közbeszerzés

600 millióért készül Budapest 2030-ig szóló fejlesztési terve

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. megbízásából a Főmterv, a Hétfa kutatóintézet, és a Fidesz-közeli Böszörményi-Nagy Gergely cége 600 millió forintért készíti el a főváros 10 évre szóló fejlesztési tervét.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester 2018. november 17-én, a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen egy 15 pontból álló megállapodást írt alá, ami a kormány és a Fővárosi Önkormányzat együttműködéséről szól Budapest jövőjével kapcsolatban.

A megállapodás első pontja rendelkezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának létrehozásáról, a második pedig arról, hogy a kormány és a Fővárosi Önkormányzat közösen kidolgozza Budapest 2030-ig szóló stratégiai fejlesztési tervét.

Az állami tulajdonú Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) már Orbán és Tarlós megállapodása előtt másfél hónappal, 2018. október elején kiírta a Budapest 2030 Terv elkészítésére vonatkozó közbeszerzést. Erről akkor a Napi.hu beszámolt.

A tendert gyorsított eljárásban bonyolította le a KKBK arra hivatkozva, hogy a terv elkészítése legalább 7 hónapot vesz igénybe, utána pedig még egyeztetni kell a főpolgármesterrel, valamint az érintett szakmai és civil szervezetekkel, majd ezt követően fogják véglegesíteni, és a kormánnyal közösen elfogadni, de 2020 már nagyon közel van, ezért sietni kell.

A tender eredménye 2018. december 26-án jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A tájékoztató szerint a KKBK december 4-én kötött szerződést a nyertesekkel, akik nettó 600 millió forintért vállalták el a munkát, aminek az értékét a kiírásban pont ugyanennyire becsülte a KKBK.

„Szükséges a meglévő, elfogadott város- és térségfejlesztési dokumentumokra építve, az abban szereplő és újként megfogalmazott projektek egységes, de legalább összehangolt, kompakt programba foglalása, valamint a különböző, költségvetési forrásokkal gazdálkodó szervezetek alá tartozó fejlesztések azonosítása, integrációja, szinergiáik kihasználása, a párhuzamosságok megszüntetése és az egymással versengő elképzelések összehangolása. A Terv készítése során tehát a nyertes ajánlattevőnek részletesen meg kell fogalmaznia Budapest identitását és meg kell alkotnia a város 2030-ra vonatkozó jövőképét.”

A 2030-ig szóló budapesti városfejlesztési terv elkészítésére mindössze egyetlen ajánlat érkezett, melyet egy háromtagú konzorcium nyújtott be. Ennek tagjai a FŐMTERV Zrt., a HÉTFA Elemző Központ Kft., és a CreaCity Szolgáltató Kft.

A FŐMTERV, mint a neve is mutatja, egy ismert tervezőcég. A Hétfa is viszonylag gyakran dolgozik az államnak, többek között ez a cég végezte el a járási koncepció kidolgozását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából, tavaly pedig a Külügyminisztérium tenderén is befutó lett.

A CreaCity Kft. azonban kakukktojás, mert most először nyert közbeszerzést. A 2016-ban alapított cégnek nincs honlapja, többségi tulajdonosa pedig a Design Terminal ügyvezető igazgatója, Böszörményi-Nagy Gergely. Tavaly szeptemberben beszámoltunk arról, hogy a CreaCity Kft. havi félmillió forintért elemzi a nemzetközi trendeket a Miniszterelnökségnek.

 

Böszörményi-Nagy Gergely cége havi 536 ezer forintért ad tanácsokat a Miniszterelnökségnek

Civil szervezetek támogatása A Hatósági Főosztály ügyfeleivel történő kapcsolattartását szabályozó dokumentumok A 2013. június 27-i szenátusi ülés jegyzőkönyve A 2013. június 27-i szenátusi ülés jegyzőkönyve A 2013. június 27-i szenátusi ülés jegyzőkönyve A 2013.

Egyébként már 2013-ban is elkészült Budapest 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciója, ami a Fővárosi Önkormányzat honlapjáról most is letölthető PDF-ben.

 

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én. (fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Megosztás