The Americans

Míg az ellenzék tüntetett, az amerikai nagykövet a Vidi-Fradi meccset nézte Orbánnal vasárnap

Az amerikai nagykövet vasárnap este Székesfehérváron nézte a Mol Vidi-Ferencváros meccset, és Orbán Viktorral is beszélgetett a VIP-páholyban, miközben az ellenzék a közmédia ellen tüntetett Budapesten a Kunigunda útján. Az Átlátszó kérdésére az amerikai nagykövetség sajtóattaséja megerősítette, hogy a nagykövet ott volt a fehérvári meccsen vasárnap.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Míg vasárnap éjjel többezres tüntetés zajlott a kormány ellen Budapesten először a Kossuth téren, majd az MTVA Kunigunda úti székházánál, Orbán Viktor Székesfehérváron nézte a Vidi és a Fradi mérkőzését – számolt be címlapon a Népszava hétfő reggel.

„Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” – vasárnap este a közmédia ellen tüntettek

 

Az Átlátszó úgy értesült, nem csak Orbán nézte a meccset a helyszínen a VIP páholyban vasárnap este Székesfehérváron, hanem David Cornstein amerikai nagykövet is. Információink szerint a magyar miniszterelnök és a nagykövet körülbelül öt percet beszélgettek is egymással.

Kérdésünkre reagálva az amerikai nagykövetség sajtóattaséja megerősítette, hogy David Cornstein ott volt a vasárnapi Vidi-Ferencváros meccsen.

Cornstein, aki Donald Trump amerikai elnök régi ismerőse, nyár elején érkezett hazánkba, és fordulatot ígért az amerikai-magyar kapcsolatokban.

Washington körülbelül egy éve változtatott Budapesttel kapcsolatos politikáján: felhagytak az Obama-kormánytól megszokott kritikákkal. Ennek eredményeképp tavasszal egy külügyminiszteri találkozó is összejött Szijjártó Péter és Mike Pompeo között.

Konfliktusos témák azonban akadtak, például a CEU ügye is, amelyet Cornstein kiemelt helyen kezelt. A megállapodás a nagykövet erőfeszítései ellenére sem született meg, az egyetem pedig december elején bejelentette, hogy Bécsbe költözik.

A várakozásokkal ellentétben a CEU elüldözését nem sínylették meg az amerikai-magyar kapcsolatok. Cornstein a 168 órának a minap már úgy nyilatkozott: megszakad a szíve, de „a CEU távozásának körülményei és törvényi anomáliái nem okozhatják azt, hogy ezek után ne bízzon meg a magyar kormányban.”

Kíváncsiak voltuk, vajon az amerikai kormánynak mi a véleménye a múlt hét óta tartó tüntetéssorozatról. Az amerikai külügyminisztérium egy illetékese az Átlátszónak úgy válaszolt az erre vonatkozó kérdésre:

„Az Egyesült Államok támogatja a szólásszabadságot, az egyesülési jogot és a gyülekezés szabadságát. Minden felet arra kérünk, kerülje az erőszakot és a megfélemlítést.”

Fordulat az amerikai-magyar kapcsolatokban – Orbánéknak megnyílhat a Fehér Ház ajtaja

Bejött Orbán Viktor számítása és fordulat következett be az amerikai-magyar kapcsolatokban- még ha erre Donald Trump elnökké választása után majdnem másfél évet is kellett várni. A The Washington Post a minap azt írta: egyenesen a Fehér Házban döntöttek arról még tavaly, hogy ezentúl engedékenyebbnek kell lenni a magyar kormánnyal szemben.

Kiemelt kép: David Cornstein és Orbán Viktor találkozója szeptember 10-én. Fotó: Amerikai Nagykövetség Budapest

 

Megosztás