Egyéb

A fővárosi aljegyző havi 52 ezer forintért bérel tetőtéri lakást a Budavári Önkormányzattól

 

Bárdonné dr. Benda Mónika 2015-ben kért és kapott szolgálati bérlakást az I. kerületben. A piaci ár három-négyszerese az aljegyző által fizetett bérleti díjnak.

2016 decemberében a Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy az I. kerület fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás a piaci árnál jóval olcsóbban bérel lakást a Várban az általa vezetett önkormányzattól. Később az Index számolt be arról, hogy másoknak is jutott kedvezményes árú önkormányzati bérlakás a Várban. Az ügyészség 2017 februárjában nyomozást indított a lakáskiadások miatt, a polgármester szerint azonban az egész csak egy karaktergyilkossági kísérlet.

A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága 2015 július 14-én döntött egy szolgálati lakás bérbeadásáról. Az erről szóló irat elérhető a főváros honlapján, de a bérlő nevét, és a lakás adatait is kitakarták benne.

Mindössze annyi derül ki a feltöltött előterjesztésből, hogy a Főpolgármesteri Hivatal egyik dolgozója szolgálati bérlakás iránti kérelmet nyújtott be, ezután több ingatlant is felajánlottak neki, ő pedig ezt választotta.

A lakás tulajdonosa az I. kerületi önkormányzat, de a szolgálati bérlők kijelölésének joga a Fővárosi Önkormányzaté, amely a kérelmezőt jelölte ki a lakás bérlőjévé a Főpolgármesteri Hivatallal fennálló közszolgálati jogviszonya időtartamára.

Az irat szerint a döntésben szerepet játszott az, hogy kérelmében arra hivatkozott a bérlő, hogy több átszállással, naponta összesen közel 3 órát utazva jár be dolgozni.

Az Átlátszó birtokába került a dokumentum eredeti, kitakarások nélküli verziója, abból pedig kiderül, hogy nem akármilyen bérlőről és lakásról van szó.

A kérelmező Bárdonné dr. Benda Mónika, a Fővárosi Önkormányzat aljegyzője. Az általa választott és számára kiutalt szolgálati bérlakás egy 64 négyzetméteres, két szobás, tetőtéri lakás a Vár aljában. Egész pontosan a Donáti utcában, pár perc sétára a Halászbástyától.

Az előterjesztésben nem szerepel, ezért közadatigénylésben kértük ki az ingatlant tulajdonló I. kerületi önkormányzattól, hogy mennyit fizet a bérlő a lakásért. A válasz szerint nem sokat, mindössze nagyjából havi 52 ezer forintot.

“2015. augusztus 24-től bérli a jelenlegi bérlő. A lakásbérleti szerződés szerint a fizetendő lakbér 41.453 Ft/hó + külön szolgáltatások díja, összesen 52.367 Ft/hó.”

A bérleti díj feltűnően alacsony a piaci árakhoz képest: az ingatlanos oldalakon szétnézve a környékbeli, hasonló méretű, nem tetőtéri lakásokat 140-180 ezer forint között hirdetik. Vagyis a piaci ár három-négyszerese az aljegyző által fizetett bérleti díjnak.

 

Tarlós István fõpolgármester, Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes (b) és Bárdonné Benda Mónika aljegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2017. május 10-én. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Tarlós István fõpolgármester, Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes (b) és Bárdonné Benda Mónika aljegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2017. május 10-én.
(MTI Fotó: Bruzák Noémi)

 

Bárdonné dr. Benda Mónika 2011 szeptembere óta dolgozik a Főpolgármesteri Hivatalnál, és 2015. január elejétől a hivatal aljegyzője. Lakáskérelmében arra hivatkozott, hogy többszöri átszállással naponta közel 3 órát utazik munkahelye és állandó lakhelye, Helvécia között. A település Budapesttől nagyjából 100 kilométer távolságra, Bács-Kiskun megyében található. 

Bárdonné dr. Benda Mónika a Helvéciával szomszédos Ballószög jegyzője volt, mielőtt a Főpolgármesteri Hivatalban kezdett el dolgozni.

Erdélyi Katalin

Megosztás