élő közvetítés

„Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” – vasárnap este a közmédia ellen tüntettek

Vasárnap negyedszer tüntettek a „rabszolgatörvény” és a kormány ellen Budapesten. Délután a Hősök terén gyülekeztek az emberek, majd a Parlament elé vonultak, onnan pedig több kilométert gyalogoltak az MTVA székháza elé. Ellenzéki képviselők bementek az épületbe, hogy beolvassák a követeléseiket a tévében, a tömeg pedig kint várta őket a rohamrendőrök sorfalával szemben.

Az Országgyűlés szerda délelőtt botrányos ülésen, ellenzéki képviselők tiltakozása közepette szavazott a dolgozók részére elrendelhető éves túlórák számának 250-ről 400-ra emeléséről. Aznap és másnap is többezres tüntetés volt a Parlament előtt, a rendőrök mindkét nap könnygázzal oszlatták a tömeget.

Pénteken is volt egy kisebb és az előzőeknél békésebb tüntetés, vasárnap azonban a korábbinál is nagyobb megmozdulás volt a kormány ellen a fővárosban. A “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!” című demonstráció résztvevői délután 3-kor gyülekeztek a Hősök terén, majd onnan az Andrássy úton a Parlament elé vonultak.

Fotóink a vasárnapi eseményekről:

Rabszolgatörvény elleni tüntetés 2018.12.16.

A tüntetők megtöltötték a Kossuth teret és az Alkotmány utcát is, a kettő között felállított színpadon pedig több ellenzéki képviselő is felszólalt. Mindannyian a kormány elleni egységes kiállás fontosságát hangsúlyozták, és a rabszolgatörvény azonnali eltörlését követelték.

A beszédek után a Momentum felhívására a tüntetők elindultak a közmédia székházához, ami gyalog körülbelül 6 kilométer távolságra van a Kossuth tértől. Az 5-6 ezer fős tömeg nagyjából este 9-re ért az MTVA-székházhoz, amit addigra már rengeteg rohamrendőr védett.

Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes, Vadai Ágnes, Hadházy Ákos és néhány más ellenzéki országgyűlési képviselő bement az épületbe, hogy beolvassanak egy ötpontos petíciót élő adásban:

1, A rabszolgatörvény azonnali visszavonását!
2, Kevesebb rendőri túlórát!
3, Független bíróságokat!
4, Európai Ügyészséget!
5, Független közmédiát!

A képviselőkkel csak az MTVA biztonsági szolgálatának vezetője beszélt, aki 3-5 év börtönnel fenyegette őket arra hivatkozva, hogy zavarják a közmédia működését. Sem a szerkesztő, sem a közmédia vezetői nem tárgyaltak a képviselőkkel, akik órákig keringtek az épületben. Szél Bernadett élőben közvetítette a benti eseményeket a Facebook-oldalán.

Amíg az ellenzéki képviselők az épületben voltak, a tüntetők többször nekifeszültek a rendőröknek, akik egy alkalommal könnygázt használtak ellenük. Azonban alapvetően békésen zajlott a demonstráció, a szervezők az este folyamán többször erőszakmentességre szólították fel az embereket.

Az ellenzéki képviselők a közmédia épületében éjszakáztak, mert a petíciójukat nem sikerült beolvastatniuk, egy felelős személy sem állt szóba velük. Hétfő reggel 8 óra után nem sokkal Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a biztonsági őrök kilökték az épületből, az MTVA pedig azt közölte, hogy feljelentést tesz ellenük.

Fotók: Halász Áron, Tremmel Márk, Szakál Szebáld — Facebook-videók: Dohi Gabriella, Halász Áron

Megosztás