közbeszerzés

Katolikus oktatási negyed épül ötmilliárd forintért Tamásiban – ha lesz rá közpénz

Kétmilliárdra tervezték, végül nettó ötmilliárd forintért épülhet katolikus oktatási negyed a Tolna megyei Tamásiban. A 7800 fős kisvárosban az egyház 2015 óta fenntartója egy gimnáziumnak, majd óvodát is nyitott, és általános iskolai első osztályt is indított. Ennek ellenére már a létesítmény tervezését is az önkormányzat állta állami támogatásból, majd magát a beruházást is pályázati pénzből szeretnék megvalósítani. 

Katolikus oktatási negyed kialakítására írt ki közbeszerzést Tamási Város Önkormányzata tavaly nyáron. A tendernek csak most lett eredménye, a szerződést július végén írták alá a nyertes céggel. Egy Tolna megyei kisvállalkozás nyomta le Mészáros Lőrinc cégét, ami 1,2 milliárddal olcsóbb ajánlatot adott, mint a ZÁÉV. A kivitelező cég tulajdonos-ügyvezetője tavaly még politizálni is szeretett volna, de nem választották meg polgármesternek a Tolna megyei Faddon – ahol a cég székhelye van bejegyezve.

A tervek szerint a létrejövő oktatási negyedben a meglévő gimnázium egy komplexum székhelyeként működne, amely óvodából, általános iskolából, gimnáziumból, valamint kollégiumból állna. A közbeszerzési értesítőben található leírás alapján a beruházás során oktatási szárnyat, tornacsarnokot, óvodát építenek, a meglévő épületet pedig részben felújítják, illetve kibővítik. Ehhez először elbontanak három lakóépületet. A munkálatok összesen közel 10 ezer négyzetmétert érintenek. A beruházást nehezíti, hogy a kivitelezés egy folyamatosan működő iskola területén fog megvalósulni – hangsúlyozzák a leírásban.

A kiírásra hét cég jelentkezett: a Build It Mérnökiroda Kft., a HGT Invest Kft., a Laterex Építő Zrt., a PSN Építőipari Kft., a Strabag Építő Kft., a TTSZ Bau Festő, Szolgáltató Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. A három nagyágyú, a Laterex, a Strabag és a ZÁÉV azonban nem tudott elég olcsó lenni: a Strabag 5,7 milliárdos, míg a ZÁÉV és a Laterex 6 milliárd forint feletti árajánlatot adott. A másik két cég ajánlata érvénytelen lett, így a verseny a Build It Mérnökiroda (5,3 milliárd) és a TTSZ Bau között dőlt el, az utóbbi javára.

A faddi székhelyű TTSZ Bau nettó 5 milliárd forintért építheti meg az új, egyházi fenntartású létesítményt – közpénzből.

A munkálatokra a cégnek 750 napja, azaz két éve van, a szerződés nem hosszabbítható meg. A beruházás becsült értéke nettó 4,4 milliárd forint volt, de ennél már biztosan drágábban épül meg a negyed. Sőt, az eredeti tervek még kétmilliárd forintról szóltak.

Látványtervek. Forrás: tamasi.hu

Ötmilliárdba kerül, ha lesz közpénz

A közmédia 2017-ben számolt be róla, hogy Udvardy György megyéspüspök és Porga Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere aláírtak egy együttműködési megállapodást Tamásiban. Mint írták:

„A megállapodás szerint a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnáziumot fenntartó egyházmegye 2018 végéig 200 millió forintot fordít fejlesztésre az intézményben (egy rendkívüli kormányzati támogatásnak köszönhetőena szerk.). A középtávú terv szerint mintegy kétmilliárd forintos beruházással bővítik a kollégiumot, iskolaépületeket, sportpályákat, szaktantermeket, kápolnát építenek a gimnázium mellé. Udvardy György azt mondta:

az egyházmegye az óvodától az érettségiig tanulási lehetőséget akar nyújtani Tamásiban.”

Az akkor 380 diákot oktató, négy- és nyolcosztályos képzést folytató gimnázium fenntartását 2015-ben vette át a Pécsi Egyházmegye, de az épület a város tulajdonában maradt – az egyház 50 évig használhatja. 2016-ban a gimnázium tagintézményeként elindult a Szent Balázs Katolikus Óvoda, majd 2017 szeptemberében egy általános iskolai osztály is.

Katolikus negyed – Tamási

 

Nemcsak a vezető személye változik a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnáziumban, a közeljövő egy egészen új épületet is tartogat. Egy 2016-ban megszületett ötlet, a katolikus negyed kialakítása kezdődik meg hamarosan a városban. A kibővített intézményben 21 osztály és 4 óvodai csoport kap majd helyet, így legalább 600 gyermek oktatása zajlik az önkormányzat és az egyház közösen megálmodott katolikus negyedében. A kivitelezés a 2021/2022-es tanév végén indulhat.

Posted by Tolnatáj Televízió – Tolnatáj Tv on Wednesday, 1 September 2021

A Tolnatáj TV felvétele 

A Tolnatáj TV 2021-ben már arról számolt be, hogy a kibővített intézményben 21 osztály és négy óvodai csoport kap majd helyet, így legalább 600-650 gyermek oktatása zajlik az önkormányzat és az egyház közösen megálmodott katolikus negyedében. Ekkor 3,5 milliárdos költséggel számoltak.

A mára nettó 5 milliárd forintra drágult bővítés terveinek elkészítésére és a közbeszerzési eljárás lefolytatására a Belügyminisztérium 125 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott Tamási Város Önkormányzatának. Majd magát a beruházást is az állam vállalta magára.

Ahogy azt a megyei lap 2021-ben megírta Pécsi Gábor igazgatóval készített interjújában:

„a megvalósításához a város nyerte a pályázati pénzt,

de az új püspök, Felföldi László atya is maximálisan támogatja.”

Hogy a pályázati pénz valóban megérkezett/megérkezik-e, kérdéses, ugyanis – bár a közbeszerzés nem volt feltételes – az önkormányzat és a kivitelező között létrejött szerződésben szerepel egy bekezdés, amely szerint a szerződés csak akkor lép hatályba, ha megérkezik az igényelt támogatás.

Részlet a vállalkozóval kötött szerződésből. Forrás: ekr.gov.hu

Polgármester nem lett, de a cégének jól megy

A nyertes faddi céget – amely még Mészáros Lőrinc ZÁÉV-jét is le tudta győzni – 2013-ban alapították, de egészen 2022-ig nem nyert közbeszerzést. Akkor viszont meglódult a szekér: Kétyen a csapadékvíz hálózat rekonstrukcióját végezhették el, Nagymányokon egy bölcsődén dolgozhattak, részt vehettek a Sió I projektben, de Gyönkön és Kunbaján is kaptak megbízást.

A cég tulajdonosa a ma már Szekszárdon élő Tanács Géza, aki tavaly még a faddi időközi választáson a polgármesteri székért is indult. Ugyan végül alulmaradt Bordács Józseffel szemben, a TTSZ Bau Kft.-vel elért eredmények kárpótolhatják a vereségért. A cég ugyanis tavaly már bő félmilliárdos forgalmat bonyolított, és az alkalmazottak száma is évről évre emelkedik.

„Örülök, hogy segíthettem!”

Felelősségemnek és kötelességemnek tartom, hogy továbbvigyem édesapám örökségét. A szódaüzem működtetése mellett a helyi katolikus plébánia támogatása is ezek közé tartozik. Örömmel segítettem Rostás Jenő plébános úrnak és a helyi közösségnek a Nepomuki Szent János szobor felújításában. Akárcsak az eddigiekben, a jövőben is számíthatnak a családomra és rám is!
Közösségben és egységben gondolkodunk! Szívügyünk Fadd és Dombori, tegyünk érte közösen!
#tanacsgeza #jotanacs #fadd #dombori #faddombori

Posted by Tanács Géza on Monday, 5 September 2022

 

Tanács Géza egyébként nem először dolgozik együtt az egyházzal. Ahogy azt egy Facebook-bejegyzésében írta: „Felelősségemnek és kötelességemnek tartom, hogy továbbvigyem édesapám örökségét. A szódaüzem működtetése mellett a helyi katolikus plébánia támogatása is ezek közé tartozik. Örömmel segítettem Rostás Jenő plébános úrnak és a helyi közösségnek a Nepomuki Szent János szobor felújításában. Akárcsak az eddigiekben, a jövőben is számíthatnak a családomra és rám is! Közösségben és egységben gondolkodunk!”

Arról, hogy hogyan építkezik országszerte az egyház közpénzből, többek között ebben a videóban is beszámoltunk:

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Pécsi Egyházmegye látogatása Tamásiban, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és Kollégiumban 2020-ban. Fotó: Facebook/Pécsi Egyházmegye

Megosztás