közbeszerzés

Közel 30 milliárdból gyógyszerkutatási központot építhet a WHB, ha lesz rá pénz

A Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum létrehozásáról már 2017-ben döntés született, ám még most sem biztos, hogy megépül. A Semmelweis Egyetem (SE) tenderét a kivitelezésről ugyanis nettó 29 milliárdos ajánlattal a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte, az egyetemnek azonban nincs ennyi pénze. A kormánytól kell kérniük a beruházás megvalósítására, és talán a Gazdaságvédelmi Alapból fognak rá forrást kapni.

2017-ben a kormány jóváhagyta a Semmelweis XXI. Fejlesztési Programot, amely több beruházást foglal magába – az egyik a gyógyszerkutatási központ. Egy évvel később a 1606/2018. (XI. 27.) számú kormányhatározat rendelkezett „a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum fejlesztése érdekében szükséges intézkedésekről”. Ezek lényege a Budapest IX. kerületében, a Knézich utca 14. szám alatt található ingatlan fővárostól való megvásárlása és a Semmelweis Egyetem (SE) vagyonkezelésébe adása volt.

„A Semmelweis Egyetem célja, hogy két ütemben 2021-re egy modern, a gyógyszerésztudományi oktatást és innovatív kutatást, hazai gyógyszeripart támogató, gyógyszerellátást segítő központ létesüljön, részben az említett IX. kerületi ingatlan, vagyis a volt Schöpf-Merei Kórház területén, részben a vele szomszédos kar jelenlegi Hőgyes tömbjének fejlesztésével, mintegy húszezer négyzetméteren” – olvasható az egyetem honlapján az akkori hírben.

A Knézich u. 14. szám alatti ingatlanban pedig a főváros tulajdonában lévő Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának egyik telephelye működött 50 férőhellyel, ezért volt szükség a megvásárlására, amelyre 954 millió forintot szánt a kormány a 2018-as határozatában.

Közel 30 milliárdról indul

Egy hónappal a kormányrendelet után, 2018. december végén az SE kiírta a közbeszerzést a gyógyszerkutatási központ generáltervezési feladataira. A tendert fél évvel később a TSPC Kft. és a Lima Design Kft. kettőse nyerte nettó 748,75 millió forintos ajánlattal. Ezt az összeget 2021 nyarán a megrendelő által kért pótmunkák miatt 809,5 millióra emelték.

Bő négy hónapja, 2021 decemberében aztán nekiveselkedett az egyetem a megvalósításnak: kiírták a közbeszerzést a tervezésre és kivitelezésre, április közepén pedig meg is született az eredmény.

Az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett eredménytájékoztató szerint a megbízást a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte nettó 29,4 milliárd forintos ajánlattal.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött összegzés szerint a WHB az alkalmasság igazolásához igénybe vette a TSPC Kft.-t, ami alvállalkozóként közre is működik majd a projektben. Ez valahol logikus, hiszen a TSPC végezte a generáltervezési feladatokat, ezért már ismerős neki az ingatlan.

A West Hungária Bau Kft.-ről sokat írtunk már, hiszen a Fidesz közelébe sorolt cég évek óta sorra nyeri a nagyösszegű állami megbízásokat. A biatorbágyi központú építővállalat többségi tulajdonosa a győri Paár Attila, aki akkor lett közismert, amikor megvásárolta az Eliosban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonrészét – nem sokkal azelőtt, hogy az Elios közvilágításos projektjei miatt vizsgálódni kezdett az azokat finanszírozó Európai Unió. A közpénzes tendereken sűrűn taroló WHB öt év alatt 25,4 milliárd forintról 77,2 milliárdra tornázta fel éves árbevételét, 2021-es mérlegadatai azonban még nem elérhetők.

A WHB-n kívül egyébként mindössze egy ajánlattevő jelentkezett a munkára, de az EB Hungary Invest Kft. nettó 31,6 milliárdért vállalta volna a feladotot, vagyis bő 2 milliárddal drágábban.

A leendő gyógyszerkutatási centrum területe (forrás: Semmelweis Egyetem)

A beruházás három egymás melletti ingatlant érint a IX. kerületben: a Hőgyes Endre utca 5–9., a Bakáts tér 10., és a Knézich utca 14. szám alatti épületeket. Ezek területén egy összesen 21 731 m² alapterületű létesítmény lesz, amely részben átalakítással (11 277 m²) és részben új építéssel (10 454 m²) valósul meg – emellett 5 300 m²-en lesz bontás.

