nemzeti tőkésosztály

Januárban szóltunk, hogy óvatosabban kéne hitelezni a haverokat – gondban a Matolcsy-rokonság kisbankja

Az Átlátszó már az év elején bankcsődöket jósolt a gatyáig eladósodott nemzeti nagytőkés-érdekeltségek, a nyakló nélküli haveri hitelezés miatt. Sajnos bejött: Szemerey Tamás kisbankja, az NHB Növekedési Hitel Bank van gondban.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Családban marad: a Matolcsy György vezette jegybank felügyeleti biztosának szárnyai alá került a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja. Az MNB 19 millió forintos bírságot is kiszabott az NHB-ra.

Az Index elemzése szerint a bankszakmában már egy ideje tudott volt, hogy likviditási nehézségek vannak az NHB-nál, s állítólag maga Matolcsy is a szigorú intézkedések pártjára állt. A szakcikk úgy fogalmaz: a Szemerey-bankot „elérte a kicsi, koncentrált (állami intézményekhez is kötődő) betétállománnyal és erősen egy körnél sűrűsödő hitelkihelyezésekkel rendelkező kis bankok örök problémája”.

Az Átlátszó januári cikkében kongatta a vészharangot: oligarcháink vészesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel, ennek a hitelező bankok láthatják a kárát:

Veszélyesen eladósodott a nemzeti tőkésosztály, bankcsődöket hozhat egy kormányváltás

Akár bankcsőd-hullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit. Oligarcháink veszélyesen ki lettek tömve kereskedelmi és állami banki hitelekkel. Márpedig ha elapad a bevétel, akadozni fog a törlesztés is.

A létező legóvatosabb kalkulációval is csaknem 130 milliárd forintnyi oligarchakölcsönt számoltunk ki. A legnagyobb adós Mészáros Lőrinc cégbirodalma volt. Toplistát készítettünk úgy az adós nemzeti nagytőkésekről, mint az őket finanszírozó bankokról a kihelyezések alapján, és számba vettünk, mire kellett a pénz.

A januárban matematikai lehetőségként még létező kormányváltás esetére kifejezett csődhullámtól tartottak a portálunknak nyilatkozó pénzügyes szakértők. Ez, mármint a kormányváltás ugyan elmaradt. De az a veszély továbbra sem hárult el, hogy bármilyen okból elapadnak a nemzeti nagytőkések közpénzes bevételei. Vagy csak nem akarnak/nem tudnak rendesen fizetni. Esetleg a világgazdaságban áll be olyan változás, ami felfelé mozgatja a bankközi kamatokat: pár százalékos emelés is milliárdokat jelenthet a törlesztésben.

Pontosan ezt jósoltuk: „forrásaink elsősorban a közelmúltban oligarcha-közelbe került kereskedelmi pénzintézetek esetleges későbbi nehéz napjaitól tartanak. Ilyennek mondható a Mészáros befolyási körébe tartozó MKB, a szintén Mészáros-kötődésekkel rendelkező Takarékbank és B3 Takarékszövetkezet, a hozzájuk kötődő, valahai Spéder-fellegvár FHB, illetve a Matolcsy-rokonság kisbankja, az NHB.”

Van olyan, hogy nem öröm, ha egy jóslat elkezd valóra válni. Ez pont egy ilyen eset. A bankválság nem játék.

Rádi Antónia

Fotó: pixabay.com

Megosztás