közbeszerzés

Közpénzből fejezik be az egyházi iskolát, egymilliárdot költenek a tornacsarnokra

Lezárulhatnak a tatabányai Szent Margit Katolikus Gimnázium építési munkálatai: a tornacsarnok befejezésére kiírt tendert az EB Hungary Invest Kft. vitte el. A számos nagy állami megbízást elnyerő céggel vélhetően nem lesznek olyan problémák, mint a beruházás első felét végző egyik vállalkozással, az Octopus Invest Kft.-vel, amelyet bepereltek az alvállalkozói, majd felszámolás alá került. A cechet viszont ezúttal is az adófizetők állják.

„Folytatódhat a Szent Margit Katolikus Gimnázium fejlesztése” – jelentette be Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő tavaly november elején. Bencsik a Facebookon azt írta, hogy „az egykori Bányakórház épületében kialakított gimnázium félig elkészült tornacsarnokának és aulájának befejező munkálataihoz a kormány 845 millió forint hazai költségvetési forrást biztosított”. Vagyis újabb egyházi létesítmény épülhet fel közpénzből. Hogy ezúttal lesznek-e a gondok a kivitelezéssel, azt egyelőre nem tudni.

A Tatabányai Szent Margit Gimnázium tornacsarnokának befejezésére írt ki közbeszerzési eljárást a Székesfehérvári Egyházmegye tavaly júniusban. A tender eredményét a napokban tették közzé az uniós közbeszerzési értesítőben. Ebből kiderül, hogy összesen 9 ajánlat érkezett, amelyből 4 érvénytelen volt, a maradékból pedig a legkedvezőbbet az EB Hungary Invest Kft. nyújtotta be.

A cég nettó 1,030 milliárd forintért vállalta a munkát.

A kft. feladata lesz többek között a beton és vasbeton szerkezetek felületi javítása, mennyezet- és oldalfalvakolat készítése, álmennyezet szerelése, továbbá a nyílászárók beszerelése, de a tűzjelző-, valamint a beléptető- és videómegfigyelő rendszer kiépítése is.

A felsorolt munkálatok költségeit pedig az adófizetők állják állami támogatás formájában. Azonban nem csak ezt: valójában a teljes beruházást. A kormány ugyanis 3,5 milliárd forinttal támogatta „a tatabányai önkormányzat tervét, hogy az 1900-ban épült bányakórházból katolikus gimnáziumot alakítsanak ki”. Sőt, a területet is ingyen adták át az egyházmegyének 2016-ban.

Arról, hogy az egyházak hogyan jutnak állami vagyonhoz és hogyan építkeznek közpénzből, többször is beszámoltunk. Például ebben a cikkben:

Nem fizetett, feljelentették az alvállalkozók

Mindenesetre most talán véget érhet a tatabányai iskola építésének kálváriája.

Ahogy arról lapunk 2019 őszén beszámolt, az 5 milliárdos iskolaépítési munkát zűrös hátterű cégek vitték el Mészáros Lőrincék elől. A minőségjelző nem volt véletlen. Négy olyan céget bíztak meg ugyanis a tatabányai katolikus gimnázium kivitelezésével, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség volt, hogy a társaságok 2018-as egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint az elnyert tender összege.

A beruházást aztán – talán nem meglepő módon – botrányok övezték. Az egyik kivitelezőt, az Octopus Invest Szolgáltató Kft.-t 2022-ben feljelentették az alvállalkozói, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket. A kft. vezetője viszont lapunknak azt mondta, csak azokkal szemben tartották vissza a pénzt, akik nem megfelelően teljesítették vagy el sem végezték a munkát.

Az ügy kapcsán indított perek azóta is tartanak, alvállalkozók hada próbál pénzhez jutni. Az Octopus Invest Kft. ellen közben felszámolási eljárás indult.

