elátkozott építőipar

Tatabányán feljelentették az alvállalkozói, Pécsett szerződést bontott a megrendelője a tendernyertes építőcéggel

Feljelentették alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért járó összegeket. A kft. állítja, csak azokkal szemben tartotta vissza a pénzt, akik nem megfelelően teljesítették vagy el sem végezték a munkát. A tatabányai beruházást megrendelő Székesfehérvári Egyházmegye mossa kezeit, és kimaradna a vitából. Mindeközben Pécsett szerződést bontottak az Octopus Investtel egy másik építkezés kapcsán, a korábbi tulajdonosok pedig az elmúlt hetekben megszabadultak a cégtől. Mindkét projekt közbeszerzési eljárásánál látni lehetett, hogy kockázatos megkötni a szerződéseket, a megbízók mégis a kevésbé jó referenciával bíró cégek mellett döntöttek.

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Mészáros Lőrincék elől – írtuk meg 2019 szeptemberében. A minőségjelző nem volt véletlen. Négy olyan céget bíztak meg ugyanis a tatabányai katolikus gimnázium kivitelezésével, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség volt, hogy a társaságok 2018-as egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint az elnyert tender összege. A 4 cég a csarnótai ZIB Komplex Kft., a turai Rabel-Dekor Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint a budapesti Valid Solution Kft. és a szintén fővárosi székhelyű Octopus Invest Szolgáltató Kft. volt.

Ami rögtön kiderült, hogy két nyertes, a Valid Solution Kft. és az Octopus Invest Szolgáltató Kft. tulajdonosi köre megegyezett: a 2009-ben és 2000-ben bejegyzett cégeket egyaránt a mogyoródi lakhelyű Németh Zsuzsa és a budapesti Németh János birtokolta. A kiíró pedig annak ellenére döntött a közösen induló cégek mellett, hogy korábban a Valid Solution Kft. (a Solution Vagyonértékelő Konzorcium részeként), és az Octopus Invest is részt vett egy gyanús tenderen.

hvg.hu beszámolója szerint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) közbeszerzésén összesen 12 darab cég indult egyedül vagy konzorciumban, így összesen hat ajánlattevő volt. Egy utóellenőrzés során azonban kiderült, hogy a vállalkozások egy része lényegében két cégcsoporthoz tartozik, tehát kapcsolt cégek „versenyeztek” egymás ellen. Ezzel pedig sérült a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségről szóló paragrafusa. Az egyik cégcsoport Némethné Székely Zsuzsához tartozott, aki személyes adatai alapján megegyezik Németh Zsuzsával.

És bár a 9 fős Valid Solution Kft. jól prosperált, a mindössze egy alkalmazottal bíró Octopus Invest már kevésbé. A generálkivitelezéssel, közlekedésfejlesztéssel, teljeskörű létesítmény-bontással, valamint tereprendezéssel foglalkozó kft.-nek 2015-ben 676 millió forint volt az éves nettó árbevétele, 2018-ban viszont már csak 41 millió. 2019-ben aztán javult a helyzet, 2020-ban pedig egyenesen kilőtt a cég: a forgalom 1,6 milliárdra, majd tavaly 2,9 milliárdra nőtt.

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Mészáros Lőrincék elől | atlatszo.hu

Négy olyan cég építheti fel a tatabányai katolikus gimnáziumot, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség, hogy a társaságok tavalyi egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint a most elnyert tender összege.

Az alvállalkozók feljelentést tettek

Ennek ellenére a tulajdonosok hirtelen mégis megváltak az aranytojást tojó tyúktól. Németh Zsuzsát Fekete Árpád Norbert váltotta a cég élén idén szeptemberben, a tulajdonos pedig a Sunstrike Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság és Fekete Árpád lett. A Sunstrike tulajdonosa Dr. Vig Mór, aki számos más céghez (volt) köthető – ezek közül több kényszertörlés alatt áll(t). Az Octopus Invest mogyoródi és mándoki fióktelepét megszüntették, a kft.-t pedig a budapesti Aranyeső utca 8.-ba jegyezték be, ami egy ismert cégtemető. De innen is átkerült pár nap múlva egy másik székhelyszolgáltatóhoz, a Keleti Károly utca 48.-ba.

A cégadatok forrása: Opten Kft. A kép kattintással nagyítható.

Annak, hogy éppen most váltak meg a cégtől, köze lehet a tatabányai beruházáshoz is, amelyből közben rendőrségi ügy lett. A hozzánk eljutó információk szerint ugyanis elszámolási vita alakult ki a fővállalkozó Octopus és az alvállalkozók között, akik feljelentést tettek. Megkerestük a Komárom-Esztergom Megyei RFK-t, hogy erősítsék vagy cáfolják meg az értesülést. Érdeklődésünkre a rendőrségen elmondták,

az érintett ügyben a Tatabányai Rendőrkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Sikerült beszélnünk néhány alvállalkozóval, akik a következőket mondták. Ők az Octopus Invest alvállalkozójaként végezték feladataikat úgy, hogy a cég – elmondásuk szerint – saját építési kapacitással nem rendelkezett, a teljes kivitelezés rájuk hárult.

Az egykori tatabányai bányakórház egyik bontás alatt álló melléképülete 2018. november 9-én. A Székesfehérvári Egyházmegye 3,5 milliárd forintos beruházással katolikus gimnáziumot alakít ki az 1900-ban épült kórházból. MTI/Bodnár Boglárka

Volt, aki kapott ugyan előleget anyagbeszerzésre, de amikor fizetésre került volna sor, az Octopus a nem fizetés érdekében „rosszhiszemű eljárások széles tárházát vonultatta fel”. Így többek között nem létező hibákra, késedelemre hivatkozott, kötbért fizettetett volna velük, holott a munkák elkészültek, és így tovább. Az alvállalkozók azt is mondták, hogy az Octopus „jó hírneve megsértése miatt” 40 millió forintos sérelemdíjat jelentett be egyikük felé, akinek nagyjából pont ennyivel tartozik.

Az elmondottak alapján a fővállalkozó több százmilliós összegű tartozást halmozott fel az alvállalkozókkal szemben.

Az érintett alvállalkozók állítják, hogy az Octopus –a korábban az építkezések ellenőrzését, vezetését végző – volt személyi állományát is teljesen leépítette. (Az Opten adatai szerint a foglalkoztatottak létszáma tavasz óta 14 fővel csökkent, de a legfrissebb számok még nem elérhetőek.)

A fennálló vitás helyzet ellenére néhányan úgy értesültek, hogy a beruházó Egyházmegye kifizette a teljes összeget a fővállalkozó(k)nak. Pedig úgy tudjuk, van olyan alvállalkozó, aki a díjának kifizetéséig tulajdon-fenntartással él a beépített anyagok, berendezések tekintetében, ami komoly gondot okozhat a beruházónak, hiszen a teljesítés elmaradása miatt (az e-napló lezárása hiányában) használatbavételi engedély sem adható ki.

A beruházó Egyházmegye mossa kezeit

A honlapokon, valamint a cégnyilvántartásban szereplő elérhetőségeken megkerestük a 4 fővállalkozót, valamint a Székesfehérvári Egyházmegyét is, hogy megismerjük az ő álláspontjaikat is. A Rabel-Dekor Kft. és a ZIB Komplex Kft. cégvezetői hangsúlyozták, ők nem vontak be alvállalkozókat a munkálatokba, és így nem is tartanak/tarthatnak nyilván vitatott alvállalkozói követeléseket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Modern városok program keretében felépült Szent Margit Katolikus Gimnázium átadó ünnepségen 2022. szeptember 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A Székesfehérvári Egyházmegyétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak az alap műszaki tartalom kivitelezésére kötöttek szerződést, a két opciós lehetőséggel (tornacsarnok + a volt bányakórház épületén és a tornacsarnokon kívüli ingatlanrészek kulcsrakész, vagyis rendeltetésszerű használatra és a használatbavételi engedély megszerzésére alkalmas műszaki állapotának kivitelezésével) nem éltek. Ez 978 millió és 728 millió forint kiadást jelentett volna. Így csak a volt bányakórház épületének teljes körű felújítását végezték el.

Dózsa István vagyonkezelő hangsúlyozta, a Székesfehérvári Egyházmegye kizárólag az említett gazdasági társaságokkal, vagyis az Octopus Invest Kft., Rabel-Dekor Kft., Valid Solution Kft. és ZIB Komplex Kft. gazdasági társaságokkal áll szerződéses kapcsolatban, az építési beruházással összefüggésben felmerülő jogait és kötelezettségeit is kizárólag e gazdasági társaságokkal szemben gyakorolhatja és teljesítheti.

A Székesfehérvári Egyházmegye nem áll szerződéses jogviszonyban az alvállalkozókkal, vagyis nem áll jogában eljárni,

illetve bármilyen módon állást foglalni a fővállalkozók és az alvállalkozók bármelyike között kialakult jogvita tárgyában. A Székesfehérvári Egyházmegyének továbbá nem áll módjában minősíteni sem a fővállalkozók, sem az alvállalkozók egymással szemben fennálló követeléseinek jogszerűségét, sem az abból fakadó elszámolási viták megalapozottságát.

Hozzátette, a Székesfehérvári Egyházmegye a jelen időpontig nem fizette ki a vállalkozói díj teljes összegét a fővállalkozóknak.

A Modern városok program keretében felépült Szent Margit Katolikus Gimnázium az átadó ünnepségen 2022. szeptember 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Az Octopus Invest Kft. és a Valid Solution Kft. nevében Fekete Árpád válaszolt levelünkre, aki szintén megerősítette, hogy nem a teljes beruházás valósult meg, mivel az opciós tételeket nem rendelte meg a beruházó.

„A projekt elszámolása jelenleg is folyamatban van a beruházóval, nincs lezárva.

Az alvállalkozói kifizetések esetében kötelező betartani a közbeszerzésekre vonatkozó elszámolási rendet, mely két lépcsőben történik, ennek megfelelően az alvállalkozókkal szerződés szerint elszámoltunk. Csak és kizárólag olyan esetekben van függőben elszámolás, ahol hibás teljesítés történt, nem szerződés szerinti a teljesítés, vagy nem valósult meg részben vagy egészben a kivitelezés az alvállalkozó részéről. Jelenleg természetes és jogi személyek felelősségre vonása több fórum előtt folyamatban van” – írta a cégvezető.

Pécsett szerződést bontottak az Octopus-szal

Hogy mi lesz a tatabányai ügy végkimenetele, még kérdéses. Az viszont biztos, hogy az Octopus Invest egy másik problémás beruházásnál is felbukkant. Pécsett – szintén Mészáros egyik cégét lekörözve – 2 másik vállalkozással együtt nyerték el a tűzoltólaktanya felújítását.

A kivitelezés első, nettó 3,3 milliárd értékű részét az Octopus mellett a Falcon Global Zrt. és a Professional Marketing Manager Kft. végezhette (volna) el. A három cég között ismét Németh Zsuzsa volt a kapocs, aki a Falcon Global igazgatóságában foglalt helyett, a két másik cégben pedig vezető tisztségviselő volt.

Lezárt munkaterület Pécsett, az Engel János utcában, ahol az új tűzoltóság épülne – de jelenleg nem épül.

Megkerestük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy megtudjuk, az a projekt megfelelően halad-e, vagy esetleg jeleztek-e náluk is hasonló problémát az alvállalkozók.

Érdeklődésünkre elmondták, „az Engel János úti beruházás kivitelezőjével a katasztrófavédelem a határidők nem teljesítése miatt szerződést bontott.” Ennél több részletet viszont nem árultak el. A helyszínt felkeresve lezárt építési terület fogadott minket, ahol munkagépek és látható mozgás sem volt. Információnk szerint ez már hetek óta így van, az építkezés jó ideje áll.

Úgy tudjuk viszont, hogy a beruházás másik fele (amelyet a Merkbau Zrt. végzett Pécsett a Tüzér u. 30-ban) elkészült, hamarosan át is adják az épületet.

Mészáros cégét lekörözve nyerte el a pécsi tűzoltólaktanya felújítását három furcsa társaság | atlatszo.hu

Véget érhet a pécsi tűzoltólaktanya kálváriája: sikerült megtalálni a kivitelezőket, akik összesen 4,2 milliárd forintból végezhetik el a szükséges fejlesztéseket a baranyai megyeszékhelyen. Egy nagypályás cég mellett három kisebb felel majd a kivitelezésért. Utóbbiak maguk mögé utasították Mészáros Lőrinc ZÁÉV-ját, sőt, egyikük 1,1 milliós adózott eredménnyel a háta mögött 2,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el tavaly. A három cég háttere közös, és egyikük érintett volt egy gyanús tenderben, amelynek során közel négymilliárd forint uniós támogatás sorsa dőlt el.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Modern városok program keretében felépült Szent Margit Katolikus Gimnázium az átadó ünnepség napján, 2022. szeptember 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás