cikkünk nyomán

Vizsgálja a NAV az Antall József Tudásközpont több tízmilliós utazásait

Hosszas pereskedés után kaptuk meg a Miniszterelnökségtől az Antall József Tudásközpont 2021-ben készült átvilágítási jelentését, ami miatt megszüntették a szervezet állami támogatását. A dokumentumban horribilis utazási és szállásköltségek szerepelnek, valamint egy szerződés azzal a céggel, melyben tulajdonos volt a tudásközpont vezetőjének, Antall Péternek a felesége. Erről szóló cikkünk után Vadai Ágnes országgyűlési képviselő Polt Péternél érdeklődött a témában, a legfőbb ügyész tájékoztatása szerint pedig a NAV-nál van az ügy.

A 2021 szeptemberében írt miniszterelnökségi jelentés azt vizsgálta meg, hogy a szervezet hogyan gazdálkodott a 2013 óta kapott állami támogatásokkal. A Miniszterelnökség ugyan szabálytalanságokat nem talált, de több esetben előfordult, hogy a „közszférában elvárt és érvényesülő mértéktartó költés” elve sérült. Magyarán az Antall Péter (a néhai kormányfő fia) által vezetett Tudásközpont pazarolta a közpénzt.

2022. december 18-án Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli kérdést nyújtott be az ügyben Polt Péter legfőbb ügyésznek. Vadai részletesen idézte a jelentésről szóló Átlátszó-cikket, majd feltette azt a nagyon egyszerű kérdést Poltnak, hogy „Ön szerint szabályosan költötte el az adófizetők pénzét az Antall József Tudásközpont?”.

A legfőbb ügyész idén január 10-én keltezett válasza szerint ő a képviselő kérdését feljelentésként értékelte, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságához továbbított. A NAV pedig ez alapján feljelentés-kiegészítést rendelt az ügyben tavaly december 22-én, és az érdemi elbírálásról majd ők fogják tájékoztatni Vadait.

Polt Valasza Vadainak Ajtk 240110

Polt Péter válasza Vadai Ágnesnek (forrás: parlament.hu)

Polt levele alapján érdeklődtünk a NAV-nál az ügy állásáról. Megkérdeztük, hogy

  • megtörtént-e már a feljelentés és a kiegészítés elbírálása;
  • ha igen, mi lett az eredmény;
  • ha még nem történt meg, mikorra várható az elbírálás;
  • van-e folyamatban nyomozás az ügyben;
  • ha nem, várható-e, hogy lesz.

A sok kérdésre az adóhatóság mindössze egyetlen mondattal reagált:

„Kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

A botrány egyébként 2021 májusában kezdődött, amikor a Direkt36 írt arról, hogy az Antall József Tudásközpont (AJTK) igen nagyvonalúan bánik a közpénzzel. A Miniszterelnökség a lap kérdéseire úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott állami támogatást. Közel fél évvel később, 2021 szeptember végén a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette, hogy lezárult az AJTK-val kapcsolatos vizsgálat, és annak fényében megszüntetik a szervezet közpénzes támogatását.

A miniszter bejelentése után, 2021 október végén közadatigénylésben kértük ki az átvilágítási jelentést, de a Miniszterelnökség megtagadta a kiadását. Ezért a bíróságra mentünk az iratért, majd a pert első- és másodfokon, valamint a Kúrián is megnyertük.

Ezt követően, 2023 novemberének utolsó napján – két évvel az adatigénylésünk benyújtását követően – végre megkaptuk a Miniszterelnökségtől az Antall József Tudásközpont 2021-es átvilágítási jelentését. A 11 oldalas dokumentumban nincsenek durva dolgok vagy szaftos részletek, csupán virágnyelven írnak benne arról, hogy a szabálytalan költéseket rendben visszakérték és -kapták az AJTK-tól a korábbi években, viszont néhány szabályosan elszámolt költés tekintetében „arányossági kérdések merülhetnek fel”.

Ezt arra értették, hogy ugyan jogszabályt nem sértett az Antall József Tudásközpont, de több esetben előfordult, hogy a „közszférában elvárt és érvényesülő mértéktartó költés” elve sérült. Magyarán Antall Péterék pazarolták a kormánytól kapott közpénzt: rengeteget költöttek belőle utazási és szállásköltségekre.

A jelentés szerint egész konkrétan

  • 2014-ben 290 millió forint támogatásból 21-et,
  • 2015-ben 569 millióból 40,7 milliót,
  • 2016-ban 600 millióból 30,8 milliót,
  • 2017-ben 600 millióból 13-at,
  • 2019-ben 850 millióból 60,5 milliót utazásra és szállásra költött az AJTK.

Plusz 2018-ban a szervezet 541.680 forintot fizetett szakfordításért a Motive Bt.-nek, amelynek akkor egyik kültagja volt az AJTK-t vezető Antall Péter felesége, az igazgatóhelyettesként tevékenykedő Antall-Horváth Veronika.

A magas utazási és szállásköltségek, valamint az igazgatóhelyettes/feleség cégével kötött szerződés miatt a miniszterelnökségi jelentés készítői azzal zárták az összefoglalójukat, hogy „javasoljuk az alapítvány államháztartási forrásból történő támogatásának újragondolását”. Vagyis nagyon finoman, de egyértelműen jelezték, hogy nem kéne több közpénzt adni az AJTK-nak. Gulyás Gergely ez alapján meg is szüntette a szervezet állami támogatását, az pedig remélhetőleg hamarosan kiderül, hogy a NAV mire jut az ügyben.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A NAV munkatársa a budapesti repülőtéren a koronavírus-járvány miatt vásárolt védőfelszerelések érkezésekor 2020 áprilisában (fotó: NAV/Facebook)

Megosztás