Kőszeg

Kétmilliárddal több lett, maradhat? Kőszegen épít Campust a WHB

Már márciusban megszületett a döntés, mégis csak most kötöttek szerződést a kőszegi Kutatási és Fejlesztési Központ és Campus kialakítására a nyertes kivetelezővel. A befutó West Hungária Bau a tervezettnél kétmilliárd forinttal drágábban vállalta a munkát, de még így is olcsóbb volt, mint a szintén induló Mészáros-féle ZÁÉV. 

A felhívást egy éve tette közzé a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), a februári – módosított határidőre beadott – pályázatokat pedig már márciusban elbírálták. A nyertest mégis csak most hozták nyilvánosságra az uniós közbeszerzési értesítőben.

Eszerint a BMSK a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-vel (WHB) köt generálkivitelezési szerződést a „Kutatási és Fejlesztési Központ és Campus kialakítása Kőszegen a volt MÁV Gyermekotthonban” megvalósítására.

A megbízás magában foglalja „a meglévő állapotról indulóan a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban történő kivitelezést, a részbeni bontásokkal, épület-rekonstrukcióval és felújítással, villamos és gépészeti közműkiváltásokkal és új közművek építésével, térburkolatok/utak/parkolók építésével és környezetépítési munkálatok elvégzésével együtt”.

A leírásból kiderül, hogy a beruházás során fel kell újítani a kőszegi volt MÁV Gyermekotthon Főépületét (tervezett nettó szintterülete: 7715,39 m²), valamint a Vendégház épületét (nettó szintterülete: 595,98 m²). A munkálatok többek között kiterjednek a külső homlokzati fal, a magastető és a lapostető hő- és hangszigetelésére, térkő burkolat beépítésére, növénytelepítésre, tereprendezésre, zöldfelület kialakítására és/vagy felújítására, egy 200 adagos főzőkonyha kivitelezésére és 2 db új felvonó beépítésére/felújítására is.

A tendert a WHB nyerte, amely a becsült 6,8 milliárd forintos összegnél bő 2 milliárddal drágábban, nettó 8,9 milliárd forintért végezheti el a beruházást.

A kivitelezésre összesen két cég adott be ajánlatot: a WHB mellett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nettó 9,2 milliárddal indult.

Zenei centrum, könyvtár, kutatórészleg

„Angol vidéki kastélyt idéző kampuszt alakítanak ki Kőszegen” – írta a projektről 2018 májusában a Magyar Építők. A lap akkor beszámolt róla, hogy a Fenntartható Vidék Programban (KRAFT) egyetemi és általános oktatási kampuszt adnak majd át a régi MÁV Gyermekotthonban. A tervezésre a Perfektum Mérnöki Kft. kapott megbízást mintegy 84 millió forintért.

Akkor még úgy számoltak, hogy a beruházás összesen 3,8 milliárd forintba kerül majd. A Magyar Építők szerint „a Felső körúton található oktatási ligetben korábbi információk alapján többek között kialakítanak

  • egy 1500 négyzetméteres alapterületű, több mint 30 ezer kötettel ellátott könyvtárat;
  • egy nagyelőadót;
  • egy 680 négyzetméteres globalizációs és regionális kihívásokat kutató részleget;
  • egy 500 négyzetméteres zenei centrumot;
  • egy 400 négyzetméteres kreatív város központot;
  • illetve egy 900 négyzetméteres jővő- és trendkutató teret.

Ezzel együtt megújul a park, külön szobákat kapnak a professzorok, illetve kávézót, sportközponot és adminisztratív irodákat is átadnak majd.”

2017 decemberében Tóth Gábor képviselő is hasonló fejlesztésekről számolt be blogján, hangsúlyozva, hogy ez lehet „Kőszeg város történetének eddigi legnagyobb, legkomolyabb és legdrágább” beruházása. A képviselő látványterveket is feltöltött a blogjára, ezek közül az egyik:

Látványterv (forrás: hellokoszeg.hu)

A gyermekotthont 1912-ben kezdték el építeni azzal a céllal, hogy a vasutas árváknak otthont biztosítsanak. Az otthon bezárását követően a kastélyszerű, patinás főépület üresen állt, egyedül a hátsó lakóépületeteket hasznosították. Az épületet állítólag többször is megpróbálták értékesíteni, ám komoly vevő nem akadt rá.

Idén is jól megy a WHB-nak

A kivitelező WHB már ismerős lehet a közbeszerzések iránt érdeklődő olvasóknak. A cég ugyanis évek óta sorra nyeri az állami megbízásokat.

Dolgoztak már a Városligetben és a Budai Várban, ők felelnek többek között a Pénzügyminisztérium épületének 54 milliárdos rekonstrukciójáért a Garage Kft.-vel közösen, de a Dubaji Világkiállításra szánt 10,6 milliárdos magyar pavilon felhúzásában is érdekeltek.

Emellett a közelmúltban ők végezték a járványkórház építését Kiskunhalason, de – az Épkar Zrt.-vel konzorciumban – a budai Kútvölgyi Kórház felújításába is ők kezdtek bele, és a geszti Tisza-kastély felújítása is az ő feladatuk. Az idei év egyik legnagyobb fogása a Velencei-tónál épülő kajak-kenu központ, amit 43,4 milliárd forintból építhet meg a WHB.

Az Opten adatai szerint a biatorbágyi székhelyű építési vállalkozás 2018-ban 50 milliárd, az azt követő évben 61,6 milliárd, 2020-ban 77 milliárd nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2018-ban 7,3 milliárd, 2019-ben 4,4 milliárd, 2020-ban 11,4 milliárd forint volt. A tulajdonosok 2020-ban közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a cégből.

A WHB többségi tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila, aki korábban megvásárolta a miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban. A Forbes 2020-as összeállítása szerint 35,7 milliárdos vagyonával Paár az ország 41. leggazdagabb embere.

Közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a tenderkedvenc WHB-ból a tulajdonosok | atlatszo.hu

Az utolsó napon adta le éves beszámolóját a közbeszerzések egyik nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft., vagyis a WHB. A cég értékesítésének nettó árbevétele tavaly 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle.

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A campus látványterve (forrás: hellokoszeg.hu)

Megosztás