közbeszerzés

A becsült árnál drágábban adja ki a fiatal írók lapját Mészáros érdekeltsége, a Mediaworks

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Mediaworks Hungary Zrt. adja ki az állami fiatalíró-tehetséggondozó szervezet, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. hetilapját.

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

Hetilap kiadására nyert mintegy 200 millió forintot a leggazdagabb magyar üzletember, Mészáros Lőrinc médiabirodalmának legfőbb éke, a Mediaworks Hungary Kft. a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit (KMTG) Kft.-től – olvasható az európai uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában.

Az eredményhirdetésről szóló tájékoztató alapján a 40 alkalommal és alkalmanként 230 ezer példányban megjelenő hetilap kiadására nem is tett más ajánlatot, és a Mediaworks a tender eredetileg becsült nettó 169,2 millió forintos értéke helyett 194,2 millióért végzi majd el az irodalmi és kulturális kiadvány kiadását.

A KMTG lapja a közbeszerzési tájékoztató szerint „nem „foglalkoztató” jellegű, illetve főprofil szerint nem háztartási feladatokkal kapcsolatos (pl. rejtvényújság, recept-, barkács-magazin), és nem bulvárorientált. Ezek az előírások azt jelentik, hogy „a sajtóterméknek mellékletet hordozó médiumnak tartalmában kapcsolódnia kell az emberek mindennapjaihoz; a szerzői tartalmaknak túlsúlyban kell lenniük a bulvár hírekkel szemben; a cikkeknek minél tágabb, a hétköznapi élet sok területét lefedő információt kell tartalmazniuk.”

Tavaly a nonprofit kft. hasonló közbeszerzésén szintén a Mediaworks nyert, ugyancsak egyedüli indulóként, és ahogy a 444 is beszámolt róla, a cég akkor 163 millió forintért végezte el a munkát.

A KMTG 2017 végén 1,4 milliárd forintos állami támogatást kapott az Előretolt Helyőrség Íróakadémiára, amely úgy oszt díjat – jelent meg szintén a 444-en –, hogy se a zsűritagok, se a díjazottak neve nem nyilvános.

Az állami fiatalíró-tehetséggondozó szervezettel az Átlátszó is többször foglalkozott már. Így beszámoltunk arról, hogy a 2015 decemberében létrehozott KMTG-hez egy év alatt 850 millió forint közpénz került, és a kormány által adott 550 millió forint mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is megtámogatta a szervezet működését 300 millióval.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Mészáros Lőrinc (fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Megosztás