Egyéb

Mészáros Lőrinc megvált oroszországi cégétől, amiről azt állította, nem is az övé

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, a miniszterelnök közeli barátja néhány napja megvált az oroszországi Magyar Kft.-ben lévő 33 százalékos érdekeltségétől. A másik tulajdonos is megvált az üzletrésztől, a vevő maga a cég. Az egyetlen kézzelfogható tulajdonos így Kiss Szilárd volt agrárattasé maradt, aki viszont jelenleg előzetesben ül. Mészáros korábban azt állította, már megvált a cégtől, melyet a vagyonnyilatkozatából is kihagyott. Utóbbi miatt feljelentették, a magyar rendőrség azonban nem találta a cégét, ezért megszüntették az eljárást.

Eladta oroszországi, egymillió rubeles (kb. 5 millió forint) törzstőkével rendelkező Magyar Kft. nevű cégében lévő 33 százalékos érdekeltségét Mészáros Lőrinc.

A cég tulajdonosai között a felcsúti polgármester mellett még két tulajdonos szerepelt, egy orosz nő, Ljugyisjeva Karina Alexandrovna, aki szintén 33 százalékos tulajdonrészt birtokolt, valamit az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárd korábbi agrárattasé, aki a maradék 34 százaléknyi részesedéssel rendelkezett.

Az orosz adóhatóság honlapján található legfrissebb cégadatokból kiderült, hogy az összesen 660.000 rubelnyit érő tulajdonrész sorsáról szóló változást az orosz hatóság hivatalosan 2015. július 9-én jegyezte be.

Mészáros és Ljugyisjevna Karina részét maga a cég, a Magyar Kft. vette meg. Kiss Szilárd agrárdiplomata 34 százalékot érő tulajdonrésze nem változott a cégben, így lényegében az éppen előzetes letartóztatásban lévő volt attasé a cég egyedüli tulajdonosa.

A hatóság honlapjáról letölthető aktuális cégkivonatból az is kiderül, hogy megváltozott a vezérigazgató személye is, egy bizonyos Galiullina Alsu Nezimovna lett a cég vezetője. A hölgyről csak annyit lehet biztosan tudni, hogy eddig soha sem volt se tulajdonosa, se vezetője egyetlen orosz cégnek sem.

Alapítástól nincs tevékenység

Oroszországban nem olyan egyszerű megszerezni egy cég pénzügyi adatait, főleg ha nincsenek is neki, mert nem vallja be, vagy mert nem végzett semmilyen tevékenységet.

Mészáros volt cégével kapcsolatban az utóbbi derült ki. A cég 2012-es alapítása óta nem végzett semmilyen tevékenységet, ahogy ez az Investigetive Dashboardon kikért orosz cégadatokból kiderült. Pedig a tevékenységi köre a gyümölcs árusítástól az étteremüzemeltetésen át az agrártermékek árusításáig terjed.

Madyar- Limited Liability Company

 

Miért nem változtatott Mészáros a vagyonnyilatkozatán?

Az elmúlt években Mészáros Lőrincről sokszor kiderült, hogy nem éppen akkurátusan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, ami miatt többször magyarázkodnia kellett a sajtó előtt.

Még több cikk Mészáros Lőrincről

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

Drónfelvétel a felcsúti Mészáros-ranchről

Íme Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Kétszázmilliós megbízás Mészáros Lőrinc cégének a PFLA-hoz csatolt Alcsúti Arborétumban

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Mészáros Lőrinc első cége nem volt sikeres

Ennél az esetnél bár az Index.hu már márciusban kiderítette, hogy a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozata 2012 vége óta adós maradt az orosz cég feltüntetésével, Mészáros a cégből való kiszállás napjáig nem javította a vagyonnyilatkozatát, mivel szerinte az rendben volt.

Pedig az orosz korlátozott felelősségű társaságokról szóló szövetségi törvény világosan kimondja, hogy valaki csak akkor válik meg hivatalos a tulajdonrészétől egy Kft.-ben, ha az az orosz EGRUL (jogi személyek szövetségi nyilvántartó rendszere) nyilvántartásba is bejegyzésre kerül.

Ebben az esetben ezév július 9-én került be a változás a rendszerbe.

Magyar Kft. – EGRUL kivonat

 

Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatának ügyében a sajtóban feltárt visszásságok után Tényi István fideszes önkormányzati képviselő feljelentést tett, a rendőrségi eljárás eredménye a közelmúlban látott napvilágot. A rendőrség a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy nem találta meg a céget egy orosz cégek keresésére alkalmatlan, piaci alapon működő nemzetközi cégadatbázisban.

Erre hívtuk fel később a figyelmet az Átlátszó oktatás blogon, ahol tételesen felsoroltuk, hogyan lehet nagyon egyszerűen, pár perces kereséssel megtalálni egy orosz cég tulajdonosait.

Oktatóanyag a magyar rendőröknek, avagy hogyan találjunk meg könnyen egy orosz céget

Mészáros Lőrinc orosz cégére az Index.hu bukkant rá, amikor Kiss Szilárd korábbi oroszországi agrárattasénak a diplomatastátusztól a börtönig vezető útjáról közöl cikksorozatot. A portál Kiss orosz céges érdekeltségeit vizsgálva találta meg a felcsúti polgármestert.

Az Index meg is kérdezte Mészárost, aki tagadta, hogy lenne egy orosz cége, azt állítva, pár hónapig volt csupán tulajdonos. Arra, hogy a cégadatok ennek ellentmondanak, úgy reagált, hogy Oroszországban sok minden előfordulhat.

Mészáros állítása szerint a céget azért alapították, hogy bacont szállítson Oroszországba, de az üzlet többek között az orosz sertésembargó miatt nem jött össze. A megkeresések és a feljelentés ellenére a Mészáros  kitartott azon állítása mellett, hogy a vagyonnyilatkozata rendben van.

Az Index sorozatának legutóbbi részéből azonban kiderült, hogy a baconüzlet máshogy, de összejött: Kiss Szilárd saját orosz cégén keresztül vásárolt húsz tonnát Mészáros Lőrinc Puskás Baconjéből, a termék pedig Kiss Szilárd Paprika nevű moszkvai bolthálózatának termékei közt is feltűnt.

Hava Nikita Vladimirovics

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1120 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás