tüntetés

Eddig 57 embert állítottak elő a rendőrök a tüntetésekről, közülük 13-at őrizetbe vettek

A túlóratörvény elleni tiltakozások során történt előállításokról és őrizetbe vételekről kértünk összesítést a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Szerettük volna azt is megtudni, mi szükség volt arra, hogy a tüntetőkkel kamerába mondassák a nevüket, ez utóbbiban azonban nem jártunk sikerrel.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

„A rendőrség az első napon 35 főt állított elő bűncselekmény gyanúja miatt, akik közül 13-at őrizetbe vett. A második napon a rendőrség 16 főt állított elő (1 főt szabálysértés, és 15 főt bűncselekmény gyanúja miatt). A harmadik napon a rendőrök 6 főt állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt, őrizetbe vételre nem került sor” – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az Átlátszó megkeresésére.

„Nem leszünk rabszolgák!” – csütörtök éjjel megint könnygázban úszott az ellenzéki tüntetés

2018. évi Nemzeti Konzultáció a családok védelméről 2018. évi Nemzeti Konzultáció a családok védelméről Igazságügyi szakértő egészségügyi működéssel kapcsolatos adatigénylés Gárdon-Agárd Márvány u.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi szükség volt arra, hogy a rendőrök kamerába mondatták a tüntetőkkel a nevüket, ezért megkérdeztük a BRFK-t erről is, azzal együtt, hogy a felvételek hova kerültek és mit tesznek velük.

A választ viszont nem a BRFK, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság küldte meg. Roppant egyszerűen és frappánsan azt közölték, hogy „kérdéseire a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény tartalmazza a választ.” Sajnos, annak kitalálását, hogy pontosan melyik jogszabályhelynél kell azt keresnünk, ránk bízták.

Egy volt rendőri vezető erről azt mondta az Átlátszónak, hogy az egész nem más, mint megfélemlítés. „Ha kijössz tüntetni, levideózunk, és aztán esetleg jól ki leszel rúgva a munkahelyedről.”

A 444-nek Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője elmondta, hogy a rendőrök eljárása nem volt jogszerű, a rendőrségi törvényben ugyanis nincs leírva, hogy a rendőrök tehetnek ilyesmit. Asbóth szerint a rendőrök azt megtehették volna, hogy az igazoltatást lekamerázzák.

Csikász Brigitta

Fotó: Atlatszo.hu / Tremmel Márk

Megosztás