Az új alapterületbe beleszámolt 8 100 m² műgyanta burkolat mellett 2 148 m² a tervezett zöldfelület aránya, és 155 db parkolóhely szerepel a tenderben. Az elképzelések szerint a kivitelezés a Bakáts tömbbel kezdődik és a Hőgyes tömbbel folytatódik. A beruházás teljes időtartama 1260 nap, vagyis nagyjából 3,5 év lesz.

Talán a kormány ad rá pénzt

Azt azonban már a kiírásban is jelezte a Semmelweis Egyetem, hogy nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges összeggel, és a kormánytól fog kérni/kapni rá pénzt.

„Ajánlatkérő tájékoztatja az ajánlattevőt, hogy a Szerződés megkötésének időpontjában még nem rendelkezik a Vállalkozói Díj teljesítéséhez szükséges teljes forrással.

Erre tekintettel a Szerződés hatálybalépésének felfüggesztő feltételét képezi, hogy a Beruházás megvalósítására, illetve a Szerződés szerinti fizetési kötelezettségei teljesítéséhez a szükséges forrás a költségvetésből vagy egyéb állami forrásból, illetve a Gazdaság-újraindítási Akciótervből kerül biztosításra az Ajánlatkérő számára. Az Ajánlatkérő a 2021-2027-es programozási időszakban pályázatot nyújt be és az ellenszolgáltatást részben vagy egészben a 2021-2027-es költségvetési ciklusban elérhető Gazdaság-újraindítási Akcióterv terhére kívánja elszámolni, a 2021-2027-es időszakra irányadó szabályok szerint” – olvasható a dokumentumokban.

Néhány napja kérdéseket küldtünk a Semmelweis Egyetemnek a tenderrel kapcsolatban. Szerettük volna megtudni, hogy kértek-e már pénzt a beruházásra a kormánytól, és ha igen, pozitív vagy negatív döntés született-e. Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ az egyetemtől.

A Gazdaság-újraindítási Akciótervről a kormány a 1037/2021. (II. 5.) számú kormányhatározatban döntött. Ebben meghatároztak 9 kiemelt területet az Európai Uniónak benyújtandó Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) elkészítéséhez.

A HET-re azért volt szükség, hogy Magyarország megkapja az általa igényelt 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást az EU által a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentésére létrehozott alapból (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF). Ám ez még mindig nem sikerült, ugyanis az Unió hiányolja a magyar HET-ből egyebek mellett a korrupcióellenes lépéseket, ezért 2021 májusa óta nem fogadta el az Orbán-kormány által benyújtott dokumentumot a pénz tervezett felhasználásáról.

Bő 10 éve üresen áll a kórház

A Wikipédia szócikke szerint a Bakáts téren álló Schöpf-Merei Kórház 1884-ben közadakozásból létesült a mai Knézich utca mentén két, egymás melletti tömbben. Nevét Schöpf-Merei Ágost, a gyermekgyógyászat magyarországi úttörője után kapta. A kórházat 1949-ben államosították, létrehozták benne a szülészeti osztályt, majd „az eredeti intézményből 1954-ben szervezték meg a Schöpf-Mérei Ágoston Koraszülő-Koraszülött Kórházat, ahol a nevében is jelezve a szülészeti osztályt teljesen alkalmassá tették a koraszülések levezetésére és az esetlegesen felmerülő komplikációk kezelésére”.

Esti Budapest, 1954. október 20. III. évfolyam, 248. szám (forrás: Arcanum, kattintással nagyítható)

2007-ben a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, Molnár Lajos egészségügyi reformja során számos egyéb intézménnyel együtt a Schöpf-Mérei Kórházat is megszüntette. Egy darabig még szakrendelés működött benne, de a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat 2008-ban megszavazta a végleges bezárást. A felszámolás 2009-ben fejeződött be.

Napi Gazdaság, 2007. március 9.-10. XVII. évfolyam., 49. szám (forrás: Arcanum)

Erdélyi Katalin

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Schöpf-Mérei Kórház Bakáts téri épülete (forrás: Wikipedia/VinceB) 

Megosztás