nagy bejelentések

El sem kezdték építeni a Roma Oktatási és Kulturális Központot, aminek átadását mostanra ígérte az EMMI

2016 őszén jelentette be az EMMI, hogy létrehozza Budapesten a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot a Tavaszmező utca 6. szám alatt. Az ingatlant cserével szerezte meg az állam a józsefvárosi önkormányzattól, amely a beruházás miatt két roma szervezetet is kilakoltatott az épületből. Tavaly márciusban Balog Zoltán EMMI-miniszter lerakta a központ alapkövét, és azt mondta, hamarosan kezdődik az építkezés. Ehhez képest még semmi nem történt a helyszínen.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

Két és fél évvel ezelőtt, 2016. október 25-én jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy a kormány létrehozza Budapesten a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központot. A döntés indoka az volt, hogy “a kormány elkötelezett a roma kultúra támogatása iránt”, és az intézményt a magyar származású, világhírű roma zongoraművészről, Cziffra Györgyről nevezték el.

A bejelentés szerint a központ bemutatja majd a roma kultúrkincseket, hogy a romák megőrizhessék hagyományaikat, a nem romák pedig hiteles képet kapjanak a cigányságról. Az intézmény közösségi, művészeti és oktatási programokat szervez majd, és különös figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági rendezvényekre, hogy ezzel is segítse az együttélést.

“A központ célja, hogy színvonalas körülmények között, komplex módon mutassa be a roma nemzetiségi kultúra hagyományait, valamint teret adjon oktatási programok lebonyolításának.”

Az intézmény helyszínének az EMMI a Tavaszmező u. 6. szám alatti ingatlant választotta ki, amelynek tulajdonosa a VIII. kerületi önkormányzat volt. Egy 2016 áprilisi önkormányzati előterjesztés szerint az ingatlan csereügylettel kerülhetett az állam tulajdonába: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két másikat ajánlott fel érte Józsefvárosnak.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a rossz állapotú épületben 6 db lakott bérlakás és 10 db nem lakás céljára szolgáló helyiség (2 db bérelt, 1 db bérleti szerződés nélküli használatban) volt, melyeknek kiürítését az önkormányzat vállalta.

A Tavaszmező u. 6. kapucsengője

A Tavaszmező u. 6. kapucsengője, 2019. április 1. (fotó: Tremmel Márk / Átlátszó)

A Tavaszmező u. 6. bérlője volt a Roma Parlament és a Phralipe Független Cigány Szervezet is, akiket az önkormányzat már korábban értesített arról, hogy költözniük kell. Az épületben 25 éve működő Roma Parlament azonban nem fogadta el a felkínált csereingatlant, és perben állt Józsefvárossal. Az önkormányzat végül 2016. október 24-én – egy nappal azelőtt, hogy az EMMI bejelentette a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását – az épület életveszélyes állapotára hivatkozva rendőrök segítségével kilakoltatta a két roma szervezetet a Tavaszmező u. 6.-ból.

Pár hónappal később, 2017 februárjában az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a romák helyzetéről rendezett budapesti konferencián beszélt a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központról, és 2017 júniusában egy kormányrendelet a beruházással kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Ezután újabb hosszú hónapok teltek el eseménytelenül, majd 2018. március elsején Balog Zoltán EMMI-miniszter és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ művészeti vezetője letette az intézmény alapkövét.

A Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkőletétele

Balog Zoltán EMMI-miniszter és Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője leteszik a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét, 2018. március 1. (fotó: Bartos Gyula / EMMI)

Balog ekkor elmondta, hogy minden szükséges engedély megvan a beruházáshoz: a jelenlegi épület lebontása után kezdődhet az építkezés, ami 2,5 milliárd forintba fog kerülni, és előreláthatólag 2019 tavaszára fejeződik be.

“A Tavaszmező utca 6. szám alatt megvalósuló létesítmény 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül meg és várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. A miniszter bejelentette, hogy a központ elindulása zöld jelzést kapott, mivel a jelenlegi épület bontásához megkapták az engedélyt, rendelkezésre állnak az építési engedélyek és a kapcsolódó szakhatósági állásfoglalások is, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságé.”

Mivel az átadást 2019 tavaszára ígérték, nemrég elmentünk megnézni a beruházást. A tavasz hivatalosan a március-április-május hónapokat jelenti, ezért 2019. április 1-jén tett látogatásunkkor arra számítottunk, hogy legalább egy végéhez közeledő építkezést fogunk látni. Ráadásul április 7-e a roma kultúra napja Magyarországon, ezért szép gesztus és szimbolikus jelentőségű lett volna, ha idén ezen a napon átadták volna a központot.

Nem így lett, a helyszínen semmi nyoma a beruházásnak, még áll a régi épület. A lezárt kapu résein benézve elhagyatott területet láttunk, és hiába kopogtattunk, még egy őr sem jött ki.

Megnéztük az ingatlan hátoldalát is a mögötte elhelyezkedő József utcai parkoló kapuján át. Onnan is látszik, hogy semmiféle bontás vagy építkezés nincs folyamatban, csak aládúcolva áll a régi épület.

A Tavaszmező u. 6. szám alatti épület hátulja

A Tavaszmező u. 6. szám alatti épület hátulja a József utcai parkoló kapujából nézve, 2019. április 1. (fotó: Tremmel Márk / Átlátszó)

Ezután, április 3-án levelet írtunk az EMMI-nek, melyben tájékoztatást kértünk a beruházás csúszásának okáról, és az építkezés várható kezdetéről. A minisztérium azonban – sok más állami szerv hónapok óta bevett gyakorlatát követve – nem válaszolt a megkeresésünkre. Mivel továbbra is szeretnénk tudni, hogy mi a helyzet a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központtal, közadatigénylést adtunk be a tárcának, arra ugyanis az Infotörvény miatt kötelesek válaszolni.

Címlapkép: A Tavaszmező u. 6. homlokzata, 2019. április 1. (fotó: Tremmel Márk / Átlátszó)

Megosztás