A Székesfehérvári Egyházmegyétől 2022-ben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak az alap műszaki tartalom kivitelezésére kötöttek szerződést az Octopus Investtel és a 3 másik céggel. A két opciós lehetőséggel (vagyis a tornacsarnok + a volt bányakórház épületén és a tornacsarnokon kívüli ingatlanrészek kulcsrakész állapotának kivitelezésével) nem éltek. Ez ugyanis 978 millió + 728 millió forint pluszkiadást jelentett volna.

Így csak a volt bányakórház épületének teljes körű felújítását végeztették el 3,1 milliárd forintért.

Továbbá elmondták, mivel a Székesfehérvári Egyházmegye nem áll szerződéses jogviszonyban az alvállalkozókkal, így nem áll jogában eljárni, illetve bármilyen módon állást foglalni a fővállalkozók és az alvállalkozók bármelyike között kialakult jogvita tárgyában. Hozzátették ugyanakkor, hogy az Egyházmegye nem fizette ki a vállalkozói díj teljes összegét a fővállalkozóknak, mivel akkor még az építési napló sem volt lezárva.

Átadták A Katolikus Gimnáziumot Tatabányán

A Szent Margit Katolikus Gimnázium az átadó ünnepségen 2022. szeptember 13-án. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Most érdeklődtünk a Székesfehérvári Egyházmegyénél, hogy

  • befejezték-e végül a munkálatokat az előző vállalkozók a területen;
  • kifizették-e nekik a teljes vállalkozói díjat;
  • jelenleg milyen munkálatok zajlanak a helyszínen;
  • milyen munkák vannak még hátra a gimnáziumban a tornacsarnok befejezésén túl, és azokra van-e anyagi fedezet.

Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig az egyházmegye nem reagált.

Több nagy állami beruházást is elnyertek

A mostani, befejezési tendert elnyerő EB Hungary Invest Kft.-ről 2022-ben megírtuk, hogy a szentendrei skanzen bővítéséért felelős kft. az elmúlt években több (gyakran milliárdos tételű) állami megbízást kapott. Így például az új salgótarjáni onkológiai központ megépítését nettó 5,6 milliárd forintért, a tatabányai Tulipános ház felújítását,  a füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztését vagy épp a budapesti kormányhivatal Kőrösi Csoma Sándor úti épületének felújítását és átalakítását. Tavaly számos iskola felújítását is rájuk bízták.

A cég bevétele ennek köszönhetően (is) szépen alakult: a 2018-as 8 milliárdos éves forgalmát 2022-re nettó 17,5 milliárdra tornázták fel. A kft. tulajdonosa Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft.-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.

Katus Eszter

Frissítés (2023.01.15.) Cikkünk megjelenését követően válaszolt kérdéseinkre a Székesfehérvári Egyházmegye. Mint írták, a gimnáziumi főépület átalakítására és a tornacsarnok szerkezetkész állapotának elérésére kötött kivitelezési szerződés szerinti kivitelezési munkálatok 2022. nyarán a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás keretében lezárultak. Jelenleg a kérdéses munkarészek garanciális (jótállási) időszaka tart, legfeljebb ezzel összefüggésben került sor az utóbbi időszakban garanciális javítási munkálatok végzésére. A helyszínen jelenleg „a Tatabányai Szent Margit Gimnázium tornacsarnokának befejezésére” irányuló munkák zajlanak.
A beruházás első ütemével kapcsolatban a Székesfehérvári Egyházmegye a kivitelezési szerződés szerinti vállalkozói díj kifizetése során a vonatkozó jogszabályok alapján járt el. A Székesfehérvári Egyházmegye továbbra is visszatartja az Octopus Invest Kft.-t megillető vállalkozói díj egy részét. A tornacsarnok befejezése, továbbá a kültéri területek rendezése (iskolaudvar és szabadtéri sportpályák) szerepel a rövid- és középtávú tervekben. A projekt befejezéséhez szükséges további szakaszok előkészítése jelenleg is zajlik, ideértve a bekerülési költségek és ezekhez a szükséges források felmérését. 

Címlapkép: Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke beszédet mond a Szent Margit Katolikus Gimnázium átadó ünnepségen 2022. szeptember 13-án. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás