Tatabánya

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Mészáros Lőrincék elől

Négy olyan cég építheti fel a tatabányai katolikus gimnáziumot, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség, hogy a társaságok tavalyi egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint a most elnyert tender összege.

Négy, a közbeszerzések szempontjából ismeretlen cég, a csarnótai ZIB Komplex Kft., a turai Rabel-Dekor Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint a budapesti Valid Solution Kft. és a szintén fővárosi székhelyű Octopus Invest Szolgáltató Kft. építheti meg a tatabányai katolikus gimnáziumot nettó 5 milliárd 195 millió forintért – áll az uniós közbeszerzési értesítőben.

A nyerteseknek a volt tatabányai Bányakórház gimnáziummá történő átalakítása lesz a feladatuk, amely a főépület teljeskörű kivitelezését, valamint a tornacsarnok szerkezetkész megépítését jelenti.

Az intézményt működtető Székesfehérvári Egyházmegye nyílt pályázati felhívására négy ajánlat érkezett, ebből az eddig ismeretlen cégek közös ajánlatát fogadta el a kiíró. Pedig pályázott a Mészáros Lőrinc és gyerekei érdekeltségébe tartozó felcsúti Fejér-B.Á.L. Zrt. is, amely sorra nyeri a hasonló közbeszerzéseket.

Saját magukkal „versenyeztek” a cégek

Két nyertes, a Valid Solution Kft. és az Octopus Invest Szolgáltató Kft., tulajdonosi köre megegyezik: a 2009-ben és 2000-ben bejegyzett cégeket egyaránt a mogyoródi lakhelyű Németh Zsuzsa és a budapesti Németh János birtokolja.

A Valid Solution nevére rákeresve hamar kidobott egy találatot a rendszer: a cég a Solution Vagyonértékelő Konzorcium részeként három éve részt vett egy gyanús tenderen, amelynek során közel négymilliárd forint uniós támogatás sorsa dőlt el.

A hvg.hu beszámolója a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) 2016-ban írt ki közbeszerzést víziközmű projektekkel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására. A közbeszerzés eredményeképpen az NFP két szerződést kötött összesen 3,84 milliárd forint értékben.

A közbeszerzésen összesen 12 darab cég indult egyedül vagy konzorciumban, így összesen hat ajánlattevő volt. Egy utóellenőrzés során azonban kiderült, hogy a vállalkozások egy része lényegében két cégcsoporthoz tartozik, tehát tulajdonképpen testvércégek „versenyeztek” egymás ellen. Ezzel pedig sérült a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségről szóló paragrafusa.

Az uniós támogatásokat ellenőrző szervezet megállapította az összeférhetetlenséget, de a Közbeszerzési Döntőbizottság nem foglalkozott az üggyel, mert az EU-s keretért felelős innovációs minisztérium túl későn lépett – írta a portál.

A közbeszerzés nyertes ajánlattevői a következő cégek voltak:

  • Magyar Vagyonértékelő Konzorcium: ECOELINE Zrt., DÉLVÍZ Zrt.
  • BDL Környezetvédelmi, Tervező, Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
  • SOLUTION Vagyonértékelő Konzorcium: Valid Solution Kft., Professional Marketing Manager Kft., Economic Solutions Zrt.

A cégjegyzék adatai alapján akkor megállapították, hogy a Solution Vagyonértékelő Konzorcium minden tagjának ugyanaz a személy az ügyvezetője: Némethné Székely Zsuzsa (aki születési adatai alapján megegyezik Németh Zsuzsával – a szerk.), aki egyben tag is a nevezett gazdasági társaságokban.

Némethné Székely Zsuzsa ugyanakkor ügyvezetője és tagja is volt az egyik érvénytelen ajánlatot benyújtó Invest Vagyonértékelő Konzorciumot alkotó cégeknek is, sőt, egy vállalkozás kivételével megállapítható volt az is, hogy az érintett társaságok székhelye is megegyezik.

Vagyis az árverseny csak látszólagos volt, hiszen valójában egy tulajdonosi körbe tartozó vállalkozások „versenyeztek” egymással.

A 9 fős Valid Solution Kft.-nek egyébként az Opten Kft. adatai szerint évek óta pozitív a mérlege, és a szerényebb 2017-es év után, amikor az értékesítésük nettó árbevétele 71,2 millió forint volt, tavaly 906 millió forintra ugrott a forgalmuk.

A Valid Solution Kft. állami, önkormányzati és magánvagyonok értékelésével, teljes körű leltárkészítéssel, állapot- és állagértékeléssel, pótlási- és gördülő fejlesztési tervek, költséghatékonysági elemzések, valamint megvalósíthatósági tanulmányok, és különböző szakvélemények készítésével foglalkozik. Az elmúlt években több száz település állami, önkormányzati és vízműszolgáltatók tulajdonában lévő vonalas és pontszerű közműveit értékelték – áll a cég honlapján.

Németh Zsuzsa és Német János másik cége, a mindössze egy alkalmazottal bíró Octopus Invest már sokkal kevésbé tűnik jól jövedelmezőnek. Míg 2015-ben 676 millió forint volt a társaság éves nettó árbevétele, addig 2018-ban már csak 41 millió. A cég honlapja szerint az eddigi évek során építőipari munkálatokkal foglalkoztak, amelyek nagyban hozzájárultak a cég sikeres fejlődéséhez, de a vállalkozás ma már több lábon áll. Jelenleg generálkivitelezéssel, közlekedésfejlesztéssel, teljeskörű létesítmény-bontással, valamint tereprendezéssel foglalkoznak.

Egy tenderrel többet nyertek, mint tavaly egész évben összesen

A turai Rabel-Dekor Építőipari és Szolgáltató Kft. tulajdonosai és vezetői Rácz István és Rácz Tamás, akik 2006-ban családi vállalkozásként indították el a céget. A Rabel-Dekor referenciái között családi házak és irodák szerepelnek, valamint a turai óvoda is.

Az Opten Kft. szerint a 8 fős cégnek 2016-ban 106 millió, 2017-ben 98 millió, tavaly pedig már 220 millió forint volt az éves forgalma.

Ennél is jobban megy a szekér a csarnótai ZIB Komplex Kft.-nek, amely tavaly előtt 468, míg tavaly 510 millió forintos éves árbevételt produkált. A cég ügyvezetője Bábel Tibor (Dabas), ő azonban nem azonos azzal a Bábel Tiborral, aki annak idején ügyvezető volt egy, a dabasi önkormányzattal közös cégben.

Bár az 5 milliárdos tatabányai projektet elnyerő vállalkozások alapvetően sikeresnek mondhatók, ha összerakjuk a négy cég pénzügyi adatit, kiderül, hogy a tavalyi évben összesen nem bonyolítottak le akkora forgalmat, mint amekkora értékű munkát most elnyertek.

A nyertes cégek tavalyi összes árbevétele ugyanis 1,6 milliárd forint volt, míg a mostani beruházás összege nettó 5,2 milliárd.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A tatabányai Bányakórház 2016-ban került a Székesfehérvári Egyházmegyéhez. (Forrás: Google maps)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás