Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban 50 ezer dollárért

Újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban: a Barnes & Thornburg ügyvédi iroda egyik embere két és fél hónapon át dolgozik majd a követségnek, és ezért 50 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több mint 14 millió forintot kap.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Az amerikai igazságügy-minisztérium adatbázisába feltöltött szerződésből derült ki, hogy egy indianapolisi székhelyű, de washingtoni irodával is rendelkező ügyvédi iroda, a Barnes & Thornburg segíti hazánk washingtoni követségének munkáját november 7-e óta. A szerződés január 21-ig fogadja fel a céget összesen 50 ezer dollárért. A szerződésről először a washingtoni Politico adott hírt.

A szerződés szerint a munka során a cég az amerikai kormányzati kapcsolatokban segíti majd a követséget a vallásszabadság és a bevándorlás kérdéseiben.

A munkát a cég egyik washingtoni partnere, Craig S. Burkhardt végzi majd. A cég honlapján található életrajta szerint szakterülete a külföldi klienseknek végzett lobbizás, különösen a végrehajtó hatalommal, azaz a Fehér Házzal való kapcsolattartás; a 2016-os választások idején dolgozott a Trump-kampánynak és a beiktatás előtt is segítette az elnökség átvételére készülő Trump-csapat munkáját. A honlap szerint Burkhardt rendszeres kapcsolatot ápol a Fehér Ház több emberével is.

Burkhardt kétszer is volt a republikánus jogászok egyesületének az elnöke. George W. Bush elnöksége idején pedig Burkhardt a Fehér Ház technológiai ügyekért felelős jogásza volt.

A magyar kormány 2014-ben fogadta fel Connie Mack egykori floridai repulikánus képviselőt lobbistának, akinek cégei a Századvéggel konzorciumban négy évre írtak alá egy washingtoni mértékkel is magas összegű, ötmillió dolláros szerződést. A Századvég a pénz harmadát vitte el, Macknek havi 18 millió forintnak megfelelő összeg járt. Ez a szerződés idén ősszel járt le, és információink szerint nem hosszabbították meg.

Tavaly pedig Donald Trump izraeli kampánytanácsadóit fogadta fel három, az Egyesült Államokban működő magyar külképviselet. A BSI Public Affairs havonta összesen 12 millió forintot kapott a washingtoni, a chicagói és a Los Angeles-i képviseletektől, a szerződés pedig hat hónapra szólt.

Trump izraeli lobbistái havi 12 millió forintért konzultálnak amerikai magyar külképviseletekkel

Fél év alatt legalább 73 millió forintot fizetett ki Magyarország izraeli lobbistáknak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban segítsék az ottani magyar diplomáciai képviseletek munkáját. Elsőre logikátlannak tűnik, hogy a magyar kormány izraeliektől várja, hogy végre javuljon a kapcsolata az amerikai kormánnyal.

Kiemelt kép: A Fehér Ház. Fotó: Zach Rudisin/Wikipedia

Megosztás