelölt EU-támogatási térképalkalmazás, az Üvegzsebfigyelő, az Álhírvadász médiaedukációs alkalmazás, az Evoks, a Fizettem.hu, a NERtravel vagy a TAO-kereső. Újságírói és civil tevékenységünket számos hazai és nemzetközi díjjal, elismeréssel is jutalmazták.

Sokat fejlődtünk nyolc év alatt. Ma már egyre összetettebb, több újságírói szakterület közös munkájával létrejött oknyomozásokat tudunk megcsinálni. Ha kell, drónozunk, ha kell, élőben közvetítünk, ha úgy adódik, akkor adatokat szedünk le és készítünk belőlük közérthető grafikonokat, térképeket.

A ti szja 1%-os felajánlásaitokból jöhetett létre az ATLO, az Átlátszó adatújságíró szakosztálya, amely információdizájnnal és adatvizualizációval teszi könnyebben befogadhatóvá a tényvalóságot.

Anyagainkat nem csupán a hazai sajtó még független maradéka, hanem a nemzetközi sajtó legelismertebb lapjai, mint a New York Times, a Washington Post, a Guardian, a Spiegel, a Reuters vagy az AFP is folyamatosan idézik, átveszik. Így a hazai korrupciós és közéleti botrányok nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi közönséghez is eljuthattak, ehhez pedig az is kellett, hogy a legfontosabb anyagainkat angol nyelven is megírhassuk. Ma a nemzetközi sajtó és közvélemény számára az Átlátszó angol nyelvű cikkei és hírlevele fontos forrást jelentenek Magyarországról.

Kormánypropaganda helyett hatalomellenőrző újságírás – adj 1 százalékot a független sajtónak! from atlatszo.hu on Vimeo.

Amikor arra kérünk tőletek pénzt, hogy folytathassuk, nem csupán megmaradni szeretnénk. Ha csak a megmaradásunkért kértünk volna, az Átlátszó megmaradt volna egy maroknyi szenvedélyes újságíró és blogger korrupcióellenes blogjának. Amikor tehát arra kérünk benneteket, hogy adjátok nekünk a civileknek szánt 1%-otokat, akkor arra is kérünk, hogy fejlődhessünk. Nem csupán jobbak, érdekesebbek és fontosabbak szeretnénk lenni, hanem képezni szeretnénk magunkat: új technológiákat, eszközöket és módszereket is szeretnénk elsajátítani. Szeretnénk továbbá minél több fiatalt is elérni, akiket a hagyományos újságírói módszerekkel és tartalmakkal egyre kevésbé lehet.

Ebben az értelemben tehát nem pusztán adományozó vagy, hanem befektető is. Amikor az Átlátszónak adod az 1%-odat, akkor egy olyan újságírásba fektetsz be, amely a demokrácia és a közélet tisztaságának egyik utolsó megmaradt őre. Ha nekünk adod az 1%-odat, akkor a gyerekeinknek és unokáinknak is lesz esélye egy demokratikus országban élni. Letölthető szja 1% nyilatkozat és további technikai részletek itt:

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Évente mintegy 10 milliárd forintról nem rendelkeznek az adózók. Ne hagyd bent az 1 százalékot, inkább add oda az Átlátszónet Alapítványnak, és mi kiderítjük, hogy mire költi a többi 99 százalékot az állam. A függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás, aminek erős pillére az 1%-ok felajánlása. Kérjük, hogy idén se feledkezz meg róla.

Megosztás